Cum laude voor computersimulaties van meerfasestromingen
Harshil Patel is cum laude gepromoveerd op zijn onderzoek waarin hij nieuwe computermodellen ontwikkelde om meerfasestromingen in poreuze media te bestuderen. De Indiër deed zijn onderzoek aan de faculteit Scheikundige Technologie onder begeleiding van Hans Kuipers en Frank Peters.
Meerfasestromingen komen vaak voor in de procesindustrie en in het bijzonder bij Enhanced Oil Recovery (EOR). Ze brengen zeer uitgebreide en gecompliceerde natuurkunde en bijbehorende uitdagingen met zich mee voor wiskundige modellen op verschillende schalen. Hoewel de focus in dit onderzoek vooral op verbeterde oliewinning lag, waar water wordt gebruikt om olie uit gesteente te verplaatsen, kunnen de computermethoden worden toegepast op een veel breder scala aan problemen. Bijvoorbeeld bij inkjetprinten, maar ook bij meerfasenstroming in Trickle Bed Reactoren (TBR) die worden gebruikt voor de productie van synthetische brandstoffen.
Het project ‘Directe numerieke simulaties van meerfasestroming door poreuze media’ is uitgevoerd binnen het Computational Sciences for Energy Research (CSER). Dit initiatief is gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk
Onderzoek (NWO) en Shell B.V.
Indrukwekkend werk en vruchtbare samenwerkingen
Harshil Patel heeft zeer indrukwekkend werk afgeleverd op het gebied van gedetailleerde modellering van complexe multifasestromen in poreuze media. Hij heeft hiervoor geavanceerde computermethoden bedacht en zorgvuldig gevalideerd tegen geaccepteerde resultaten uit de wetenschappelijke literatuur. Daarnaast nam hij het initiatief voor vele onderzoekssamenwerkingen die hebben geleid tot een aantal zeer indrukwekkende wetenschappelijke publicaties met zijn collega-promovendi. Deze prestatie is echt uitzonderlijk. Hij werkte op een zeer onafhankelijke manier en genereerde vele ideeën achter het werk dat in zijn proefschrift wordt beschreven.
Cv
Harshil Patel (1991, Mehsana) rondde de bacheloropleiding Mechanical Engineering cum laude af aan SVNIT Surat (India) waarna hij in 2015 afstudeerde aan de ITT Bombay voor de master Thermal and Fluids Engineering en daarvoor de Institute Silver Medal ontving. Vervolgens startte hij zijn promotieonderzoek in de onderzoeksgroep Multiphase Reactors aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Vijf procent
Cum laude promoties zijn relatief zeldzaam. Zo’n vijf procent van de promovendi krijgt dit erepredikaat. Om ervoor in aanmerking te komen moet het verrichte onderzoek van een uitzonderlijk hoge kwaliteit zijn en moet de promovendus met uitzonderlijke zelfstandigheid gewerkt hebben.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.