Industry Wire

GeefGezondheid.nu – Nieuwe zorgcrowdfunding website blijkt hard nodig

Drie maanden na de lancering van zorgcrowdfunding website GeefGezondheid.nu, staat de teller van donaties op meer dan 35.000 euro. Drie projecten zijn succesvol afgerond en er komen wekelijks nieuwe aanmeldingen binnen van mensen die problemen hebben om de financiering van hun zorg rond te krijgen. Het team achter de GeefGezondheid.nu is verrast door het snelle succes van crowdfunding in de zorg. “De zorgproblemen krijgen een gezicht op de site en dit is nog maar het topje van de ijsberg,” aldus initiatiefneemster Debbie Been. Hiermee is helaas de noodzaak voor alternatieve financieringsvormen in de zorg aangetoond. Crowdfunding is sterk in opkomst in Nederland.

Kamervragen

Het antwoord van minister Schippers op Kamervragen van de SP over het platform geeft de projecthouders op de site geen andere keuze dan crowdfunding. De minister ziet ook geen aanleiding om de slachtoffers van het huidige zorgbeleid tegemoet te komen: “De overheid heeft in deze gevallen geen taak of verantwoordelijkheid.”

De projecten op het platform betreffen (deels) niet vergoede zorg. Minister Schippers:  “Bij de projecten op deze site gaat het om voorzieningen of zorgvormen waarbij niet -of slechts ten dele- wordt voldaan aan de geldende (toekennings-) voorwaarden. Indien mensen toch een voorziening willen hebben die zij op grond van bijvoorbeeld de Wmo niet of slechts ten dele toegekend hebben gekregen, is het hun eigen keuze op welke wijze zij de financiële middelen daarvoor verwerven.” Crowdfunding via Geefgezondheid.nu geeft mensen toch de mogelijkheid hun noodzakelijke middelen te financieren.

Geen recht op steun

Een van de crowdfunders die geen recht heeft op steun voor een hulpmiddel is Sanneke van der Vliet: “Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte ben ik spastisch. Lopen kan ik alleen met een rollator en het exemplaar dat ik nu gebruik is versleten en gammel. Omdat voor mijn houding en mijn spieren beter is gebruik ik een Posterior rollator, deze rolt achter me in plaats van voor me. De zorgverzekering vergoedt echter  geen Posterior rollator dus ben ik aangewezen op mijn eigen spaargeld en giften van mijn omgeving.” Binnen 5 dagen had ze het benodigde bedrag bijeen en de crowdfunding actie is na 8 dagen gestopt toen er 113% van het doelbedrag gedoneerd was.

Zeldzame Ziekten Dag

Op 28 februari geeft GeefGezondheid, op de Zeldzame Ziekten Dag, een presentatie aan 70 patiëntenverenigingen over de mogelijkheden van crowdfunding in de zorg. “Doordat het een nieuw fenomeen is zijn veel patiënten nog niet op de hoogte van deze financieringsmogelijkheid.” Aldus Debbie Been. “We leggen uit wat crowdfunding is, vertellen wat het kan betekenen en wat wij als platform aan begeleiding bieden.” De verwachting is dat de groei van het aantal aanmeldingen blijft doorgaan.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht