-

De evolutie van ‘smart fashion’

Grote polsbanden en breekbare led-jurkjes behoren tot het verleden. De toekomst van de mode ligt bij slimme vezels en stoffen die zacht en vloeiend zijn.

De modewereld heeft nog maar net grip op de complexe aspecten van informatietechnologie en de vierde industriële revolutie staat al voor de deur. Denk aan 3D-printen, kunstmatige intelligentie, denkende computers, deep machine learning etcetera. Deze technologieën, die de grenzen tussen de fysieke, digitale en biologische sferen doen vervagen, zullen de materialen waarvan kleding wordt gemaakt ingrijpend veranderen. In de vierde industriële revolutie komen alle technologieën samen die we kennen van de derde revolutie, die in het teken stond van digitale en informatietechnologie.

‘Hoe kunnen we de tech wearables wegnemen bij de technologie-experts die er per se miljarden mensen mee willen bereiken – zoals Mark Zuckerberg – en aan mensen geven die op zoek zijn naar unieke toepassingen?’

Dat is een valide vraag die werd gesteld door Alan Marcus, hoofd Informatie, Communicatie en Technologische Agenda tijdens het World Economic Forum.

De werelden van technologie en mode lijken te zijn gebaseerd op tegenstrijdige principes, overtuigingen en indicatoren voor het meten van succes. De iPhone – één standaardontwerp voor iedereen – zou het niet goed doen in de modewereld. Bij technologie gaat het vaak om grote doorbraken en massaconsumptie. In de mode zijn juist klantsegmenten en nichemarkten belangrijk. Maar de eerste programmeerbare computer was wel een jaquardgetouw en werd gecreëerd voor de modebranche. Er is dus hoop.

Wetenschappers die gespecialiseerd zijn in materiaal en data zullen moeten samenwerken met modeontwerpers om gezamenlijk de leiding te nemen in de wereld van de slimme mode. Ontwerpers hoeven geen elektrotechnische ingenieurs of biochemici te worden, maar ze moeten wel in staat zijn samen te werken met wetenschappers en techneuten en hun creatieve talenten toevoegen aan de technologiemix. Uiteindelijk heeft iedereen als wens om magie, glamour en transformaties te creëren.

Vezels en stoffen die op nieuwe manieren worden geproduceerd of nieuwe, interactieve functies hebben, zullen de toekomst van mode en wearables domineren. Een kledingstuk kan als een batterij fungeren, dingen waarnemen, gegevens verzamelen. Deze aandacht voor vezels betekent een grote verandering voor veel modeontwerpers. Ze moeten meer betrokken zijn bij hun toeleveringsketen, van draad tot vezel, van weefsels tot materialen.

Deze nieuwe materialen zorgen voor nieuwe mogelijkheden en vragen. Als je supercoole street fashion creëert, waarom zou je dat dan niet doen met de duurzame materialen die momenteel worden ontwikkeld? Om ervoor te zorgen dat een item langer dan één seizoen meegaat. Of je kunt andere items zo duurzaam maken dat je ze nooit hoeft weg te gooien. Zo is er een bedrijf dat diervrij ‘leer’, dat nu nog heel duur is, ontwikkelt.

Bovendien zijn onze lichamen een mobiele omgeving. Onze lichamen kunnen met smart fashion een netwerk van dragers vormen.

De grote toekomstige vragen die de modewereld zichzelf moet stellen zijn onder andere wat we zullen doen met de beschikbare data en waarvoor we het netwerk gaan gebruiken. Maar misschien nog belangrijker: Welk – gestandaardiseerd – platform gaan we gebruiken? Het iTunes-platform en de App Store hebben ervoor gezorgd dat duizenden ontwikkelaars zijn begonnen applicaties te creëren voor Apple-apparaten. De Intell Curie-module kan worden gezien als in een stap in die richting van standaardisering. De module is zo klein dat hij gemakkelijk in een kledingstuk kan worden verwerkt. Het zal niet lang duren voordat er in de toolkit van elke modeontwerper een te vinden is.

Dit zijn voorbeelden van interessante bedrijven en materialen die we hebben gespot:

Graphene Graphene heeft heel veel bijzondere kenmerken. Zo is het ongeveer 100 keer sterker dan staal. Het is een efficiënte geleider van warmte en elektriciteit en is bijna doorzichtig.

Shrilk Een composteerbaar materiaal gemaakt van garnalenschalen en een proteïne die is afgeleid van zijde.

Qmilk Een textielvezel gemaakt van zure melk die niet meer kan worden gedronken. De stof blinkt uit in hitte- en vochtbeheer.

De Adrenaline-jurk van Chromat Reageert op de adrenaline van de drager door een imposante, uit de natuur ontleende vorm aan te nemen.

Modern Meadow Leer waar geen dieren voor gehouden hoeven worden, op basis van koeiencellen die in een laboratorium worden gecontroleerd.

Stretch Sense Toolkits met sensortechnologie die in kleding kan worden geïntegreerd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond