-

Column: Jong talent, leer hacken!

De Amerikaanse startup Codeacademy biedt studenten sinds kort de mogelijkheid om te leren hacken, gesteund door de Obama-regering. Het programma is onderdeel van het Summer JobsPlus-initiatief, dat 180.000 kansarme jongeren aan een baan moet helpen. Een goede zaak, want technologische innovatie wordt vandaag de dag getriggerd door innovaties van programmerende helden. Programmeurs zijn de sleutel tot een succesvolle onderneming, in Amerika, maar ook in Nederland.

Codeacademy kreeg in slechts enkele weken tijd ruim 370.000 aanmeldingen. En dat is begrijpelijk. Kijk eens naar Tumblr, Twitter, Facebook of Instagram. Allen hebben programmeurs als oprichters. Zelfs de New Yorkse burgemeester heeft zich opgegeven voor de programmeerlessen.

Het Codeyear-programma leert je stapsgewijs en gratis JavaScript middels interactieve lessen in je browser. En als je wilt kun je tevens commentaar geven en verdien je Foursquare-achtige badges zodra een module is voltooid. Een lonende ervaring. Het geheel werkt zelfs een beetje verslavend doordat het programmeren direct resultaat oplevert.

Topprogrammeurs worden helaas steeds vaker weggezet als gevaarlijk of worden, zoals bij MegaUpload, zelfs opgepakt. We vinden het klaarblijkelijk prettig om deze types de mond te snoeren. Toch kunnen we de creatieve impulsen van hackers maar al te goed gebruiken, want goede programmeurs zijn nog steeds moeilijk te vinden. En ondernemers en investeerders verlangen een sterk team met A-players, waaronder programmeurs. Zij zijn in staat om van een B-idee een succes te maken. Dat lukt B-players gewoonweg niet.

Codeacademy heeft zijn missie, het programmeren aantrekkelijk te maken, in elk geval met gevoel en frivoliteit de wereld in geholpen. Hacken wordt volwassen, speelt een invloedrijke rol in de maatschappij, en is steeds minder het ondergeschoven kindje van technologische innovatie. Eigenlijk vormt het de secondelijm tussen het op papier zetten van een idee en daadwerkelijke productrealisatie: programmeurs brengen concepten tot leven en de producten gaan ademen. En juist daarom probeer ik tegenwoordig minstens een uur per dag te besteden aan het leren van JavaScript.

Wat de Amerikanen doen, moeten wij in ons kleine kikkerlandje volgens mij minstens zo goed kunnen. Dus jong talent, leer hacken! In de sexy metropool Silicon Valley struikelde ik over programmeurs, maar in Nederland lijken ze vooralsnog verstoppertje te spelen. Dat is een slechte zaak.

*) Steven Lammertink is internet-ondernemer en co-founder van de startups Fray en Republish

Deel dit bericht

5 Reacties

Judith

Ook in Nijmegen kunnen studenten informatica en kunstmatige intelligentie workshops ‘hacken’ volgen. Wel dienen zij daarbij hun eigen laptop te gebruiken en niet het universiteitsmateriaal.

Guido Makker

Leuk stuk weer Steven!

Osric Caton

Als Nederland de komende jaren echt een rol van betekenis wilt gaan spelen zou ik vakken als CKV en een tweede vreemde taal in de bovenbouw vervangbaar maken met zoiets als Codeacademy.

Jelle

Ik ben het met Osric Caton eens. Verplicht aanbieden op de middelbare school. Ben ook bang dat Nederland anders achterop raakt.

Jempina

Ik heb gewoon Leren Hacken via http://www.LerenHacken.nl/

De service is top!
De Kwaliteit is Top!
en de uitleg is werkelijk helemaal top!

dus ik ben er zeer tevreden over.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond