-

Alles wat er mis is met crypto (2/2)

Crypto: buitensporige milieubelasting, perfecte dekmantel voor de georganiseerde criminaliteit en in feite een piramidespel. Tijd voor een reality check. NFT’s dan? Ook niet fundamenteel beter.

Gisteren schreef ik hier al over wat er mis is met crypto als beleggingsobject. Maar dat is niet het enige wat er op crypto is aan te merken.

Energieverspilling ofwel mining

Zo is er nog een deel dat in plaats van het handelen in de munt verticaal is geïntegreerd om de munten juist te verwerken. Dit gebeurt middels het zogeheten crypto mining. Zoals de naam al zegt wordt er dus ‘gegraven’ over het netwerk naar de ontcijfering van een transactie. De beloning: een percentage van de waarde van het deel dat ontcijferd is. Dat is geen beleggen op lange termijn of investeren als day-trading, maar is passief geld verdienen. Ten minste, áls er geld verdiend wordt.

Een studente uit Maastricht heeft een complete crypto farm in Letland. Zij vertelde dat de energieprijzen daar de afgelopen jaren fors zijn gestegen, maar nog steeds slechts een schijntje zijn vergeleken met de prijzen die we in Nederland betalen. De grootste kostenpost voor een miner is dan ook elektriciteit. Het runnen van een eenvoudige miner die zo’n €5 per dag oplevert kan gemakkelijk €2 aan energie per dag kosten. Dat is dus €3 winst per dag. Klinkt niet als een vetpot. Maar goed, plaats er zo vijf in de kelder en laat die dag en nacht draaien, 365 dagen per jaar. Dat is toch ruim €5.000 per jaar dat het oplevert: een leuke aanvulling!

Deze miners zijn veelal gebouwd in China. Daar is het minen sinds een paar jaar verboden en dus werd er een nieuwe bestemming gezocht voor deze tweedehands machines: het Westen. Er zijn echter een paar verschillen. Zo was de energie in China voor een deel van deze miners afkomstig uit waterkrachtcentrales, een duurzame energiebron. In het Westen runnen ze gewoon voor het grootste deel op de kolen- en gascentrales, aldus CNN. Daarnaast was de apparatuur toen nog nieuw en schoon. Ondertussen zijn het achterhaalde en inefficiënte machines met de nodige gebruikssporen en downtime.

Deze miners worden bovendien massaal met het vliegtuig ingevlogen. Ook hebben ze vaak niet de nodige ventilatie omdat ze veelal in kelders en zolderkamers gestald worden vanwege de herrie. Tot slot: deze miners werden gebruikt in een tijd dat er nog voldoende chips, GPU’s en andere hardware was. Vandaag de dag moet een producent van deze GPU’s (ookwel grafische kaart of videokaart genoemd) kiezen of hij de chips in een crypto miner, in een gamecomputer of in apparatuur voor de radiologieafdeling in het ziekenhuis willen plaatsen.

Oh ja, en ook drugs, witwassen en mensen- en wapenhandel

Het voordeel van een versleutelde (encrypted) code is bovendien dat niemand er zomaar bij kan. De transacties vinden plaats over een complex netwerk van servers en proxies. Allemaal termen die ook voor de overheid te complex zijn om te achterhalen. En waar de overheid wordt afgestoten, trekt dat juist lugubere figuren aan. Forbes schreef eerder al over hoe eenvoudig een transactie tussen een drugskartel en een mensenhandelaar kan verlopen zonder dat er ook maar iemand mee kan kijken.

Het gaat dus niet meer over de kleine draaideurcriminelen of geld afpakken van minderjarige ‘beleggers’. Het gaat over een gestructureerd netwerk van terrorisme en georganiseerde misdaad dat met behulp van versleutelde transacties de handel in wapens, drugs en mensen(!) stimuleert. Dat een innovatie gebruikt kan worden voor het goede van de mens als ook voor het slechte is echter niks nieuws. De ontdekking van kernsplijting in de twintigste eeuw was bijvoorbeeld ook niet alleen maar een goede uitvinding als alternatieve energiebron, maar werd zoals bekend ook de oorsprong van de twee grootste nucleaire ontploffingen die ooit zijn waargenomen op aarde.

CO2-neutraal Nederland? Stop met crypto!

Het verschil is echter dat er aan kernsplijting wel degelijk een goede kant zit, namelijk een duurzamere energiebron voor een schoner klimaat. Crypto, daarentegen, vervuilt het milieu alleen maar met zijn stroomvretende miners en transacties. Bovendien produceren ze een warmte waar de thermostaat niet tegenop kan.

