Ingenieurs verbreden onderzoek big data

Het wetenschappelijke onderzoek met betrekking tot big data wordt uitgebreid met inzichten vanuit de beroepspraktijk van ingenieurs. Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) is een leerstoel gestart op het gebied van big data science om deze koppeling met de ingenieurswereld tot stand te brengen. Micaela dos Ramos, KIVI-directeur, heeft prof. dr. ir. Geert-Jan Houben, TU Delft, ingeleid als hoogleraar van de KIVI-leerstoel.
“Het interessante aan big data is dat het, net als het web, tegelijkertijd fundamenteel en experimenteel is”, aldus Houben. Dit zorgt dat er een nieuw soort onderzoek nodig is, waar computerwetenschappers vaak niet aan gewend zijn. “Er komen sociale aspecten bij kijken die in een zuiver technisch systeem niet aanwezig zijn. Dat maakt het onderzoeken ervan zo spannend”. Hiermee is de samenwerking op het gebied van big data science tussen de wetenschap en beroepspraktijk in werking gezet. “Door middel van de leerstoel kunnen de betrokken wetenschappers hun kennis overdragen aan ingenieurs in de beroepspraktijk en kunnen die op hun beurt bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek met hun technische kennis en expertise uit het werkveld”, concludeert Dos Ramos.
De eerste drie onderwerpen van de leerstoel worden getrokken door wetenschappers van de TU Delft. Dr. ir. Alexandru Iosup richt zijn onderzoek ‘Scalable High Performance Systems’ onder andere op de werking van datacenters die de infrastructuur van cloud-diensten vormen, een van de belangrijkste instrumenten voor een informatiecultuur. Het onderzoek ‘Crowdsourcing in Enterprise Environments’ van dr. ir. Alessandro Bozzon benadrukt hoe belangrijk het is om het cognitieve- en redeneervermogen van individuen en groepen te combineren met de computationele bevoegdheden van machines. Dit zal volgens Bozzon welzijn en integratie bevorderen. Dr. ir. Zaid Al-Ars gaat bij het onderwerp ‘Acceleration of Personalized Medicine Applications’ in op de wijze waarop genomics data-analyse wordt gebruikt bij de diagnose van genetische ziekten zoals kanker en de noodzaak om de rekentijd hiervan te verminderen.
KIVI-leerstoel
De KIVI-leerstoel kent een lange traditie. De leerstoel is door de TU Delft geschonken en het betreft een periode van vier jaar waarin onderzoek op een bepaald vakgebied wordt uitgevoerd. De leerstoel legt een verbinding tussen wetenschappelijk onderzoek op de TU en ingenieurs in de beroepspraktijk. Voor de periode 2015-2019 is gekozen voor onderzoek op het gebied van big data science. Tijdens het KIVI-jaarcongres op 24 november in Leeuwarden worden drie nieuwe onderzoeksgebieden geïntroduceerd.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.