Europese telecomsector kan 39 miljard euro besparen door het netwerk opnieuw in te richten

In dit rapport brengen ADL en Bell Labs voor het eerst de impact in kaart van de invoering van NFV (Network Functions Virtualization) en SDN (Software-Defined Networks) in het carrier netwerk. Hier volgen een aantal kerngedachten van de studie:
1. Vroegtijdig en vastberaden reageren om de telecomoperator te herpositioneren
De technologieën voor netwerkvirtualisering stellen de markt open voor nieuwe mededingers. Het bezitten van een netwerk is niet langer meer een vereiste voor het leveren van diensten, in feite kan iedereen service provider worden. De traditionele providers moeten netwerkfuncties ontwikkelen waarmee ze producten en dienstsegmenten met een hogere waarde kunnen aanspreken, bijvoorbeeld de snelgroeiende IT-beveiligingsbusiness, de markt van de cloud services en de opkomende groothandelsmarkt.
2. Samen met de grote klanten en partners de toekomst vormgeven
Nu de telecomindustrie zich voorbereidt om haar netwerkfuncties naar een volledig nieuw niveau van programmeerbaarheid te tillen, moeten de operatoren meer dan ooit nauw samenwerken met de fabrikanten, de verkopers en de autoriteiten. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat de nieuwe netwerken on-demand connectiviteit kunnen toestaan, compatibel zijn met nieuwe vormen van computerisering en kunnen werken in netwerkomgevingen met meerdere operatoren.
3. Simplificeren, convergeren, virtualiseren en automatiseren
De laatste 20 jaar werd de IP-modernisering van de carrier netwerken tegengehouden door de noodzaak om zich aan te passen aan traditionele netwerkfuncties en ongelijksoortige managementsystemen. Door de netwerkfunctionaliteit te consolideren en alle verouderde hardware te verwijderen, is een volledige IP-transformatie mogelijk die systematische voordelen voor telecomoperatoren met zich meebrengt.
Uit het rapport blijkt dat de efficiëntie-impact van de integratie van NFV en SDN voor deze operatoren jaarlijks een waarde van 14 miljard euro kan betekenen, alleen al op netwerkgebied, verhoogd met nog eens 25 miljard euro non-netwerk exploitatiekosten door een grotere automatisering en vereenvoudiging van de bedrijfsprocessen.
“Het is nu tijd voor de Europese telecomindustrie om de netwerking het cloud-tijdperk binnen te loodsen. Het zal niet gemakkelijk zijn om de programmeerbaarheid en de automatisering op het niveau te brengen dat nodig is voor het welslagen van de operatie, maar de beloning is aanzienlijk”, aldus Jesús Portal, Partner bij Arthur D. Little.
Cassidy Shield, Managing Partner bij Bell Labs Consulting: “Voor de service providers is de overgang naar het nieuwe cloud-netwerk niet langer meer een kwestie van ‘als we zouden’, maar eerder een invulling van de vraag ‘hoe en wanneer’. De antwoorden en de strategieën kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de technologische structuur en het businessmodel van de operator, maar het lijdt geen twijfel dat de planning nu moet starten.”
Voor deze studie werd onderzoek gedaan bij operatoren in 35 Europese landen. In 2013 waren de gecorrigeerde inkomsten van al deze operatoren samen goed voor 250 miljard euro, met een jaarlijkse OPEX van 150 miljard euro.
Om het volledige rapport te downloaden, surf naar http://www2.alcatel-lucent.com/landing/bell-labs/adl/
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.