Industry Wire

Geplaatst door Branchevereniging Esports Nederland (BEN)

Branchevereniging zet Esports op de agenda

Rotterdam, vrijdag 31 maart 2023 – Op dinsdag 20 maart jl. hebben leden van de Branchevereniging Esports Nederland (BEN) unaniem groen licht gegeven voor de start van het nieuwe bestuur dat vanaf morgen 1 april officieel actief is. De eveneens geïnstalleerde Raad van Advies levert vanuit jarenlange kennis en expertise een belangrijke bijdrage.

Het oprichtingsbestuur, met als eerste voorzitter Wim Noordzij, geeft met veel vertrouwen het stokje over aan het definitief bestuur met de woorden: “Er was duidelijk behoefte binnen en buiten de esportswereld om één aanspreekpunt te hebben. Het oprichtingsbestuur heeft daar een stevige basis voor neergelegd en hoopt dat het esports ecosysteem nu gestaag verder opgebouwd wordt. Ik bedank Rob Hoogstraten en Jur de Graaf voor hun bijdrage bij de start.”

Het nieuwe 7-koppige bestuur is een mix van jarenlange ervaring in zowel esports en gaming als in het bedrijfsleven en politiek-bestuurlijke leven. Nieuwgekozen voorzitter Frederik Peters is enthousiast: “Onze missie is het om Nederland structureel in de top 10 beste esportslanden ter wereld te brengen. Dat doen we samen met onze leden.”

De branchevereniging wil initiatieven verbinden, zichtbaar maken en de kansen van esports op de agenda zetten bij zowel overheden als bedrijfsleven. Als herkenbaar gezicht voor de esportsbranche werkt BEN aan een vitaal ecosysteem voor esports waarin kansen van de sport worden gepakt, talenten herkend, en Nederland een plek is waar perspectief is op een mooie carrière in de esports. “Voor veel mensen, ook politici en bestuurders, is esports nog onbekend terrein. Terwijl er voor ons land mooie kansen liggen om te pakken. Daar willen we positief aan bijdragen” aldus voorzitter Peters.

Esports is meer dan een spelletje
Gaming blijft winnen aan populariteit en esports hebben zich de afgelopen jaren razendsnel ontwikkeld: in Nederland kijken er meer dan 1 miljoen mensen naar gaming en esportswedstrijden. Er zijn wereldwijd honderden miljoenen esportsfans en steeds meer jongeren ambiëren een carrière als professioneel gamer.

BEN verbindt branche en maakt esports zichtbaar
In de afgelopen jaren zijn verschillende initiatieven genomen die bijdragen aan een vitaal esports ecosysteem. BEN voert in lijn hiermee al enige tijd gesprekken met NOC*NSF over een officiële samenwerking. Denk aan het gebruik maken van de FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport) regeling voor getalenteerde esporters. Daarnaast nemen diverse gemeenten en bedrijven het initiatief om de kansen van esports te pakken. Verschillende Nederlandse talenten presteren in hun game op wereldtop-niveau. Tegelijkertijd staat een gezond Nederlands ecosysteem nog in de kinderschoenen. Nederland draait nu nog incidenteel mee in de wereldtop, maar Branchevereniging Esports Nederland heeft het doel om dat structureel te maken.

De leden van het nieuwe BEN bestuur zijn:

o   Frederik Peters – Capgemini / fractievoorzitter Provinciale Staten Gelderland

o   Donny Stumpel – Next Level Esports

o   Brenda Munsterman – Outright Projects, Event Manager DreamHack

o   Martijn Schenderling – Videogames Federatie Nederland

o   Chris Slotboom – Dell Technologies / Gaming @work

o   Milo van Heugten – 1HP esports consulting

o   Stefan Mennes – Duh-Events

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht