Industry Wire

Geplaatst door Eurofiber

Kilometers glasvezel aanleggen in minuten in plaats van maanden

Maarssen, 8 december 2016 – Samen met partner Fore Freedom geeft Eurofiber een nieuwe bestemming aan niet langer gebruikte brandstofleidingen van DPO (Defensie Pijpleiding Organisatie) door ze in te zetten voor de uitbreiding van zijn glasvezelnetwerk. Dit is duurzaam en het maakt het mogelijk locaties die eerder buiten bereik bleven van glasvezel kostenefficiënt aan te sluiten.

Zes kilometer in vijftig minuten

Fore Freedom bedacht een innovatieve oplossing om de sterke stalen DPO-leidingen te hergebruiken voor de aanleg van glasvezelverbindingen. Tijdens een proefproject onder leiding van Eurofiber in de Belgische grensstreek werd in vijftig minuten tijd een glasvezelverbinding van meer dan zes kilometer gerealiseerd op een heel nieuw tracé. Dat kost anders maanden: er moet eerst worden gegraven om een kunststof mantelbuis aan te leggen, waarna de glasvezelkabel er onder hoge druk wordt in ‘geblazen’.

Duurzaam in meer dan een opzicht

Het hergebruik van DPO-leidingen is niet alleen duurzaam omdat bestaande resources worden benut. Het scheelt ook aan CO2-uitstoot van graafmachines en eventuele overlast door graafwerkzaamheden. Van maatschappelijk belang is bovendien dat Eurofiber en Fore Freedom locaties in moeilijk bereikbare gebieden ontsluiten. De leidingen doorkruisen heel Nederland, ook landelijke gebieden waar de infrastructuur niet zo fijnmazig is. De aanleg van verbindingen zou economisch niet haalbaar zijn.

Edwin de Raadt, directeur/aandeelhouder van Fore Freedom: “In het verlengde van het proefproject met Eurofiber kunnen we bijvoorbeeld campings en tuinders aansluiten die om snelle glasvezelverbindingen zitten te springen. Een verbinding aanleggen zou anders tonnen hebben gekost. Het is echt in alle opzichten een win-winsituatie.”

Ingenieus systeem

In Nederland ligt ongeveer 550 kilometer aan actief gebruikte pijpleidingen voor het vervoer van brandstof naar diverse luchtmachtbases en commerciële klanten, die door DPO worden beheerd. Daarnaast draagt de organisatie de zorg voor een groot deel leidingen die niet meer actief worden gebruikt. Voor het proefproject met Eurofiber verwijderde Fore Freedom de stikstof die DPO tegen corrosie in de ongebruikte brandstofleidingen doet. Omdat de DPO-leidingen groter zijn dan de normale mantelbuizen voor glasvezel, bedacht Fore Freedom een ingenieus systeem om de kabels erdoorheen te blazen.

Over Eurofiber Group

Eurofiber Group is een leverancier van hoogwaardige digitale infrastructuur. Met ons eigen glasvezelnetwerk en veilige datacenter bieden wij bedrijven, overheden en non-profitorganisaties een toekomstvaste infrastructuur. Sinds onze oprichting in 2000, breiden we ons glasvezelnetwerk continu uit. Met meer dan 25.000 kilometer glasvezel, strekt het netwerk zich uit over Nederland en België en tot in Duitsland.

Bij Eurofiber geloven we in een open infrastructuur, waarbij netwerk en ICT-diensten afzonderlijk worden aangeboden. Dit geldt ook voor ons datacenter. Met deze open infrastructuur geven we onze klanten de vrijheid om zelf de diensten, toepassingen en aanbieders te kiezen die ze nodig hebben. Eurofiber Group heeft momenteel 280 medewerkers in dienst en bestaat uit de dochtermaatschappijen Eurofiber Nederland, Eurofiber België, Datacenter Utrecht en UNET. Sinds 2015 is Antin Infrastructure Partners de aandeelhouder van Eurofiber. Voor meer informatie: www.eurofibergroup.com

Over Fore Freedom

Fore Freedom is leverancier van open glasvezelnetwerken voor de zakelijke markt in Nederland. De diensten en netwerken zijn van elkaar gescheiden waardoor de eindgebruiker van keuzevrijheid (in providers en dienstenleveranciers) geniet. De glasvezelnetwerken van Fore Freedom worden veelal in collectiefverband aangelegd zodat de infrastructuur voor meerdere zakelijke partijen bereikbaar wordt.

Voor meer informatie: www.forefreedom.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht