-

Rechtszaak Consumentenbond tegen Samsung is wakeup call

De Consumentenbond sleept Samsung voor de rechter vanwege het gebrekkige updatebeleid van zijn toestellen. Die hooguit twee Android versies krijgen voordat het bedrijf zijn gebruikers laat spartelen. Fabrikanten zouden een voorbeeld moeten nemen aan Microsoft. Die belooft tien jaar updates voor Windows 10.

De rechtszaak die de Consumentenbond volgende maand gaat aanspannen tegen Samsung lijkt een beetje op willekeur. Alle fabrikanten van Android toestellen houden er een laks updatebeleid op na. Dat komt omdat ze geen kale versie meeleveren van Android, maar een eigen softwarelaag of skin toevoegen. En uiteraard wil zo’n bedrijf liever nieuwe toestellen verkopen dan oude oplappen.

Enerzijds begrijpelijk: consumenten kopen gemiddeld om de twee jaar een nieuw toestel. Anderzijds verdwijnen oudere toestellen daarmee niet uit de roulatie. Ze worden bijvoorbeeld nog geruime tijd door andere gezinsleden gebruikt. En dat levert een potentieel gevaar op. Als lekken niet meer worden gedicht, neemt de kans op besmetting toe.

87 procent van de Android smartphones lopen risico’s doordat er geen beveiligingsupdates beschikbaar zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Cambridge Universiteit. Ook deze onderzoekers verwijten de fabrikanten dat ze weinig doen om hun toestellen up-to-date te houden. Uitzonderingen zijn Google zelf met zijn Nexus-toestellen, LG en Motorola, maar ook deze fabrikanten laten nog te vaak steken vallen.

Het is sinds vorig jaar wel beter geworden. Na enkele grote Android lekken vorig jaar, begon Google met maandelijkse beveiligingsupdates die met enige vertraging ook aan de afnemers van het Android OS worden doorgegeven. Maar dat is niet genoeg.

De smartphonemarkt moet het voorbeeld nemen aan de pc markt. Microsoft versies worden gemiddeld tien jaar lang bijgewerkt. Dat is misschien wat overdreven voor een smartphone die veel sneller wordt afgedankt dan een laptop, maar vijf jaar ondersteuning is niet onredelijk. Je hoeft oudere telefoons niet van nieuwe mogelijkheden te voorzien, als de toestellen maar veilig zijn.

Apple is de enige fabrikant die ook oudere toestellen nog bijwerkt, al is dat niet zaligmakend. Ruim honderd iPhone 4S-gebruikers hebben eind vorig jaar Apple aangeklaagd, omdat hun toestel na een update naar iOS 9 onbruikbaar zou zijn geworden. Of zo traag dat er nauwelijks nog mee te werken viel. Wellicht moet Apple dat niet meer willen doen, maar juist de oudere softwareversies verder bijwerken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond