-

Wat is er nieuw aan Google Analytics versie 5?

Google heeft vandaag bij de Google Analytics User Conference in San Francisco de nieuwe versie van Google Analytics onthuld. Michel Samuelsz van Netprofiler legt uit wat er zo bijzonder is aan deze update.

Het grootste verschil ten opzichte van de vorige versie zit vooral in de nieuwe interface en de bijbehorende gebruiksvriendelijkheid. Bij Netprofiler werken we als geautoriseerd partner al een tijdje met de nieuwe versie. Een overzicht van een aantal belangrijke verbeteringen:

Verbeterde startpagina
Vanaf de nieuwe startpagina kun je in één keer doorklikken naar de bezoekers, inhoud, verkeersbronnen of conversies rapportages. Daarnaast laadt de startpagina een stuk sneller dan voorheen.

Gebeurtenissen instellen als doel
Het is eindelijk mogelijk om gebeurtenissen/events als doel in te stellen. Dit geeft de mogelijkheid om bijvoorbeeld een video play van minimaal 10 seconden als micro conversie in te stellen.


Gebeurtenissen zijn een nieuw doeltype

Minder overweldigend voor nieuwe gebruikers
Het aantal rapporteren in de menu’s is flink geslonken. De verdwenen rapporten zijn nog steeds terug te vinden als onderdeel van de nieuwe rapporten.

Meer datavisualisaties bij het dashboard
Het is nu mogelijk om de data visualisatie aan te passen bij het dashboard. Je kunt nu kiezen uit absolute waarden, trend grafieken, taart diagrammen en tabellen. Ook het toepassen van filters op de data is mogelijk.

Het nieuwe Google Analytics dashboard

Sneller segmenten toepassen
Je hoeft niet meer een rapport te verlaten om een geavanceerd segment aan te maken. De creatie gebeurt bij het rapport zelf en gaat sneller dan voorheen. Daarnaast hoef je bij meerdere segmenten eindelijk niet meer verplicht “alle bezoeken” aan te vinken.


(In dit rapport zijn 3 segmenten toegepast zonder ‘Alle bezoeken’)

Word cloud visualisatie
Bij het rapporteren van bijvoorbeeld de meest gebruikte zoektermen kan nu ook gebruik gemaakt worden van een word cloud als data visualisatie vorm.


Een word cloud van de meest gebruikte zoekwoorden

In het begin is de nieuwe versie van Google Analytics even wennen maar daarna zul je merken dat je intuïtiever navigeert en vlotter de gewenste data weet te vinden.

De nieuwe versie zal eerst worden getest met een kleine groep gebruikers. Vervolgens zal hij langzaam worden uitgerold over alle Google Analytics accounts. Dit kan enkele weken duren. Gebruikers die niet kunnen wachten kunnen zich via het beta-signup formulier aanmelden voor de testgroep.

Meer informatie over de nieuwe versie is te vinden op de officiële Google Analytics blog. Ook op de 2de editie van de Nederlandse Google Analytics User Conference zal uitgebreid aandacht worden besteed aan Google Analytics v5.

Deel dit bericht

5 Reacties

Dennis NGJ van Holland

Mooi en leerzaam stuk, Michel!

Michel vK

Heel helder!

Wel met een mooie dt-fout erin bij ‘sneller segmenten toepassen’ in de tweede zin: dit gebeurT.

360Webshops

Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe versie! Zeker de micro-conversie toevoeging is zeer welkom! Bedankt voor deze review.

Tjerja Geerts (Freelance Digitaal strateeg / Design Director)

Goed artikel. Thanks voor de update.

Astrid

Een ander leuk nieuw onderdeel in de nieuwe Analytics is het koppelen van de data uit het Webmaster hulpprogramma aan Analytics. Hierdoor krijg je handigere overzichten van de organische resultaten en de veranderingen hierin. Vanuit hier kan je een stuk SEO optimalisatie gaan aansturen. Zie voor meer info: http://www.verstrepen.nl/blog/google-webmaster-tools-en-google-analytics-koppelen/#more-424

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond