-

Deze startup ontmaskert scanauto’s om parkeerboetes te voorkomen

Een startup uit Amsterdam werkt aan een dienst die scanauto’s van gemeentelijke parkeerdiensten herkent en gebruikers een seintje geeft zodra zo’n controleur een geparkeerde auto passeert.

Zo kun je snel parkeerbelasting voldoen (en deze club €1,49 betalen voor de alert sms), wat voor de goedwillende maar vergeetachtige gemiddelde bestuurder absoluut een verrijking is. En, ik citeer: “De ondernemer zegt dat hij het concept heeft voorgelegd aan een (op privacyrecht gepromoveerde) jurist, en dat die geen ernstige juridische bezwaren kon ontdekken.”

Artificial intelligence

Als startup moet je tegenwoordig artificial intelligence hebben (net zoals recent nog een blockchain) en dat is er dus ook: het bedrijf heeft software die scanauto’s herkent met statistische trucjes – de Nederlandse vertaling van artificial intelligence. Een heleboel mensen draaien die software op hun beveiligingscamera of dashcam, en een gedetecteerde scanauto wordt gemeld bij iedereen die in de buurt parkeert zonder te betalen. Die kan dan snel parkeerbelasting voldoen.

Dit is uiteraard om “vergeetachtige” parkeerders aan hun wettelijke plicht te voldoen, en zeer zeker niet om moedwillige foutparkeerders een hulpmiddel te geven om zo min mogelijk te betalen. Maar wat nu als de laatste categorie ook deze app inzet? ‘Ik vind dat een moeilijke vraag’, zo wordt de oprichter geciteerd.

Legaal

Juridisch gezien is dit – in Nederland – een legale, zij het wat vervelend geurende dienst. Je mag op de openbare weg constateren dat de gemeente met een scanauto rijdt, en mensen daarover informeren. Wij vinden dat deel van de vrijheid van meningsuiting, hoewel ik weet dat men in Frankrijk en Duitsland dat anders ziet. Ik kan niet vinden hoe deze landen dat binnen de informatievrijheid (recht van ontvangen en delen van openbare informatie) rechtvaardigen maar daar zal ongetwijfeld over nagedacht zijn.

Geurtje

Er zit natuurlijk wel een asociaal geurtje aan zo’n app, en ik zou me als investeerder dan ook even achter de oren krabben of ik hier mijn geld in wil steken. We hebben afgesproken dat je moet betalen om te parkeren. Deze mensen ondermijnen die gezamenlijke afspraken, dat voelt maatschappelijk gezien niet heel netjes. Maar ik geef toe dat dit geen juridische grond is om zo’n melder aan te pakken.

Over de auteur: Arnoud Engelfriet is partner bij ICT Recht.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond