Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Amsterdam

Fiets ook veilig, blijf offline

De smartphone speelt een grote rol in het leven van jongeren, ook als ze aan het verkeer deelnemen. Veel jongeren lezen en schrijven berichtjes tijdens het fietsen. Ook kijken ze vaak filmpjes op de fiets. Het is daarom niet zo vreemd dat smartphonegebruik een rol speelt bij één op de vijf fietsongelukken waar een jongere bij betrokken is. ‘Smartphonevrij’ fietsen is een stuk veiliger, om dat te stimuleren is er de Fietsmodus-app.

Hoe werkt Fietsmodus?

De Fietsmodus-app verleidt jongeren om tijdens het fietsen hun smartphone niet te gebruiken. Met een beloning in het vooruitzicht laten we jongeren vrijwillig het veilige gedrag ervaren. Wanneer ze dat een aantal dagen doen, neemt de kans toe dat ‘smartphonevrij’ fietsen hun nieuwe gewoonte wordt. Volgens wetenschappelijk onderzoek werkt belonen van veilig gedrag beter bij jongeren dan het ontmoedigen van onveilig gedrag en ze confronteren met de gevaren.

Maak kans op mooie prijzen

Deelnemers die veel en minder fietsen hebben een gelijke kans op prijzen, omdat Fietsmodus werkt met een maximale dagscore. Die kun je bereiken in één rit of in meerdere ritten op een dag. Bij 6 keer de maximale dagscore maak je al kans op een bioscoopkaartje en bij 10 keer op een speakerboxje. Je kunt de Fietsmodus-app dus altijd gebruiken. Voor meer informatie, kijk op www.fietsmodus.nl

Wist u dat…

  • sinds de start van Fietsmodus al bijna 250.000 mensen de Fietsmodus-app minstens één keer hebben gebruikt?
  • er dankzij Fietsmodus ruim 2,5 miljoen ‘smartphonevrije’ kilometers zijn gereden?
  • bijna 3 op de 4 jongeren positief staan tegenover Fietsmodus en denken dat Fietsmodus leidt tot minder smartphonegebruik op de fiets?
  • driekwart van de Fietsmodus-deelnemers tussen de 12 en 24 jaar is en de helft tussen 12 en 16 jaar oud is?

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht