Industry Wire

Geplaatst door ThingsCon

Internationale IoT design community verzamelt zich in Amsterdam

Op 30 november start de tweedaagse conferentie ThingsCon in het Volkshotel Amsterdam. Voor de vierde keer wordt deze – van oorsprong Berlijnse – conferentie in Amsterdam georganiseerd en zal een groot deel van de Nederlandse en internationale IoT design community bij elkaar komen. Centraal staat het besef dat het Internet of Things niet meer weg is te denken en de verantwoordelijkheid voor de ontwerper groter dan ooit is. Met thema’s rond ethiek en veiligheid, kunstmatige intelligentie in voorwerpen en de volgende generatie slimme steden is er een divers programma.

De Amsterdamse editie van 2017 duurt voor het eerst twee volle dagen. Het event biedt een groot aantal workshops in combinatie met een select aantal lezingen. In totaal zijn er meer dan 35 workshops en keynotes en zijn er meer dan 70 sprekers, inclusief een aantal internationale experts.

Van de gerenommeerde designer Alexandra Deschamp-Sonsino tot Bas van Abel van Fairphone en Scott Jenson van Google Physical Web. De sessies variëren van maak-sessies, discussie-sessies tot sessies rond een specifiek onderwerp waarbij de verschillende sprekers de diepte ingaan. Het programma sluit traditioneel af met een middag plenaire sprekers vanuit de ontwerpwereld, makers en wetenschap.

Ethiek, veiligheid en IoT certificering
Dit jaar is er speciale aandacht voor de verantwoordelijkheid van de ontwerper en maker voor de veiligheid van de Internet of Things producten. Deze discussie heeft inmiddels zelfs de politiek bereikt -er is zelfs in het regeerakkoord een zinsnede over opgenomen- en de community onderkent het belang hiervan. Een goed IoT-product ontstaat al in de ontwerpfase, en zelfs daarvoor, in de formulering van de uitgangspunten. We hebben uiteraard speciale verdiepende sessies over IoT security. Daarnaast komt Dowse weer langs met de router voor transparant dataverkeer. We kijken wat het betekent als algoritmes onderdeel worden van het ontwerpen.

Een initiatief dat afgelopen zomer is gestart in Londen is het ontwikkelen van een IoT certificering vanuit de community; IoT Mark. Er zijn 30 principes opgesteld na een eerste bijeenkomst. Bij ThingsCon zal Alexandra Deschamp-Sonsino stilstaan bij het belang en de voortgang, en is een speciale sessie om weer een stap verder te zetten in het ontwikkelen van de dit belangrijk middel om bewustzijn te creëren bij zowel de consumenten als de ontwerpers.

Things Talents Awards
Nieuw dit jaar verder is de introductie van het ThingsCon Talents program. ThingsCon heeft altijd een nauwe samenwerking gehad met de designopleidingen in Nederland en wil dit jaar onderstrepen door een speciale competitie uit te schrijven voor het beste IoT-studentenwerk. De jury van de ThingsCon Fellows zal op donderdagavond de winnaar kiezen van de eerste Things Talent Awards.

ThingsCon zal naar verwachting weer uitverkocht zijn, er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.
● ThingsCon achtergrond info https://www.thingscon.nl/about/
● Keynote sprekers en overzicht workshops https://www.thingscon.nl/program/
● Talenten programma, met speciale talentenavond op 30 november

Over ThingsCon
ThingsCon is in Berlijn opgericht in 2014 door Peter Bihr, Max Krüger, Simon Höhe en Emmanuel Schwarz. Later dat jaar haalde Iskander Smit ThingsCon voor de eerste keer naar Amsterdam. Samen met Monique van Dusseldorp organiseerde hij een kleine eerste editie. In 2015 groeide het uit tot het formaat van nu en haakte Marcel Schouwenaar aan bij de organisatie. In 2016 organiseerde zij voor het eerst een langere editie over twee dagen, en sinds 2017 is ThingsCon Amsterdam een zelfstandige stichting. Naast de 4 conferenties in december organiseerde ThingsCon Amsterdam negen salons in Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Enschede, en organiseerde het een studiereis naar Shenzhen in 2017. ThingsCon wordt sinds het begin ondersteund door CLICKNL, info.nl en de The Incredible Machine, en kent elk jaar verschillende partners.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht