Bezorgschaamte? 78% van de Nederlanders heeft nergens last van

Tilburg, 17-12-2019 – Kerstmis, Sinterklaas: dat betekent topdrukte voor de bezorgingsbranche. Iedere decembermaand bestellen we weer meer. Zo’n 39,8% van de Nederlanders bestelt 2 tot 5 pakketjes per maand, blijkt uit onderzoek van OTTO. Maar hoe zit het met onze bezorgschaamte? Bezorgschaamte is niet voor niets genomineerd voor Woord van het Jaar 2019. OTTO zocht het voor je uit.
In het duurzaamheidsonderzoek van OTTO kregen 1227 respondenten 22 vragen voorgeschoteld rondom bezorgschaamte. Dit is een fenomeen dat een consument ervaart wanneer hij of zij een product bestelt bij een webshop. Dit omdat de bezorging belastend is voor het verkeer en milieu. Hoewel 78% van de Nederlanders geen last heeft van bezorgschaamte, heeft zo’n 64,3% wel eens stilgestaan bij het feit dat de bezorgbranche milieubewuster kan.
Stimuleren met lagere prijzen voor bewuste producten
Volgens veel respondenten kunnen webshops consumenten stimuleren om meer milieubewuste keuzes te maken. Zo’n 49,9% geeft aan dat lagere prijzen voor duurzame producten hun zou stimuleren om bewuster te kopen. Daarnaast is er behoefte aan informatie die aangeeft welke producten, merken, producenten en winkels duurzaam zijn. Bovendien zijn tips om milieubewuster te kunnen leven welkom.
Bewustwording creëren dankzij informatie
Naast het stimuleren van milieubewust gedrag kan een e-commerceplatform ook bijdragen aan bewustwording. Zo kan een webshop informeren over welke maatregelen zijzelf neemt om de impact op het milieu verminderen. De ondervraagden gaven ook andere relevante bewustwordingsmethodes zijn aan: duurzame alternatieve bij producten tonen, indicatie van de CO2-uitstoot van deur-tot-deur vermelden bij een bestelling en een vermelding wat de producent doet om impact te verminderen.
Verder bleek uit het duurzaamheidsonderzoek van OTTO dat online shoppen het meest populair is onder 36- tot 50-jarigen. En bestellen vrouwen over het algemeen meer pakketjes dan mannen. De meeste respondenten (54,6%) bestellen 1 of minder pakketjes per maand. Gevolgd met 39,8% die 2 tot 5 pakketjes per maand bestelt.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.