Industry Wire

Geplaatst door BSA

Ex-werknemers grootste melders illegaal softwaregebruik voormalig werkgever

Amsterdam, 26 oktober 2015 – Ex-werknemers zijn het grootste risico voor bedrijven die gebruikmaken van ongelicentieerde software. Van het totale aantal meldingen die BSA | The Software Alliance ontvangt van informanten, komt zestig procent van ex-werknemers van bedrijven die illegale software gebruiken. Het werkelijke percentage ligt waarschijnlijk nog hoger, aangezien 25 procent van de informanten ervoor kiest anoniem te blijven. Van alle meldingen die BSA ontvangt, komt 85 procent van informanten die bedrijven rapporteren bij de BSA.

Om bedrijven te helpen dit soort situaties te vermijden, lanceert BSA zijn tweede fase van de ‘Fact or Fiction’-campagne. Het doel van de campagne is om bedrijven bewust te maken van de risico’s van illegale software, en de voordelen van het blijven controleren van softwarelicenties.

“De resultaten liegen niet – illegale software is gewoon riskant”, zegt Georg Hernnleben, Senior Director Compliance & External Affairs EMEA van BSA | The Software Alliance. “27 procent van de in Nederland gebruikte bedrijfssoftware is illegaal. En met steeds meer werknemers die hun werkgever verlinken, loop je bovendien meer risico om schadevergoedingen voor illegaal gebruik van software te moeten betalen.”

In deze tweede fase breidt BSA zijn doelmarkten uit naar deze sectoren om meer bedrijven te bereiken die nooit eerder te maken hadden met BSA. BSA nodigt in deze fase ook Nederlandse bedrijven in de landbouw-, scheepvaart-, retail- en groothandelsector en brouwerijen, autohandelaren, tankstations en fabrieken uit de BSA bedrijfsportal te bekijken. Het resultaat: BSA biedt bedrijven in deze sectoren via de BSA bedrijfsportal gratis hulpmiddelen en advies over software-assetmanagement. Ook roept BSA op om de Software Licentie Verklaring of Software Barometer te gebruiken.

“Veel organisaties gebruiken illegale software niet met opzet. Ze zijn zich gewoon niet bewust van de risico’s en weten niet of ze de juiste licenties voor hun software hebben”, vervolgt Hernnleben. “Ook beschikken veel bedrijven niet over de geschikte software-assetmanagementtools en -processen. Onze Fact or Fiction-campagne helpt dit probleem op te helderen en biedt bedrijven de hulpmiddelen en kennis om hun licentiepositie te bepalen en wettelijke en financiële risico’s te vermijden.”

Veel bedrijven zijn afhankelijk van software als een belangrijk middel voor bedrijfsprocessen, innovatie en productiviteit. Bedrijven die gebruikmaken van illegale software hebben daardoor in feite een oneerlijke competitieve voorsprong op hun collega’s, die zich wel aan de wettelijke regels houden. Bedrijven kunnen de risico’s op aangifte van boze (ex-)werknemers eenvoudig voorkomen. Door het implementeren van de meest eenvoudige SAM-tools en -processen (SAM staat voor Software Asset Management) zijn bedrijven namelijk in staat regelmatig hun software en bijbehorende licenties te inventariseren, het softwaregebruik door medewerkers te beoordelen en op een basaal niveau SAM-rollen en -verantwoordelijkheden binnen de organisatie toe te wijzen. SAM biedt daarnaast een holistische kijk op de gebruikte software binnen de organisatie, verlaagt de kans op onregelmatigheden tijdens controles.

BSA blijft het rapporteren van illegale software aanmoedigen, of het nu gaat om bedrijven die illegale software gebruiken of individuen die deze verkopen via internet. Vertrouwelijke meldingen zijn welkom via www.reporting-emea.bsa.org. In Nederland biedt BSA een beloning tot 10.000 euro voor het rapporteren van bedrijven met illegaal softwaregebruik.

Ga voor meer informatie over SAM en online hulpmiddelen naar www.bsa.org. Klik hier voor alle feiten rondom de ‘Fact or Fiction’-campagne.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht