CTIT-symposium 2015: borgen van veiligheid in een Smart Society

De groeiende complexiteit van digitale systemen brengt grote veiligheidsrisico’s met zich mee die vragen om een fundamenteel andere aanpak. Die boodschap staat centraal in het CTIT-symposium Smart Societies: Safety, Security & Privacy. Het symposium wordt op dinsdag 9 juni gehouden op de campus van de Universiteit Twente.
De lijst van potentiële gevaren bij misbruik en hacken van digitale systemen is oneindig. Of het nou gaat om energievoorziening, aandelenbeurzen of verkeersmanagement: vele omvangrijke en relevante systemen in de wereld van vandaag maken gebruik van digitale communicatie. En in de ‘Smart Society’ van morgen neemt dat aantal gestaag toe. De interacties en systemen worden omvangrijker, waarmee de complexiteit en kwetsbaarheid toeneemt. Tegelijkertijd worden ICT systemen ook vaak gebruikt om juist de veiligheid van de samenleving te vergroten, bijvoorbeeld bij het gebruik van digitale camerasystemen; ook dit aspect komt in het symposium aan de orde.
Om de veiligheidsrisico’s blijvend te beperken is een meer statistische en empirische analyse van de zwakten van het systeem nodig. Dat vraagt een ander soort academische kennis dan traditioneel via ICT onderzoek wordt verkregen.
Over CTIT
CTIT is het grootste onderzoeksinstituut in Nederland op het gebied van ICT en toepassing van ICT. Meer dan 400 onderzoekers houden zich in diverse programma’s bezig met ‘ICT in context’: onderzoek dat gericht is op de verbinding tussen innovatie in ICT en sociale en maatschappelijke vraagstukken als veiligheid, gezondheid en duurzaamheid.
Programma
Een aantal vakspecialisten vertellen tijdens het congres over hun werk en hun ervaringen in het veld. Tot de sprekers behoren:
- • Elle de Jonge MSSM, Hoofdinspecteur bij de politie en nationaal projectleider License Plate Recognition (LPR),
- • dr.ir. Jan Joris Vereijken (Chief Security Architect ING)
- • Prof.dr. Thorsten Holz (Ruhr-Universität Bochum)
- • Dr. Andreas Peter (University of Twente)
Aansluitend wordt een paneldiscussie gehouden, onder leiding van prof. dr. ir. Maarten van Steen, wetenschappelijk directeur van het CTIT. De discussie richt zich op het spanningsveld tussen het bewaken van privacy en de inzet op digitale veiligheid. Tevens zullen enkele promovendi middels een postersessie en korte pitches iets vertellen over de ontwikkelingen waar zij zich mee bezig houden in hun dagelijkse praktijk.
Deelname aan het symposium is gratis, aanmelden is verplicht. Op de website van het symposium tref je het volledige programma voor het symposium aan. Daar kun je je ook aanmelden.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.