Crypto miners worden gebruikt om stukjes van een cryptotransactie uit te voeren. Het coderen van een deel van de blockchain is een proces dat veel energie consumeert. Sterker nog, enkel de servers die gebruikt worden om Bitcoin te minen zouden wereldwijd 0.5% van de energieconsumptie kosten. Dat is ongeveer 7 keer zoveel energie als wat het totale bedrijf Google gebruikt, aldus businessinsider. Een Euthereum-transactie levert een CO2-uitstoot op van ruim 102 kg. Dat is gelijk aan 227.000 creditcardtransacties, of 17.000 uur YouTube kijken. Een Bitcoin-transactie zou zelfs het viervoudige kosten: 402 kg CO2.

Kortom: een munt die bedoeld was voor een onafhankelijk betalingssysteem wordt gebruikt door de georganiseerde misdaad en gelukzoekende investeerders, en heeft een milieubelastend effect dat verder ook geen enkele toegevoegde waarde biedt voor de maatschappij. Maar is dat dan alles? Nee, er is meer.

Crypto, een nieuw piramidespel?

De waarde van een coin hangt namelijk volledig af van de vraag naar de munt. Waar een normale belegging gebaseerd is op eerdergenoemde bedrijfsresultaten en de verwachting van de markt, is er voor een crypto geen onderliggende waarde. Het is een ongedekte positie die enkel in waarde stijgt omdat er een nieuwe koper is die de positie liever vast wil houden dan de vorige.

Maar wat als er geen volgende koper is? Terwijl je doorspeelt door vrienden en volgers te overtuigen van het succes van de coin creëer je enkel meer vraag voor de coin die jij bezit. Dus zullen meer mensen mee gaan spelen, wat jou en de waarde van je coin ten goede komt. Het enige probleem is dat op een bepaald punt het aantal nieuwe spelers niet meer groeit.

Zoals ook werd aangekaart in dit artikel lijkt het cryptosysteem haast wel op een oude bekende: het piramidespel. De waarde wordt blijkbaar gedreven door hebzucht en overtuigingskracht. Zoals een vermeende bankier schreef voor Bitcoin Magazine: “Cryptovaluta zijn speculatieve activa die grote schade aan de samenleving kunnen toebrengen. Ze ontlenen hun waarde vooral aan hebzucht, en ze vertrouwen op de hebzucht van anderen en de hoop dat het plan ongehinderd doorgaat”.

Volgens Warren Buffet is dat precies het verschil tussen productieve bezittingen die waarde creëren en iets waarvoor iemand bereid is meer te betalen dan de vorige persoon om onverklaarbare redenen. Toch blijven massaal nieuwe gelukszoekers investeren over cryptoplatformen als Bitvavo en Crypto.com, ook al lijkt de trend toch zo goed als over, gezien de prijsdalingen van het afgelopen half jaar.

Ook sprak de Europese Unie vorige maand over de consequenties van crypto voor het gebruik van witwassen en financiering van terrorisme. Zoals de Europese Centrale Bank aangaf, heeft de coin dus geen onderliggende waarde en ook geen fysieke middelen die de waarde kunnen definiëren. Daardoor zijn coins dus een immaterieel goed en wordt de waarde uitsluitend bepaald door vraag en aanbod. En vraag is er onder criminelen en enkele gelukszoekers genoeg, ook al zijn diverse crypto’s de afgelopen weken flink omgevallen. Zou dit dan een einde zijn van het cryptotijdperk, of is de hype zo diep geworteld in de samenleving dat we allemaal nog wel iets langer blijven geloven in de bubbel?

NFT’s: de oplossing voor Bitcoin-achterblijvers?

Maar mochten dit artikel en de referenties, rapporten en studies niet voldoende zijn om de ideeën van deze portefeuillehouders te doen veranderen, dan is het nog niet te laat om in te stappen in deze malafide wereld. Voor degenen die de crypto-boot hebben gemist, is er nu namelijk een nieuwe hype, gebaseerd op dezelfde blockchain en dezelfde schandalen en misstanden: NFT’s.

Ben je er nog niet van overtuigd hoe waanzinnig zinloos deze crypto-race is, wees dan snel en koop massaal virtuele apenschilderijtjes of een digitale boot, zodat jij dit keer de goeroe of coach kunt zijn die de cursussen aanbiedt aan een nieuwe generatie zwakke opportunisten…

Ondanks dat diverse merken werken aan een eigen NFT en dat er voordelen voor de muziekindustrie en dergelijke zijn, is een NFT nog steeds slechter voor het milieu dan eerlijke afspraken op papier maken. Een voordeel voor artiesten en andere kleine makers is fijn, maar zou niet ten koste van het klimaat moeten hoeven te gaan. Dan heiligt het digitale doel de middelen, en dat kan natuurlijk niet midden in een klimaatcrisis.

Of wees verstandig en kies voor een stabiel inkomen met een échte baan en wordt docent of horecamedewerker, want daar zit Nederland tenminste echt op te wachten!

Over de auteur: Bart van Eekelen is oprichter en directeur van e-pickr.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Deel dit bericht

5 Reacties

Maarten Bennis

Crypto’s in de context van de huidige monetaire realiteit die vooral door hebzucht is gedreven, worden natuurlijk op dezelfde manier benaderd, als een manier om met niets doen veel geld te verdienen. Dat ligt dus niet aan crypto’s maar aan de manier hoe wij onze samenleving nog hebben ingericht.

Het is juist de belofte van crypto’s (althans het serieuze deel ervan) om die monetaire realiteit te doorbreken en zijn juist niet geboren uit hebzucht maar uit een visie van een heel nieuwe monetaire wereld waarin niemand de controle heeft over de geldschepping. Zeker crypto’s zijn niet perfect en nog lang niet uitontwikkeld.

Tot het onvermijdelijke moment dat ons huidige financiële stelsel in elkaar stort, zullen crypto’s hoofdzakelijk als speculatieve investering gebruikt worden. Pas daarna zullen crypte’s – welke precies dat moeten nog blijken, serieus als alternatief van de Dollar en Euro worden overwogen. Tot die tijd zullen artikelen als deze met de regelmaat van de klok worden gepubliceerd.

Bart van Eekelen - e-pickr.com

Hartelijk dank voor jouw reactie Maarten!

Ik ben het helemaal met je eens dat er een desastreuse crash moet komen voordat er een verandering in het financiele landschap komt! Ilicit businesses groeien nu eenmaal sneller dan de regulaties en wetten rondom nieuwe technologieën. Daardoor worden ze in het begin vaak sterker misbruikt dan gebruikt. In de toekomst zal dit zeker veranderen, maar het idee van bijvoorbeeld NFTs als Boring Apes draagt niet bij aan de voordelen van tokenization en onderschat de waarde van de blockchain. Dat zijn jammerlijke constateringen.

Er zijn gelukkig ook goede bijdragen van de blockchain aan de wereld van data en ownership. Deze zal ik dan ook zeker belichten in een volgend artikel. Daarbij neem ik jouw gedachtes dat we pas aan het begin van een curve van ontwikkeling staan graag mee.

Het is met dit soort grootschalige projecten altijd slowly, steady, suddenly. Adoptie van nieuwe technologieën blijft ‘eng’ tot er een disruptie komt die de adoptie een must maakt.

Maar de blockchains worden ook steeds meer gebruikt voor goede (niet hebzuchtige) doeleinden, zoals in combinatie met IoT voor de supply chain van producten, of het identificeren van vluchtelingen in opvangkampen en zelfs ter support van de zorg sector in Afrikaanse landen.

John Kivit - Multiscope

Emerce geef deze man zijn eigen column op jullie website. Ik heb genoten van zijn tweedelig betoog tegen crypto. Heerlijk direct zonder gezwam. Een hele duidelijke mening of je het er nou mee eens bent of niet.

Prima leesvoer, genieten 🙂

Charley

Technisch gezien zijn het niet 227.000 creditcard transacties, aangezien je vergeet hoeveel vestigingen zo’n bedrijf kan hebben, hoeveel personeel er werkt om alle creditcard transacties mogelijk te maken, en hoeveel km al het personeel reist naar hun werk om dat allemaal draaiende te houden. Je vergeet de helft met het vergelijken van millieuvriendelijkheid tussen blockchain techniek en pintransacties. Het mening systeem van crypto is ondertussen al meer als helft verduurzaamd en groen. Dus de redenering voor de uitstoot is ook al oud nieuws. Ja het is niet bepaald schoon om bitcoin te mixen, maar met de technologie die verbeterd en het stroom steeds groener word, is crypto technologie, straks nog de enige uitweg. Aangezien de transactie zelf het enige is wat stroom kost. Geen bedrijven, geen personeel, geen onnodig elektriciteit verbruik behalve voor de transactie zelf. Scheelt al een hoop vergeleken met banken 😉

Marcel

Mooi stuk om te lezen maar niet compleet.
Ik heb een kleine Mining rig in huis.
Deze wordt voor 100% voorzien van groene stroom (mijn eigen zonnepanelen).
Door de gegenereerde warmte van de rig zijn mijn stookkosten ( lees gasverbruik) gehalveerd.
De warmte die zomers wordt gegenereerd wordt gebruikt voor voorverwarming warm water.
Dit betekent dat nagenoeg 100% van de verbruikte energie nuttig gebruikt wordt.

Verder is de kracht van bijv. Bitcoin dat juist elke (verdachte) transactie is terug te vinden in de blockchain.
Zolang crypto in zijn totaliteit echt gedecentraliseerd is/ blijft, dan is het afgelopen met geld printen en machtsspelletjes.
Dan kunnen ook mensen zonder bankrekening toegang krijgen tot het financiële stelsel.
Dan zijn er geen woekerbedrijven als western Union of moneygram meer nodig.
Dan kunnen mensen op hun eigen manier geld versturen zonder dat een overheid dit verbied.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond