Industry Wire

Geplaatst door HPE

HPE bouwt krachtigste supercomputer van Australië voor wetenschappelijk onderzoek

Hewlett Packard Enterprise (HPE) is geselecteerd voor de bouw van een nieuwe supercomputer voor Pawsey Supercomputing Centre, een van de grootste en meest innovatieve nationale supercomputingcenters van West-Australië. De nieuwe supercomputer heeft een contractwaarde van $48 miljoen en is onderdeel van het Pawsey Capital Refresh Program. Dit programma, gefinancierd door de Australische overheid, beschikt over $70 miljoen om via investeringen in supercomputers wetenschappelijk onderzoek in het land te stimuleren.

De nieuwe supercomputer wordt direct het meest krachtige systeem van Australië met 30 keer meer rekenkracht en tien keer hogere energie-efficiëntie. Dit wordt ingezet voor complexe modellering en simulaties zodat sneller onderzoek naar onder meer astronomie, plantpathologie en medicijnonderzoek mogelijk is.

HPE bouwt het nieuwe systeem door gebruik te maken van de HPE Cray EX supercomputer, ’s werelds meest geavanceerde high-performance computing (HPC) architectuur. Daarmee ondersteunt het systeem alle behoeften op hogere performance, dichtheid en efficiëntie. HPE integreert tevens het Cray ClusterStor E1000-systeem, dat gebruikmaakt van specifieke software- en hardwarefuncties om aan grotere high-performance storagebehoeften te voldoen. Daarnaast zorgen een nieuwe generatie AMD EPYC™ CPU’s en AMD Instinct™ GPU’s voor sterke rekenkracht en doelgerichte processors voor AI en beeldgedreven applicaties.

“Supercomputers hebben een steeds grotere rol bij het doen van impactvol onderzoek. Deze nieuwe supercomputer is essentieel om de positie van Australië op gebied van wetenschappelijk onderzoek te versterken en speelt een grote grol in de onderzoeksprojecten, van de strijd tegen COVID-19 tot werken met de precursortelescopen tot de bouw van de Square Kilometre Array”, aldus Mark Stickells, executive director bij Pawsey Supercomputing Centre. “De nieuwe supercomputer die door HPE gebouwd wordt, biedt niet alleen toekomstbestendige rekenkracht om aan groeiende computebehoeften te voldoen, maar opent ook compleet nieuwe mogelijkheden voor onderzoeksprojecten van wereldwijde strekking en impact.”

Versnelling van wetenschappelijke ontdekkingen
Door de overname van organisaties Cray en SGI, voorziet HPE Pawsey al 20 jaar van supercomputers. Meer dan 1600 onderzoekers gebruiken supercomptuers om ontdekkingen en innovaties te versnellen. En met resultaat.

Zo zorgen supercomputers voor het inzichtelijk maken van virussen in wijnstokken om de gewassenproductie te beschermen. De supercomputers worden gebruikt om zogeheten grapevine leaf-roll viruses (GLRV) te onderzoeken. Wetenschappers konden hun onderzoek versnellen door het assembleren, in kaart brengen en analyseren van genomendata, waardoor wijngaardeigenaren geïnfecteerde velden nog voor virusverspreiding kunnen identificeren en weghalen.

Ook worden de supercomputers bijvoorbeeld ingezet om onderwaterrobots te leren zwemmen als een vis. Deze robots worden gebruikt voor bijvoorbeeld de monitoring van een omgeving onder water, de zoektocht naar hulpbronnen of onderzoek naar het effect van reddinginspanningen. Om de navigatie van onderwaterrobots te verbeteren en ze autonoom te laten opereren, leren wetenschappers ze te zwemmen als een vis. Met gebruik van computationele fluid dynamics modellen worden zwemstijlen van vissen, bijvoorbeeld bij het veranderen van snelheid of richting, gesimuleerd. Dit wordt toegepast in machine learning-algoritmes om neurale netwerken te trainen voor onderwaterrobotica.

“Wetenschappelijke doorbraken door de grootste researchcenters, zoals bij Pawsey Supercomputer Centre, inspireren ons om door te gaan met de ontwikkeling van krachtige supercomputer-oplossingen die de grootste uitdagingen kunnen bestrijden”, aldus Nick Gorga, general manager van HPC en AI, APAC-India bij HPE. “We kijken uit naar de samenwerking met AMD om voor Pawsey het krachtigste systeem van de regio te bouwen. Daarmee geven we de onderzoeksmogelijkheden van Australië een boost, zodat wetenschappers nog beter in staat zijn om bijvoorbeeld virussen te begrijpen of nieuwe ontdekkingen te doen in onze sterrenstelsels.”

Het nieuwe systeem beschikt over een speed performance van 50 petaflops, wat betekent dat het een van de grootste supercomputers in de regio is. Het vervangt Pawsey’s Magnus en Galaxy-systemen die gebaseerd zijn op Cray-technologie.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht