Erasmus brengt nieuwe MOOC over filosofie: ‘The Politics of Skepticism’
Scepticisme is populair: na het boek ‘Het voordeel van de twijfel’ van Tim de Mey voor het vwo-eindexamen filosofie presenteert de EUR nu de nieuwe MOOC ‘The Politics of Skepticism’. Kunnen we de wereld en onszelf met zekerheid kennen? En wat heeft een detective te maken met het scepticisme? EUR-filosofen Wiep van Bunge en Tim de Mey nemen de deelnemers mee op een tocht door de geschiedenis van Scepticisme van de oude Grieken tot vandaag. De Faculteit der Wijsbegeerte is trots op de MOOC, in de hele wereld zijn er nog maar enkele met een filosofisch thema.
Op locatie in Rotterdam, Haarlem, Oxford en Hamburg bespreken Wiep van Bunge, hoogleraar Geschiedenis van de filosofie, en Tim de Mey, universitair hoofddocent Theoretische filosofie, de politiek van Scepticisme.
Het gaat in de MOOC om de religieuze en politieke gevolgen, evenals de voortdurende filosofische relevantie voor de wetenschap en samenleving vandaag de dag.
Zo bespreken Van Bunge en De Mey de debatten tussen Plato en de Sophisten, de opkomst van het christendom in de Romeinse wereld en de zogenaamde ‘Skeptical Crisis’ van de Renaissance, evenals Pierre Bayle’s en David Hume’s Scepticisme. Daarnaast wordt de ‘Natural Law’ traditie onderzocht en de relatie tussen scepticisme en conservatisme.
Van Bunge laat bijvoorbeeld zien hoe sceptische argumenten de bewijskracht van gefalsificeerde documenten onderuit konden halen. In de Renaissance blijkt dankzij sceptisch onderzoek dat een document dat aan Keizer Constantinus werd toegeschreven in feite een vervalsing was. Het document dateerde uit de negende eeuw en werd door de paus gebruikt om zijn macht te versterken.
In het tweede deel worden de systematische relaties tussen scepticisme en politiek onderzocht. Wat is sceptische twijfel? Wanneer is twijfel relevant? Hoe zit het tolerantie en vrijheid van meningsuiting? En kan het ons helpen om politieke problemen op te lossen, zowel op een kritische als creatieve manier? Zo legt Tim de Mey in Oxford uit hoe een detective te werk gaat: hoe leidt die vanuit logisch oogpunt met heel weinig data een gecompliceerde toedracht moeten af?
Aanmelden
De MOOC overbrugt de kloof tussen theorie en praktijk, tussen de scherpste, conceptuele en fundamentele problemen enerzijds en de meest directe, historische en systematische toepassingen in de politiek anderzijds.
De cursus is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in een van de meest fundamentele problemen in de filosofie: hoe kunnen we onze cognitieve claims over de wereld waarin wij leven rechtvaardigen, met daarin god(en), samenlevingen en onszelf?
Op Coursera kunnen mensen zich vanaf 22 mei aanmelden voor deze MOOC. Meer over MOOC’s van de Erasmus Universiteit op deze pagina.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.