Industry Wire

Geplaatst door Imec

Van biomarkers tot slimme vuilnisbakken: deze tech start-ups vervoegen het imec.istart portfolio

LEUVEN, 24 MEI 2019 —Imec, ‘s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie, presenteert vandaag de zes nieuwe start-ups geselecteerd voor het imec.istart ondernemersprogramma. Naast een kapitaalinjectie van 50.000 euro, genieten de start-ups ook van een intensief begeleidingstraject met persoonlijke coaching, workshops-op-maat en uitgebreide netwerkmogelijkheden.

“Wat opvalt in deze lichting is de diepgaande technologische kennis die achter de producten zit. High-tech start-ups – die echt uitblinken met hun innovatieve software of hardware – vinden steeds vaker de weg naar ons programma. Voor veel deelnemers is imec’s expertise in nano-elektronica en digitale innovatie een belangrijke troef. We zien ook dat verder in het traject steeds meer van onze start-ups ook effectief kiezen voor een structurele onderzoekssamenwerking met imec. Zo zette bijna de helft van onze starters uit 2018 intussen een samenwerking op met imec voor het verder uitwerken van hun technologie.”

Het einde van internationale telecomfraude komt in zicht met Calltic (Gent)

Als consument merk je het wellicht niet, maar onze internationale telefoontjes zijn een goudmijn voor fraudeurs. Stiekem rerouten ze het signaal en werpen zichzelf zo op als illegale tussenpersoon die een deel van de inkomsten van het ontvangend telecombedrijf afsnoept. Jaarlijks gaat zo 6,1 miljard dollar verloren. Calltic ontwikkelde een methode – gebaseerd op patroonherkenning – om dit soort telecom fraude op te sporen. Vandaag hebben ze al een eerste use case lopen met een telecom operator in West-Afrika.

Bij de kinesist: vind je balans met de interactieve spelmat van Creative Therapy (Gent)

Met het oog op kinderen met development coordination disorder (DCD), ontwikkelde het team van Creative Therapy ¬¬– gegroeid uit een onderzoeksproject aan de UGent – ¬een interactieve spelmat voor evenwichtsoefeningen. De oplichtende LEDs in de mat begeleiden de kinderen bij de oefeningen en de geïntegreerde druksensoren verzamelen intussen data over hun vooruitgang. Bedoeling is om de technologie in te zetten in de praktijk van de kinesist zodat die meerdere kinderen tegelijk motiverend en persoonlijk kan begeleiden.

Ledsreact (Gent) lanceert de sportkegel van de 21ste eeuw

Met het handige Direction toestel van Ledsreact kunnen coaches hun voetbal-, basketbal- of tennistraining naar het volgende niveau tillen. Het concept is verrassend simpel: de slimme sportkegel is uitgerust met sensoren die meten hoever een speler verwijderd is van het toestel en geeft op basis daarvan impulsen door gekleurde LEDs. Op die manier kunnen sporters spelenderwijs hun reactiesnelheid, agility en cognitie aanscherpen. Op dit moment hebben ze al een 700-tal toestellen verkocht, o.a. aan Elise Mertens, Cercle Brugge Jeugd, gemeentebesturen en andere overheidsinstanties.

ImplicitMeasures (Gent) ontrafelt menselijk gedrag

Wat mensen vertellen over hun gedrag kan erg verschillen van wat ze feitelijk doen. Hierdoor zijn vragenlijsten en interviews vaak onvoldoende om menselijk gedrag te voorspellen. ImplicitMeasures.com – een spin-off bedrijf van de UGent – ontwikkelt en valideert online reactietijdtaken die meten wat mensen niet kunnen of niet willen vertellen. Deze technologie kan worden ingezet in een brede waaier aan toepassingsdomeinen zoals marktonderzoek, HR en dopinggebruik.

Arkane (Willebroek) geeft bedrijven de sleutel tot blockchain

Vandaag kennen we allemaal de voordelen van “de cloud” maar het is niet zo lang geleden dat de verhuis naar cloud de wenkbrauwen deden fronsen van onbegrip. Nu is blockchain aan de beurt. We kennen blockchain van in de wandelgangen maar wat is dat nu voor een beest en sterker nog, wat zijn we er nu mee? Om bedrijven op weg te helpen heeft Arkane een digitaal platform ontwikkeld die blockchain drastisch vereenvoudigt zodat bedrijven deze technologie eindelijk kunnen benutten. Dankzij Arkane kunnen bedrijven sneller en efficiënter applicaties bouwen die compatibel zijn met blockchain. Met een 3000-tal gebruikers en 10-tal partnerships op zak, is Arkane helemaal klaar voor mainstream doorbraak.

Senhive (Houthalen-Helchteren) voorkomt bosbranden met een automatisch en autonoom platform voor beeldanalyse

Naarmate de zomers warmer en droger worden, zullen ons natuurgebieden steeds vaker te kampen krijgen met bos- en heidebranden. Senhive ontwikkelde daarom een cameraplatform met geïntegreerde AI beeldanalyse om brandhaarden tijdig en volledig autonoom te detecteren. Omdat het systeem volledig draadloos is – uitgerust met zonnecellen – vraagt het slechts een beperkte investering en kan het eender waar ingezet inworden, ook midden in een natuurgebied. Momenteel heeft Senhive al een proefproject lopen in het Nationaal Park Hoge Kempen.

Lees het volledige persbericht online

Over imec

Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0, energie en onderwijs.

Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 97 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, en kantoren in China, India en Japan. In 2018 bedroegen de bedrijfsopbrengsten van imec 583 miljoen euro. Meer informatie op www.imec-int.com

Imec is a registered trademark for the activities of IMEC International (a legal entity set up under Belgian law as a “stichting van openbaar nut”), imec Belgium (IMEC vzw supported by the Flemish Government), imec the Netherlands (Stichting IMEC Nederland, part of Holst Centre which is supported by the Dutch Government), imec Taiwan (IMEC Taiwan Co.) and imec China (IMEC Microelectronics (Shanghai) Co. Ltd.) and imec India (Imec India Private Limited), imec Florida (IMEC USA nanoelectronics design center).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht