Industry Wire

Geplaatst door HvA

HVA LAAT SCHOLIEREN KENNISMAKEN MET A.I. OP GIRLS DAY

Het percentage vrouwen in techniek en ICT blijft in Nederland sterk achter. Daarom openen technische en ICT-opleidingen en bedrijven hun deuren voor meiden op Girls Day, donderdag 30 maart. De Hogeschool van Amsterdam doet hieraan mee en verwelkomt op Girls Day zo’n 60 meiden uit 1 en 2 havo/vwo in het Jakoba Mulderhuis (Amsterdam) en bij Make IT Work in Hilversum. De meiden leren onder andere programmeren, maken kennis met A.I. en ervaren in een vliegsimulator hoe de cockpit werkt.

Het aantal vrouwen in technische en ICT-studies en beroepen blijft in Nederland sterk achter. Zo blijft het percentage vrouwen in ICT-gerelateerde beroepen steken op zo’n 16 procent; we zijn daarmee hekkensluiter van Europa. Al langer is bekend dat kinderen in Nederland dan ook nog sterk denken in mannen en vrouwenberoepen. In een poging om die hardnekkige trend te doorbreken, openen techniek- en IT-bedrijven en opleidingen door heel Nederland op Girls Day hun deuren voor meiden tussen de 10 en 15 jaar. De themadag is een landelijk initiatief vanuit expertisecentrum VHTO; in de stad Amsterdam doet de Hogeschool van Amsterdam hieraan mee.

VROUWELIJKE GAMECHARACTERS
Op de Amstelcampus krijgen 40 meisjes uit 1 en 2 havo en vwo eerst een minicollege over vrouwelijke rolmodellen in games, door VR-onderzoeker Mirjam Vosmeer. Vosmeer ontwikkelde ook een VR-ervaring over de eerste vrouwelijke piloot die de oceaan overstak.

GEZICHTSHERKENNING EN TOREN BOUWEN
Daarnaast gaan de meiden samen een toren bouwen onder begeleiding van een docent Built Environment (met constructie-bouwstenen). Verderop maken de scholieren kennis met kunstmatige intelligentie, onder begeleiding van studentes van de master Applied A.I. De meiden voeren hier een experiment uit met gezichtsherkenning en gaan een digitale kat programmeren.

VLIEGSIMULATOR EN GIFBOOTH
Verderop krijgen de meisjes in een vliegsimulator een indruk van hoe een cockpit eruitziet en werkt. Ook op het programma: een workshop over het nieuwe vakgebied biodesign, dat sterk in opmars is. Steeds meer ontwerpers werken met natuurlijke materialen als schimmels en bacteriën; dat vraagt een combinatie van (micro)biologie, ontwerpen en techniek. Als luchtige afsluiter is er een fotohokje waarmee de meiden zelf gifjes kunnen maken, een activiteit van studieverening Fem IT (opgericht door vrouwelijke ICT-studenten).

OOK PROGRAMMA IN HILVERSUM
Daarnaast doet de HvA mee vanuit Make IT Work in Hilversum. Karin van Hunnik, wethouder Onderwijs van de gemeente Hilversum, opent de dag. 30 meiden van de middelbare school Laar & Berg leren hier zelf programmeren met microbit, waarmee ze onder meer een stappenteller maken. Vervolgens volgt een bezoek aan samenwerkingspartner RTL, waar de scholieren achter de schermen mogen kijken bij de technologieredacties van onder meer Buienradar en RTL Nieuws.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht