Sector in beweging: van niche naar norm

Gasten: Miriam Geelhoed, Leontien Hasselman-Plugge, Mees Klinkenberg Host: Miriam Geelhoed, Leontien Hasselman-Plugge, Mees Klinkenberg
Sector in beweging: van niche naar norm

De mode- en textielindustrie bestaat vaak uit complexe toeleveringsketens. Door een aanzienlijk aantal leveranciers, productie die vaak ver weg is en kledingstukken bestaande uit meerdere materialen met verschillende behandelingen, nemen de risico’s in de branche toe. Zo kunnen mensenrechten, dierenwelzijn en milieu in het geding komen. Daarom zijn er steeds meer (inter)nationale initiatieven die bedrijven oproepen om niet alleen te weten wat de risico’s in de toeleveringsketen zijn, maar in plaats daarvan ze te beperken en positieve impact te creëren. Er is behoefte aan een eenvoudige en schaalbare manier om de toeleveringsketens transparant te maken en risico’s te beoordelen, maar ook om te weten dat je voldoet aan de nationale en Europese wetgeving.

Daarom hebben Modint en ImpactBuying de kennis van Modint in het platform van ImpactBuying gedigitaliseerd, zodat mode- en textielbedrijven door middel van een speciale configuratie gebaseerd op de Bill of Materials, door het platform worden begeleidt. In het systeem zitten geïdentificeerde risico’s op locatie, product en component niveau, waardoor vragenlijsten automatisch getriggerd worden zodra de keten in kaart gebracht wordt. Alle gegevens worden geverifieerd, up-to-date gehouden en opgeslagen in het platform en kunnen vervolgens gebruikt worden om te rapporteren en te acteren. De tool maakt het mogelijk voor kleding- en textielbedrijven om hun impact te meten op belangrijke duurzaamheidscriteria, zoals milieu en sociale risico’s. Daarnaast weet je zeker dat je voldoet aan internationale en nationale wetgeving.

1.1k


Gast
Miriam Geelhoed
Senior Consultant, Modint

Na de studie aan het Amsterdam Fashion Institute heeft Miriam zowel commerciële als technische functies bekleed in de kleding- en textielindustrie.

Na een uitstap van zes jaar in de IT sector als consultant voor e-commerce en data systemen, is zij voor Modint aan de slag gegaan.

Voor Modint werkt Miriam met veel passie voor de leden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, productveiligheid, kwaliteit en innovatie.


Gast
Leontien Hasselman-Plugge
Co-CEO, ImpactBuying

Leontien heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied van duurzaamheid en impactmeting. Ze begon bij UNEP en werkte tien jaar voor het Global Reporting Initiative (GRI), gespecialiseerd in het meten van ESG prestaties en impact in wereldwijde toeleveringsketens. Momenteel als Co-CEO van ImpactBuying, is haar belangrijkste doel retailers in de FMCG-sector te helpen hun toeleveringsketens te begrijpen en deze inzichten te gebruiken om een bewezen positieve impact te creëren.


Gast
Mees Klinkenberg
Duurzaamheidsadviseur, Prénatal

Mees is ruim 2 jaar werkzaam voor Prénatal als duurzaamheidsadviseur waar hij duurzaamheid in de breedste zin van het woord integreert in de dagelijkse bedrijfsvoering. Van verantwoorde inkooppraktijken tot donaties aan goede doelen, en van circulariteit tot het faciliteren van leefbaar loon. Bij Prénatal staan de volgende generaties uiteraard centraal en er wordt iedere dag gewerkt om een gezonde, leefbare planeet en een rechtvaardige maatschappij door te geven.


Host
Jessica de Haas
Host, Emerce

Leadership development expert, content co-creator & people loving introvert.Gerelateerde artikelen