Deel dit artikel
-

Zoomin met app voor eigen live nieuwsstreams

Het wereldnieuws live in beeld, dat is wat de nieuwe app van Zoomin brengt op basis van eigen cameramensen wereldwijd. Het is nog net geen CNN, maar media-ondernemer Jan Riemens komt in de buurt. Live videostreams worden in no time opgezet voor uitzending. De bijbehorende app Zive heeft de potentie een ‘draagbare’ wereldzender te worden.

Als er waar ook ter wereld groot of klein nieuws voorvalt, kan Zoomin daar direct op inspringen. Het bedrijf bezoekt veel gelegenheden toch al. De Amsterdamse organisatie is immers een nieuwsproducent. Nu kan het het ruwe materiaal ook live worden uitgezonden, omdat camera’s van mobiel breedbandaansluitingen zijn voorzien. Voorheen werd het in de studio eerst bewerkt. Vervolgens ging het naar portalen van grote uitgevers.

Directeur Jan Riemens: “Het idee voor live uitzending ontstond toen ik hoorde over de Robocup in Mexico. Ik vroeg me af waar we daar niet naar kunnen kijken op het moment dat het plaatsvindt. Ons bedrijf maakt toch al video. Waarom brengen we dat dan niet direct live? Er zijn afgelopen weken veel events geweest die je best live zou willen zien. Bij de NOS is live uitzenden nog iets uitzonderlijks, maar dat is helemaal niet nodig.”

Overal ter wereld vindt nieuws plaats op landelijke of juiste lokale schaal. Het publiek wil er graag over worden geïnformeerd. Het liefst met zo min mogelijk vertraging. In de techniek zit de belemmering niet meer om dat live te brengen. “Mensen maken graag direct mee wat er om hen heen gebeurt.” Zoomin biedt toegevoegde waarde in de vorm van naambalkjes, meertalige voice-overs en achtergrondinformatie wanneer nodig.

Over de distributie hoeft Riemens zich geen zorgen te maken. Hij heeft een eigen persbureau in de vorm van Novum Nieuws, een eigen distributienetwerk met videoportals, nieuwskanalen op YouTube en Dailymotion en een eigen app. De app Zive (Android , iOS) is als het ware de tv-ontvanger die laat zien wat er nu en straks live te zien is.

In Zive is al een klein begin gemaakt met een horizontale programmering. Iedere dag om vijf uur wordt er een kort journaal uitgezonden over games. “Over een maand komt Zive als app op de televisies van Samsung en Philips.”

“Het doel is om met andere organisaties samen te werken. Dat kan heel breed zijn. Denk aan een artiesten die graag een groter publiek willen aanspreken met hun concerten. Wij verzorgen de productie van A tot Z en de organisator heeft een manier om extra geld te verdienen.” Zij kunnen kijkers om een vergoeding vragen om live mee te kijken. “Live uitzenden is een complex geheel dat je goed moet begeleiden. We leren al doende.”

Foto: faceme (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond