Industry Wire

Geplaatst door 12CU Smartspaces

Hoger onderwijs gebruikt Smart Building Technology om aan 1,5 meter beleid te voldoen

Utrecht, 24 september 2020 – De Nederlandse hogescholen en universiteiten zijn sinds maandag 31 augustus weer geopend. Ruim 760.000 studenten mogen na 5,5 maand thuis studeren weer lessen volgen in hun onderwijsgebouw, met inachtname van de door de overheid ingestelde 1,5 meter maatregel. Via 2Count, software ontwikkeld door softwarebedrijf 12CU Smartspaces, monitoren de hogescholen Fontys en Windesheim nu al de bezetting van hun in totaal 51 gebouwen. Het monitoren en analyseren van het personenverkeer in de gebouwen stelt de instellingen in staat het 1,5 meter beleid te hanteren.

Fontys en Hogeschool Windesheim meten met 2Count van 12CU Smartspaces hoeveel personen op een bepaald moment in een gebouw zijn. Via nieuwe unieke Smart Building Technology worden WiFi-signalen geanalyseerd en het aantal personen per etage of sector getoond in een app en via een dashboard. Zijn er te veel personen in een gebouw of op een etage, dan kan de instelling ingrijpen.

Dat de hogescholen en universiteiten weer open gaan is een grote stap in de bestrijding van het corona virus. De instellingen behoren tot de groep utiliteitsgebouwen met een zeer hoge bezettingsgraad. Studenten zitten niet alleen in collegezalen dicht op elkaar, ook in gangen passeren zij elkaar met regelmaat op korte afstand. De instellingen zien het als hun verantwoordelijkheid om de veiligheid en gezondheid van leerlingen, medewerkers en gasten te waarborgen.

Studenten tellen bij Fontys Hogescholen
“Het is mooi om te zien hoe we de informatie die we gebruiken om ons onderwijs te verbeteren, nu ook inzetten om studenten maximaal te voorzien van onderwijs op de campus. Het 2Count dashboard van 12CU helpt om onze 45.000 studenten en 5000 medewerkers in groepen toegang te geven tot onze 25 gebouwen. In die gebouwen wordt actief gemonitord en gehandhaafd om de kans op besmetting te minimaliseren. 2Count helpt daarbij door duidelijk inzicht te bieden in hoeveel studenten op een bepaalde plek in het gebouw aanwezig zijn. Wanneer er te veel studenten in een sector zijn, dan krijgen wij een signaal en kunnen we ingrijpen door bijvoorbeeld een lesrooster of werkrooster aan te passen,” zegt Rens van der Vorst, Hoofd IT Innovatie Dienst IT bij Fontys.

Software maakt gebruik van Smart Building Technology
De instellingen krijgen via een app op de smartphone en dashboard op de laptop inzicht in het aantal personen in het gebouw. Bij het tellen van WiFi-signalen bestaan verschillende uitdagingen. Zo kunnen personen meerdere apparaten dragen met ieder een eigen WiFi-signaal, of kan wifi staan uitgeschakeld op het apparaat. 2Count maakt gebruik van algoritmes om met deze factoren rekening te houden en kan zo een 95 procent nauwkeurige berekening geven. De WiFi-signalen worden door de software geanonimiseerd en versleuteld, waardoor data nooit te herleiden is naar individuen en de privacy van studenten gewaarborgd blijft.

Eric Vermaat, directeur 12CU Smartspaces: “Wij hebben 2Count al voor de corona crisis ontwikkeld en onder andere geïmplementeerd bij Fontys en Rabobank. Toen de maatregelen rond corona werden ingesteld, hebben we samen met Fontys gekeken hoe we de software voor het 1,5 meter beleid konden aanpassen. Het programma geeft elke tien minuten een nieuwe telling en er kan onderscheid gemaakt worden tussen studenten, docenten, medewerkers en bezoekers. Bovendien kan een maximum capaciteit of aantal vierkante meters worden ingesteld, zodat er een signaal kan worden afgegeven wanneer de limiet wordt overschreden. En via het dashboard zie je, naast het wekelijkse verloop, ook in welk gebouw of op welke etage nog voldoende ruimte beschikbaar is. Binnenkort zal 2Count bij meerdere hogescholen en universiteiten geïmplementeerd gaan worden, waarbij samengewerkt wordt met Surf, G4S en Capgemini.”

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht