Jaarconferentie Techniekpact in Twente

Op maandag 15 juni vindt de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 plaats in landsdeel Oost. Het thema is dit jaar Be Smart, BOOST Technology. Minister Kamp neemt namens de aanwezige bewindspersonen (ministers Bussemaker en Asscher en staatssecretaris Dekker) de voortgangsrapportage en monitor van het Techniekpact uit handen van Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact, in ontvangst. De Universiteit Twente is ambassadeur van Techniekpact Twente.
Twee jaar na de ondertekening van het Nationaal Techniekpact 2020 hebben bedrijfsleven, onderwijs en overheid in regio’s elkaar rond techniek gevonden om te werken aan voldoende gekwalificeerde technici. De vele regionale techniekpacten, dynamiek en resultaten in de landsdelen is een uiting dat de werkwijze werkt. Mede door het Techniekpact zijn bestaande samenwerkingsverbanden verstevigd en nieuwe dwarsverbanden tussen de regio’s binnen de landsdelen ontstaan. Ook in Twente zijn er veel inspirerende voorbeelden. Al deze voorbeelden staan centraal tijdens de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020.
Datum: 15 juni 2015
Tijd: 12.15 uur tot 16.45 uur
Locatie: Rabotheater en ROC van Twente te Hengelo (Overijssel)
Trots op hightech regio
De jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 wordt dit jaar georganiseerd door landsdeel Oost (provincies Gelderland en Overijssel). Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie, Financiën en Deelnemingenbeleid en tevens trekker Techniekpact Landsdeel Oost: “Ik ben heel trots dat de provincies Gelderland en Overijssel met de regio Twente gastheer zijn van de 2e Jaarconferentie van het landelijk Techniekpact. Als hightech regio hebben wij volop aandacht voor kiezen, leren én werken in de techniek. Wij investeren in onderwijs dat aansluit op de arbeidsmarkt. Zodat bedrijven met kwalitatief opgeleide mensen kunnen blijven innoveren. Dat is goed voor de regionale economie en werkgelegenheid.”
Het programma van de jaarconferentie van het Nationaal Techniekpact 2020 is als volgt:
Plenaire opening om 12.15 uur in het Rabotheater Hengelo
Gastheren Doekle Terpstra, aanjager van het Techniekpact, Eddy van Hijum, gedeputeerde Overijssel en landsdeeltrekker Techniekpact Oost en Gerben Edelijn, CEO Thales en voorzitter stuurgroep Techniekpact Twente, openen de jaarconferentie in het Rabotheater en gaan in op het belang van het Techniekpact voor het onderwijs, het bedrijfsleven en de regio.
Daarna zal Dave Blank, wetenschappelijk directeur van het MESA+ instituut voor nanotechnologie van de Universiteit Twente een inspirerende lezing geven over de rol van techniek in ons dagelijks leven en de invloed van techniek op de toekomst van de medische sector.
Themasessies (13.00 uur tot 15.00 uur)
De deelnemers aan de jaarconferentie, te weten professionals uit de overheid, het bedrijfsleven en het onderwijs, gaan op verschillende locaties in de regio met elkaar in gesprek tijdens diverse inspiratie- en verdiepingssessies over actuele thema’s vanuit het Techniekpact.
Verschillende UT’ers hebben een rol in het programma. Naast Dave Blank zijn dat:
- Pieter Boerman (directeur Twente Academy)
- Juliette Walma van der Molen (hoogleraar talentontwikkeling, wetenschap en Techniek)
- Vanessa Evers (hoogleraar sociale robotica)
- Tim Post (onderzoeker TechYourFuture)
- Een van de themasessies vindt plaats in het DesignLab van de UT.
Plenaire afsluiting (15.30 uur) in ROC van Twente
Robotisering, digitalisering: technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller. De maakindustrie van de toekomst vraagt niet alleen om een heroriëntatie van producten, productie en processen maar ook om adequaat opgeleide werknemers en moderne, talentgerichte opleidingen. Hoe verankeren we de nieuwe regionale samenwerkingsverbanden en infrastructuur voor de toekomst? In de plenaire afsluiting, waarbij de ministers Kamp (Economische Zaken) en Bussemaker (Onderwijs) en staatssecretaris Dekker (Onderwijs) aansluiten, blikken de bewindspersonen met vertegenwoordigers vanuit het onderwijsveld en het bedrijfsleven vooruit naar de toekomst. Tot slot zal minister Kamp de voortgangsrapportage en monitor van het Techniekpact in ontvangst nemen (foto- en filmmoment).
Over Nationaal Techniekpact 2020
Op 13 mei 2013 is het Techniekpact getekend door bestuurders uit onderwijs, bedrijfsleven, van werkgevers, werknemers, de regio’s en het Rijk. In het Techniekpact staan 22 concrete acties die gezamenlijk zijn afgesproken door het bedrijfsleven, onderwijs en de overheid. Door middel van deze concrete acties moet het pact de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt in de technieksector verbeteren en daarmee het tekort aan gekwalificeerd technisch personeel terugdringen.
Meer informatie en aanmelden: http://www.techniekpact.nl
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.