Deel dit artikel
-

Zweed krijgt 57 maanden voor verspreiden malware

Een Zweed die aan de VS is uitgeleverd heeft 57 maanden gevangenisstraf gekregen voor het verspreiden van malware die ruim een half miljoen computers wereldwijd besmette.

Alex Yucel (25) was de man achter Blackshades, een bedrijf dat malware aan een paar duizend klanten verkocht. Met de software Remote Access Tools konden hackers onder meer wachtwoorden onderscheppen en gebruikers via webcams bekijken.

De software is ook op veel computers in Nederland beland. Volgens anti-virusbedrijf Symantec stond Nederland zelfs in de Top 3 van landen met de meeste Blackshades-infecties. Met de malware is zeker 350.000 dollar verdiend.

De Zweed werd in november 2013 in Moldavië gearresteerd en uitgeleverd aan de VS, maar verklaarde in eerste instantie onschuldig te zijn. Er was 17 jaar tegen hem geëist. Hij moet ook nog 200.000 dollar boete betalen.

Behalve Yucel werden nog eens honderd mensen gearresteerd in mei 2014. Zo viel de Nederlandse politie op 34 Nederlandse adressen binnen. Zijn partner Michael Hogue wacht nog op het vonnis.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond