Industry Wire

Geplaatst door Gemeente Den Bosch

Intelligente verkeersregelinstallaties

Woensdag 15 november hebben we de eerste intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) in ’s-Hertogenbosch in werking gesteld. Deze ingebruikname noemen we een zogenaamde Proof Of Concept (POC). Het houdt in dat Nederland wegbeheerders op diverse plaatsen nieuwe verkeerslichten van verschillende leveranciers in gebruik nemen. Deze eerste iVRI in Noord-Brabant staat op het kruispunt Vlijmenseweg – Onderwijsboulevard – Henri Dunantstraat te ‘s-Hertogenbosch. Volgend jaar bouwen we samen met Vialis 36 VRI’s om naar intelligente VRI’s. In Noord-Brabant als geheel komen er ongeveer 170 te staan.

Wat maakt deze VRI’s intelligent?

Een intelligente verkeersregelinstallatie, iVRI, is een regelinstallatie die in staat is om te communiceren met voertuigen en fietsers. De iVRI is in staat het verkeer ‘te herkennen’. Hierdoor is het mogelijk om bijvoorbeeld bepaalde verkeersstromen voorrang te geven boven andere. Je kunt dan denken aan grote groepen fietsers, openbaar vervoer en (zwaar) vrachtverkeer. Zo stroomt het verkeer op drukke kruispunten beter door. Door gegevens uitwisseling met de iVRI is het straks mogelijk om weggebruikers persoonlijk op afstand te informeren over de nog resterende tijd tot rood of groen.

Over Partnership Talking Traffic

De introductie van slimme verkeersregelinstallaties vormt een belangrijk onderdeel van het ‘Partnership Talking Traffic’. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en regionale overheden investeren en werken hierin samen met zo’n 20 marktpartijen. Ze werken samen aan de ontwikkeling en uitrol van nieuwe verkeersstromen. Dit zijn partijen uit de verkeersindustrie, telecom- en internetsector en automotive partijen. Beschikbaarheid van data, gebruik van bestaande telecomnetwerken en voortdurende connectiviteit van weggebruikers, zijn de belangrijkste pijlers van deze ontwikkeling.

Brabant is een van de twaalf regionale overheden in Nederland van het Partnership. Alle partijen investeren tot 2020 op landelijke schaal zo’n 90 miljoen euro in deze vernieuwing in mobiliteit. Doel is om begin 2018 met nieuwe diensten, weggebruikers continue te begeleiden en te ondersteunen met op maat gesneden, real-time adviezen. Weggebruikers kijken daarmee als het ware ‘verder dan de voorruit’ en spelen zo beter in op de veranderende omstandigheden op hun route. En dat komt niet alleen de verkeersveiligheid en doorstroming ten goede. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid en leefbaarheid zetten we hiermee een belangrijke stap vooruit.

Meer over het Partnership Talking Traffic is te vinden via de link onder dit bericht.

Bekijk hier het filmpje op Youtube.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht