Industry Wire

Geplaatst door BOF

Eerste Kamer dreigt morgen omstreden sleepnetwet aan te nemen

Op dinsdag 11 juli behandelt de Eerste Kamer het omstreden voorstel voor een nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Diezelfde dag zal ook nog de stemming plaatsvinden. Het ziet ernaar uit dat de Eerste Kamer – ondanks brede kritiek op het wetsvoorstel – de Tweede Kamer volgt en het voorstel aanneemt.

Bits of Freedom onderschrijft dat de huidige wet toe is aan vernieuwing. Maar hiervoor is het niet noodzakelijk om met een sleepnet op grote schaal de communicatie van onschuldige burgers te kunnen onderscheppen en analyseren. Helaas staat dit wel te gebeuren zodra deze wet aangenomen wordt.

David Korteweg, onderzoeker bij Bits of Freedom: “ De wetenschap dat geheime diensten kunnen meeluisteren zorgt ervoor dat je wel twee keer nadenkt wat je zegt of deelt met anderen. Het leidt tot zelfcensuur en beperkt de vrijheid voor afwijkende opvattingen. Surveillance op deze schaal hoort in een vrije samenleving als Nederland niet thuis. As we de grens niet trekken bij het op grote schaal bekijken van het online gedrag van grote groepen mensen waar trekken we de grens dan wel?”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht