Wordt Customer Engagement Platform het nieuwe wapen in de verkiezingsstrijd?

Partijcongressen zijn eigenlijk uit de tijd. Het raadplegen van relatief kleine groepen mensen lijkt nauwelijks recht te doen aan de kwaliteit van het democratische proces. Tegenwoordig maakt vrijwel iedere politieke partij wel gebruik van eigen websites en sociale media. Er wordt geroepen om verkiezings-apps om kandidaten een smoel te geven en stemmers ook via smartphones en tablets te bereiken. Tezamen met traditionele manifestaties, partijbijeenkomsten, belacties en allerlei andere middelen spinnen door idealen gedreven organisaties hun web nu ook via online kanalen.
Relaties opbouwen
Enigszins overvallen door de onverwachte invalshoek, maar geenszins uit het veld geslagen vertelt van Rossum: “Iedere organisatie heeft tegenwoordig een uitdaging om in contact te komen met klanten, of burgers, of kiezers. We zijn met z’n allen steeds meer online bezig, maar we blijven uiteraard ook off-line communiceren. Van oudsher maken we daarbij gebruik van silo-systemen. Per functie doen ze het allemaal fantastisch, maar het probleem is dat het door de versnippering moeilijk is om een 360-graden-zicht te houden op de leden van de doelgroepen. We willen mensen bereiken via allemaal verschillende touch points en aanspreken op basis van hun persoonlijke voorkeuren. Een Customer Engagement Platform biedt een automatiseringsoplossing om data vanuit allerlei bronnen te integreren. Daarmee kun je persoonlijke profielen vormen op basis waarvan je op grote schaal zeer persoonlijk contact kunt maken met mensen en met hen een relatie opbouwen.”
Burgerparticipatie
Het communiceren met behulp van elektronische middelen en gebaseerd op het opt-in principe met instemming van de gebruikers gegevens verzamelen, lijkt steeds meer niet-commerciële toepassingen te krijgen. Zo maakt bijvoorbeeld de Gemeente De Bilt al gebruik van de nieuwste technologie in het kader van burgerparticipatie. Tijdens de vorige Tweede Kamer-verkiezen heeft Groen Links zich georiënteerd op de markt van Engagement Platforms, maar stelde daarbij de eis dat het om een open source-oplossing moest gaan. ““Wij kiezen nadrukkelijk voor een gesloten ontwikkelmodel, omdat we gemerkt hebben dat klanten dat meer waarderen: ze kiezen steeds vaker voor ‘standaardoplossingen’, en voor een bedrijf waarvan zij weten dat het over 10 jaar nog bestaat. Immers, de ontwikkelingen op dit gebied gaan in zo’n razend tempo. Daarnaast verlangen ze vooral snelle installatie, gebruikersgemak en betrouwbaarheid van het platform dat geïntegreerd moet worden in een groter IT-systeem.”
Opkomende speler
Het internationaal aanwezige Sitecore is onlangs door Info-Tech Research Group geïdentificeerd als ‘opkomende speler’, en door Gartner Inc. in het visionaire kwadrant geplaatst. De brede mogelijkheden om contact te maken met doelgroepen en data, systemen en social media te integreren afkomstig vanuit verschillende platforms gelden als aanbeveling. In de afgelopen drie jaar heeft het Customer Engagement Platform van Sitecore zich alleen al in Nederland bewezen in de praktijk van zo’n 175 klanten waaronder succesvolle marketingorganisaties Heineken, Friesland Campina en C1000.
Over de auteur:
Ewold de Bruijne is zelfstandig gevestigd communicatieadviseur. Hij werkt ondermeer voor diverse technologiebedrijven, waaronder IPsoft, Veenman, Releaze, Unifiedroot, Smart SharePoint Solutions. Hij opereert onder de vlag van Brightmen and Coolwords (www.bmcw.nl) en publiceert geregeld op persoonlijke titel.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.