Industry Wire

Geplaatst door SAP

Achmea deelt 5 tips voor een slimmer educatieplatform

‘s-Hertogenbosch, 9 december 2019 – Organisaties moeten tegenwoordig keihard hun best doen om talent te vinden en te binden. Een modern, interactief en digitaal platform voor leren en ontwikkelen is daarbij waardevol. Maar hoe zet je zoiets op, en waar moet je rekening mee houden? Yvo Verbeek, Programmamanager Business School IT en New Learning Technologies bij Achmea, deelt zijn ervaringen.

Vakmanschap, talentontwikkeling en toekomstbestendigheid. Dat zijn voor de Achmea Academy, het opleidingsinstituut binnen de verzekeringsgroep, belangrijke speerpunten. De Academy zorgt dat medewerkers hiervoor de juiste tools hebben. Voor nieuw talent zijn bovendien voldoende mogelijkheden om te leren, ontwikkelen en groeien binnen de organisatie steeds belangrijker.

Het bedrijf lanceerde daarom enkele jaren geleden een interactief, digitaal leerplatform waar medewerkers zelfstandig mee aan de slag kunnen: Mijn Leeromgeving. Aan de basis staan twee SAP-oplossingen: SAP SuccesFactors Learning en SAP Jam. SuccessFactors Learning biedt de basis voor cursussen en leertrajecten, terwijl SAP Jam de ‘laatste meter’ richting de medewerkers verzorgt.

Beide oplossingen zijn geïntegreerd tot een uniform platform, benaderbaar via een centrale portal.

Medewerkers kunnen via deze portal leer- en ontwikkelmogelijkheden vinden die aansluiten op hun behoefte. Het platform adviseert daarbij de meest geschikte leerpaden. Vervolgens kunnen medewerkers via het platform cursussen en trainingen volgen die aansluiten bij hun interesses en ambities, en daarnaast hun verplichte interventies volgen. Ook krijgen ze hulpmiddelen aangereikt waarmee ze kunnen ontdekken waar hun interesses liggen. Ze kunnen bovendien in allerlei topic-gerelateerde groepen hun kennis delen. Daarmee heeft het platform ook een sociale functie.

5 ‘lessons learned’

Yvo Verbeek is nu zo’n 4 jaar verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het platform. In die periode heeft hij behoorlijk wat ‘lessons learned’ opgedaan:

  1. Begin met het ontwikkelen van content

Content is king, en die uitspraak geldt ook voor een digitaal leerplatform. “Voordat je allerlei functionaliteiten implementeert, moet je starten met de content. Ontwikkel trainings- en uitlegvideo’s, stappenplannen en ander les- en cursusmateriaal. Dat is de basis. Niemand heeft iets aan een platform vol innovatieve toeters en bellen zonder goede content”, zegt Verbeek.

Dat materiaal moet, naast inhoudelijk sterk, volgens Verbeek wel aan een aantal technische eisen voldoen. Het lesmateriaal moet volgens hem goed doorzoekbaar en indexeerbaar zijn, en worden voorzien van logische, consistente tags en andere metadata. Met andere woorden: machines moeten begrijpen waar lesmateriaal over gaat. Verbeek: “Als je vanaf het begin met die bril naar de content kijkt, is het later makkelijker om er allerlei slimme functies omheen te bouwen.”

  1. Haal inspiratie uit de consumentenmarkt

Een platform dat niemand gebruikt, is natuurlijk pure kapitaalvernietiging. Tegelijkertijd zijn medewerkers over het algemeen druk bezig met hun kerntaken. Het werken aan persoonlijke ontwikkeling en inzetbaarheid voor de toekomst heeft voor hen soms lagere prioriteit.

Medewerkers op een makkelijke en laagdrempelige manier met min zo mijn mogelijk clicks en makkelijke zoekfunctie faciliteren is daarom uiterst belangrijk. Een leerplatform dat net zo makkelijk werkt als bijvoorbeeld Spotify of Netflix bestaat nog niet, maar dergelijke consumertechnologie is vaak wel een goede inspiratiebron voor het verbeteren van de gebruiksvriendelijkheid. “Mensen verwachten dat technologie net zo eenvoudig werkt als de apps op hun smartphone. Dan kun je maar beter met die filosofie het platform inrichten”, merkt Verbeek op.

  1. Hanteer korte sprints

Volgens Verbeek is het niet zinvol om een leerplatform helemaal vanaf het allereerste moment uit te denken. “Natuurlijk is het belangrijk een stip aan de horizon te hebben, maar de weg daarnaartoe kan het beste in korte sprints. Wat je nu maakt, is misschien voor 1 of 2 jaar, en dan is het platform wellicht toe aan een volledig nieuwe stap. Of haalt de technologieleverancier de plannen in. In dat soort gevallen is het fijn als je snel kunt bijsturen. Dat is heel lastig als je alles van tevoren vastgelegd hebt.”

  1. Werk toe naar een personal assistant

Een leerplatform moet volgens Verbeek niet aanvoelen als een grootschalig informatieplatform, maar als een persoonlijke assistent die direct betrokken is bij het werk van medewerkers. Dat is althans een goed langetermijnstreven.

“Dat klinkt misschien vergezocht, maar uiteindelijk hebben personal assistants de toekomst. Denk wat Apple en Google nu al kunnen op je smartphone, denk aan apparaten als Alexa. Dat soort directe een-op-een-interactie is waar zo’n platform uiteindelijk in moet voorzien. Dan wordt het ook makkelijker om leren onderdeel te laten zijn van het dagelijks werk”, zegt Verbeek.

  1. Data zijn alles

Dankzij de technologische basis van SAP kan Achmea slim gebruikmaken van data en in de toekomst allerlei mogelijkheden rondom artificial intelligence (AI) en machine learning benutten. Zo’n systeem heeft daarvoor, naast technologieën als AI en machine learning, vooral veel data nodig. “Data zijn onmisbaar. Over de materie, over de gebruiker. Zonder data is het bijvoorbeeld onmogelijk zonder menselijke tussenkomst een goed persoonlijk advies over een leertraject uit te brengen. Het is niet voor niets de rode draad door ons hele platform.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht