
Sector in beweging: van niche naar norm

Voor deze content heb je een Emerce account nodig. Meld je gratis aan om verder te lezen.
- Toegang tot nieuws & video's
- Nieuwsbrieven
- Reageren op artikelen
- Onbeperkt whitepapers downloaden
De mode- en textielindustrie bestaat vaak uit complexe toeleveringsketens. Door een aanzienlijk aantal leveranciers, productie die vaak ver weg is en kledingstukken bestaande uit meerdere materialen met verschillende behandelingen, nemen de risico’s in de branche toe. Zo kunnen mensenrechten, dierenwelzijn en milieu in het geding komen. Daarom zijn er steeds meer (inter)nationale initiatieven die bedrijven oproepen om niet alleen te weten wat de risico’s in de toeleveringsketen zijn, maar in plaats daarvan ze te beperken en positieve impact te creëren. Er is behoefte aan een eenvoudige en schaalbare manier om de toeleveringsketens transparant te maken en risico’s te beoordelen, maar ook om te weten dat je voldoet aan de nationale en Europese wetgeving.
Daarom hebben Modint en ImpactBuying de kennis van Modint in het platform van ImpactBuying gedigitaliseerd, zodat mode- en textielbedrijven door middel van een speciale configuratie gebaseerd op de Bill of Materials, door het platform worden begeleidt. In het systeem zitten geïdentificeerde risico’s op locatie, product en component niveau, waardoor vragenlijsten automatisch getriggerd worden zodra de keten in kaart gebracht wordt. Alle gegevens worden geverifieerd, up-to-date gehouden en opgeslagen in het platform en kunnen vervolgens gebruikt worden om te rapporteren en te acteren. De tool maakt het mogelijk voor kleding- en textielbedrijven om hun impact te meten op belangrijke duurzaamheidscriteria, zoals milieu en sociale risico’s. Daarnaast weet je zeker dat je voldoet aan internationale en nationale wetgeving.

Miriam Geelhoed
Na de studie aan het Amsterdam Fashion Institute heeft Miriam zowel commerciële als technische functies bekleed in de kleding- en textielindustrie.
Na een uitstap van zes jaar in de IT sector als consultant voor e-commerce en data systemen, is zij voor Modint aan de slag gegaan.
Voor Modint werkt Miriam met veel passie voor de leden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, productveiligheid, kwaliteit en innovatie.

Leontien Hasselman-Plugge
Leontien heeft ruim twintig jaar ervaring op het gebied van duurzaamheid en impactmeting. Ze begon bij UNEP en werkte tien jaar voor het Global Reporting Initiative (GRI), gespecialiseerd in het meten van ESG prestaties en impact in wereldwijde toeleveringsketens. Momenteel als Co-CEO van ImpactBuying, is haar belangrijkste doel retailers in de FMCG-sector te helpen hun toeleveringsketens te begrijpen en deze inzichten te gebruiken om een bewezen positieve impact te creëren.

Mees Klinkenberg
Mees is ruim 2 jaar werkzaam voor Prénatal als duurzaamheidsadviseur waar hij duurzaamheid in de breedste zin van het woord integreert in de dagelijkse bedrijfsvoering. Van verantwoorde inkooppraktijken tot donaties aan goede doelen, en van circulariteit tot het faciliteren van leefbaar loon. Bij Prénatal staan de volgende generaties uiteraard centraal en er wordt iedere dag gewerkt om een gezonde, leefbare planeet en een rechtvaardige maatschappij door te geven.

Jessica de Haas
Jessica is een expert in leiderschapsontwikkeling. Ze heeft ruime ervaring in het ontwikkelen en begeleiden van talent. Tegenwoordig doet zij dit als freelancer. Een introvert, maar wel een mensenmens. Jessica is host bij Emerce TV.
Nieuwe insights
De sociale impact van een digitaal domeinSXSW met Nina Jankowicz: ‘The best antidote to hate is joy’GenAI is de toekomst, maar bedrijven missen vaak een strategieHoe conversiegerichte designtrucs je klantrelatie kunnen ondermijnenVan streek naar supermarktschap: zo digitaliseer je lokale handelGerelateerde artikelen


Emerce Rapport Online Damesfashion 2024-2025

Startup NIMBEL: stads, ‘outdoor’ en neon in babydraagzak 2.0
