Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Lelystad

Huldiging Junior Cyber Agents in Lelystad

Op woensdag 22 juni huldigde burgemeester Mieke Baltus drie Lelystadse Junior Cyber Agents, te weten nummer 1 Damian, nummer 2 Sem en nummer 3 Eren. De huldiging vond plaats in het politiebureau van Lelystad. De kinderen werden met een politiewagen van huis opgehaald, waarna de officiële huldiging plaatsvond in het politiebureau. De drie gehuldigde Cyber Agents waren de afgelopen weken de beste spelers van HackShield.

Burgemeester Mieke Baltus: “Cybercriminaliteit is een groeiend probleem. Ook in Lelystad. Lelystad wil kinderen weerbaarder maken en doet daarom mee met Hackshield. HackShield is een online spel, dat kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via HackShield worden kinderen Cyber Agents die online gevaar herkennen en voorkomen. Ik ben dan ook blij dat leerlingen op deze leuke en speelse manier leren over cybercriminaliteit en deze kennis kunnen delen met mensen uit hun omgeving.“

Wat is HackShield?

HackShield  is een online game die kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud weerbaar maakt tegen cybercriminaliteit. Via een game worden kinderen opgeleid tot Cyber Agents, die zichzelf en hun omgeving (ouders, opa’s, oma’s, broertjes, zusjes, vriendjes, vriendinnetjes en andere familieleden en bekenden) kunnen beschermen tegen online gevaar. Gemeente Lelystad doet in samenwerking met de politie mee aan het project HackShield om cybercriminaliteit terug te dringen en inwoners digitaal vaardig en weerbaar te maken.

Verschuiving in de criminaliteit

Er is al langer een trend zichtbaar waarin we zien dat traditionele criminaliteit daalt. Dit is te zien in de dalingen van de registraties van veel voorkomende criminaliteit (inbraak, vernielingen, diefstal). In Lelystad zien we tegelijkertijd een stijging van digitale criminaliteit en online fraude. Mede door corona is de digitalisering in een versnelling terecht gekomen waarbij de beveiliging tegen deze vorm van criminaliteit niet in hetzelfde tempo is meegegroeid. Het percentage dat slachtoffer is geworden van cybercrime is in Lelystad gestegen van 15% in 2019 naar 18% in 2021. Met Hackshield willen we daar iets tegen doen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht