Glasvezel in zicht voor buitengebied Gelderse Vallei Midden

Met de ondertekening van het convenant ‘Aanleg glasvezel buitengebied’ is snel internet voor het buitengebied van Gelderse Vallei Midden in zicht gekomen. Op 24 april zetten de wethouders van gemeente Renswoude, Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg hun handtekening onder het convenant met aanbieder CIF, gespecialiseerd in aanleg van glasvezel in buitengebieden. Ook gedeputeerde Mirjam Maasdam was bij de ondertekening aanwezig om de waarde van snel internet te onderstrepen.
“Het is belangrijk dat ook op het platteland iedereen over een snelle en betrouwbare internetverbinding kan beschikken. Dit versterkt de maatschappelijke en economische kansen”, aldus gedeputeerde Mirjam Maasdam. De provincie heeft verleden jaar vanuit de Agenda Vitaal Platteland 1 miljoen euro beschikbaar gesteld om de aanleg van snel internet op het Utrechtse platteland [met de gebiedspartners] te organiseren. Gebiedscooperatie O-gen heeft in 2015 het initiatief in het oostelijk deel van de provincie Utrecht te starten met de aanleg van versneld breedband in het buitengebied. In het westen van de provincie werkt Gebiedscommissie Utrecht-West samen met de gemeenten om daar het buitengebied eveneens van snel internet te voorzien.
Informatieavonden voor bewoners buitengebied
De aanleg van glasvezel in het buitengebied van Gelderse Vallei Midden kan starten als tenminste 50% van de inwoners vóór 10 juli 2017 een abonnement via glasvezel afnemen. Op 18 april is daarom het startsein voor de campagne ‘Glasvezel Buitenaf’ gegeven. In combinatie met diverse informatieavonden moet deze campagne zorgen voor de benodigde deelnemers. Alle bewoners van het gebied ‘Gelderse Vallei Midden’ zijn via een brief uitgenodigd voor de informatieavonden. Tijdens deze avonden informeert CIF wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een ondergrens van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstenaanbieders aanwezig.
Agenda Vitaal Platteland
Een krachtig en vitaal landelijk gebied, met een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen. Daar werkt de provincie aan. De Agenda Vitaal Platteland (AVP) is daarbij een belangrijk middel. Voor het uitvoeren van de AVP werkt de provincie samen met onder andere gebiedscoöperatie O-gen en gebiedscommissie Utrecht-West.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.