Zo houd jij onbevoegden buiten je bedrijf

Hoe makkelijk zou jij als buitenstaander je eigen bedrijf binnen kunnen lopen? Denk aan een deur die niet goed dichtvalt, een onbekende die zonder vragen wordt doorgelaten of een pakketbezorger die zonder controle naar binnen wandelt. Klinkt onschuldig, maar voor je het weet, zit je met diefstal, vandalisme of nog erger; datalekken. Beveiliging lijkt misschien een gedoe, maar met een paar simpele aanpassingen houd je ongewenste bezoekers buiten de deur. Denk daarnaast ook aan kleine ongelukken die kunnen gebeuren, zoals een sleutel afgebroken in slot zodat je niet meer naar binnen kunt en eerst de slotenmaker moet bellen. In dat geval is het handig om een extra ingang te hebben in geval van nood.
Wie laat jij naar binnen?
Veel bedrijven gaan er te gemakkelijk vanuit dat iedereen die binnenloopt, daar ook echt iets te zoeken heeft. Maar is dat wel zo? Wie controleert wie er binnenkomt? Heb je een receptie of laten medewerkers regelmatig onbekenden door zonder na te denken? Tijd om daar eens bewust mee om te gaan. Zorg voor een duidelijk toegangsbeleid. Werkt je bedrijf met pasjes of codes? En worden bezoekers altijd aangemeld? Een simpele controle kan al een groot verschil maken.
Hoe makkelijk maak je het voor inbrekers?
Denk eens als een inbreker. Zou je snel ergens een zwakke plek kunnen vinden? Een achterdeur die niet goed sluit, een raam dat makkelijk open te wrikken is of een plek zonder camera’s? Veel bedrijven investeren in een stevig slot op de voordeur, maar vergeten de rest van het pand. Loop eens een rondje en kijk met andere ogen naar je beveiliging. Zijn er blinde hoeken in je cameratoezicht? Moet iedereen toegang hebben tot alle ruimtes, of kun je bepaalde delen beter afschermen? Soms is een simpele verandering, zoals een extra slot of een code op de deur, genoeg om je bedrijf beter te beschermen.
Vertrouw niet alleen op technologie
Technologie is handig, maar het is niet waterdicht. Een pasjessysteem is nutteloos als medewerkers steeds de deur voor onbekenden openhouden. Camera’s registreren veel, maar helpen pas achteraf als er iets is gebeurd. Beveiliging begint bij je medewerkers. Spreek met je team af dat ze nooit zomaar iemand binnenlaten zonder te checken wie het is. Maak het normaal om te vragen, ‘Kan ik u ergens mee helpen?’ Dit voorkomt niet alleen ongewenste bezoekers, maar straalt ook professionaliteit uit.
Slimme technologie als extra hulpmiddel
Er zijn talloze technische oplossingen die je kunnen helpen. Gezichtsherkenning, automatische deursloten en bewegingssensoren maken het lastiger voor onbevoegden om binnen te komen. Maar ook een eenvoudig logboek waarin wordt bijgehouden wie er in- en uitloopt, kan al bijdragen aan een beter overzicht. Technologie is een hulpmiddel, geen oplossing op zich. Combineer het met scherp oplettende medewerkers en een duidelijk beleid.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.