Industry Wire

Geplaatst door Altijd Thuis

Langer veilig thuis wonen met slimme sensoren

In samenwerking met de gemeente Nuenen en glasvezel coöperatie Ons Net start Leefsamen een project om de veiligheid van zelfstandig wonende senioren te verbeteren. Vanaf 31 mei tot 21 juni kunnen deelnemers inschrijven voor deze proef. Vanaf 21 juni worden de woningen van de deelnemers voorzien van slimme sensoren. In totaal kunnen vijftig zelfstandige senioren die een glasvezel internetverbinding hebben mee doen. Slimme techniek gecombineerd met een sociaal hulpverleningsnetwerk zorgt voor snellere en meer adequate hulp bij noodsituaties. Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus een van de deelnemers.

Resultaten andere gemeenten

De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer bemoedigend om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelen in hun woning, ze de sensoren niet ervaren als inbreuk op hun privacy, ze zich meer verbonden voelen met hun mantelzorgers(s) en dat ze het leuk vinden om actief mee te denken aan de doorontwikkeling van het systeem.

Veiligheid en zorg

Veel ouderen voelen zich soms onveilig. Ze zijn bang dat ze na een val pas na lange tijd gevonden worden of bij brand niet tijdig hun huis kunnen verlaten. Landelijke problematiek die door de Brabantse veiligheidsregio’s op een unieke wijze opgepakt is door zorg en veiligheid te koppelen. Wethouder Caroline van Brakel is blij met deze aanpak. “De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan een netwerk van verantwoordelijke burgers”. Bas van der Kolk, één van de initiatiefnemers van Leefsamen, vult aan met een ander pluspunt. “Het organiseren van hulp bij een melding heeft een deel van de ouderen uit hun sociaal isolement gehaald. Ze hebben weer contact met mensen in de buurt”.

Hoe werkt het?

De woningen van de deelnemende senioren zijn uitgerust met sensoren die een noodsituatie registreren. Via het Nuenense glasvezelnetwerk van Ons Net wordt bij een alarm de sociale omgeving geïnformeerd. Rookmelders bijvoorbeeld signaleren een beginnende brand, raam- en deurcontacten detecteren een dwaling of een inbraak en bewegingssensoren registreren een bepaalde tijd geen beweging in de woning dat kan wijzen op een val. Geeft zo’n sensor alarm dan wordt niet alleen een lokale alarmcentrale gebeld, maar ook bijvoorbeeld een buurman of familielid dat in de buurt woont om snel hulp te bieden. De lokale meldkamer zorgt voor de opvolging als de sociale omgeving niet reageert. Tegelijk met deze melding wordt, indien gewenst, relevante informatie over de woonsituatie meegestuurd zodat altijd hulp op maat geboden kan worden.

Deelnemen

Mensen die willen deelnemen aan de proef in Nuenen kunnen gratis en vrijblijvend de dienst testen. Ze ontvangen gratis de set met sensoren en gedurende 6 maanden de alarmeringen. Na die periode mogen mensen zelf beslissen om de dienstverlening voort te zetten. Meer informatie is te vinden op www.leefsamen.nl/nuenen alwaar men ook de deelname kan doorgeven.

Prijsvraag

In 2015 schreven de drie Brabantse veiligheidsregio’s een prijsvraag uit voor maatschappelijke veiligheidsinnovatie. Gevraagd werd om praktische oplossingen te bedenken om de veiligheid van zelfstandig wonende, minder zelfredzame ouderen te verbeteren. Het consortium Leefsamen uit Eindhoven won deze prijs. Leefsamen ontwikkelde een veiligheidsconcept voor informatie gestuurde veiligheidszorg en een sociaal hulpverleningsnetwerk rond kwetsbare ouderen.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht