Industry Wire

Geplaatst door ibis Hotels

ibis doet grootschalig onderzoek naar impact van muziek op emotie

82% NEDERLANDERS HUILT WELEENS TIJDENS HET LUISTEREN VAN MUZIEK

ibis hotels onderzocht de rol van muziek

ibis hotels staat bekend om hun passie voor muziek. Regelmatig vinden er liveoptredens plaats in de hotels, gasten hebben toegang tot door ibis gecureerde Spotifykanalen en Sonos is al jaar en dag een vertrouwd partner. Om meer inzicht te krijgen in hoe muziek verbindt, onderzocht ibis hotels welke emoties muziek bij Nederlanders oproepen, wanneer we naar muziek luisteren en waar. Met de uitkomsten én de hulp van muziekfans, creëert ibis hotel een user generated playlist met nummers die mensen hebben geholpen de pandemie door te komen.

Muziek verbindt. Het verbindt met geliefden, plekken, herinneringen en momenten. Dat blijkt uit onderzoek onder duizend Nederlanders. Meer dan de helft van de ondervraagden luistert bijvoorbeeld naar specifieke nummers om bepaalde emoties op te roepen. Meestal om zichzelf beter te laten voelen: de helft ziet muziek als een enorme mood booster. Bij 47 % bepaalt de gemoedstoestand naar welke nummers of playlists ze luisteren.

Comeback van radio
Hoewel radio lange tijd als vergane glorie werd gezien, bleek het medium bestand te zijn tegen de opkomst van streamingdiensten als Spotify en podcasts. De pandemie heeft de luistertijd zelfs opgekrikt: 19 % van de Nederlanders geeft namelijk aan meer naar de radio te hebben geluisterd dan voor de pandemie. Nu de coronamaatregelen langzaamaan versoepelen, kijkt bijna een kwart van de ondervraagden uit naar het bezoeken van liveoptredens. Dat zal waarschijnlijk een popconcert zijn aangezien de helft van de Nederlanders aangeeft naar dit genre te luisteren als ze zich goed (willen) voelen en 41 % luistert naar pop onder het sporten. Het is het populairste genre onder de ondervraagden. Rockmuziek neemt een mooie tweede plek in.

Muziek = emotie
Dat muziek gelijkstaat aan emotie blijkt wel uit het feit dat maar liefst 82 % van de Nederlanders aangeeft weleens te hebben gehuild door het luisteren van muziek. Bij bijna een kwart waren dat tranen van verdriet, maar het merendeel, namelijk de helft, geeft aan zowel van blijdschap te hebben gehuild als van verdriet.

De Belgische Nora Vanderlinden is muziektherapeute en weet uit ervaring welke invloed muziek heeft op de mens. “In theorie zijn het voornamelijk de muzikale parameters zoals ritme en melodie die ervoor zorgen hoe we ons gaan voelen bij het beluisteren van muziek”, zegt Vanderlinden. “Maar muziek wordt ook gekoppeld aan herinneringen en verbeelding. Denk maar aan de liedjes uit je tienerjaren of die je onderweg beluisterde in de auto naar je vakantiebestemming. Ook teksten zijn erg bepalend voor ons gevoel. Ze kunnen soms exact verwoorden hoe we ons voelen. Ze zorgen voor herkenbaarheid of troost. Of muziek je emoties nu versterkt of verzacht, of je zelf speelt of niet, samen luistert of alleen; muziek is een medium voor iedereen.”

De pandemie en de opgelegde maatregelen hebben bij velen gezorgd voor een rollercoaster aan emoties. Daarom vraagt ibis hotels aan iedereen, over de hele wereld, de muziek te delen die ze erdoorheen heeft geholpen. Nummers waardoor ze verbonden bleven met familie, vrienden en plekken. Die blij maken en weer energie geven nu we de pandemie te boven komen. James Wheatcroft, Senior Vice-President Marketing Northern Europe van Accor Hotels: “We willen met de playlist het normale leven vieren, nu we de pandemie te boven komen en de lockdowns verdwijnen. Maar het is ook een hommage aan wat muziek voor ons heeft betekend tijdens corona. It’s a thank you to music.”

ibis hotels vraagt iedereen – alle fans, gasten en artiesten – om hun muziek te delen met de rest van de wereld via www.instagram.com/ibishotels/.

Meer informatie over ibis hotels vind je op ibis.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht