Industry Wire

Geplaatst door UHasselt

Limburgse bedrijven stap verder in transformatie naar slimme logistiek

Drie jaar na de lancering van Smart Logistics Limburg zijn UHasselt, PXL, POM Limburg en het Logistiek Platform Limburg er al in geslaagd om logistieke- en bedrijfsprocessen in tal van Limburgse bedrijven te optimaliseren. “Smart Logistics Limburg bereidt bedrijven voor op de digitale transformatie naar de slimme logistiek van de toekomst”, aldus projectleider Geert Wets (Instituut voor Mobiliteit). Het project werd gefinancierd via SALK.

Binnen Smart Logistics Limburg bundelen het Instituut voor Mobiliteit (IMOB/UHasselt), de UHasselt-onderzoeksgroep Logistiek, het expertisecentrum Log-IC (PXL), Logistiek Platform Limburg en POM Limburg sinds 2014 de krachten om Limburgse bedrijven met een fysieke supply chain te ondersteunen bij het optimaliseren en innoveren van hun bedrijfsprocessen. De focus ligt daarbij op de digitale transformatie. De Vlaamse Regering maakte via SALK 1,1 miljoen euro vrij voor het project.

Logistieke troeven
Na drie jaar mogen de resultaten er wezen. “Het project is geslaagd in zijn opzet: innovatie stimuleren in de logistieke sector en – daardoor – het concurrentievermogen van de Limburgse bedrijven verhogen”, aldus Erik Gerits, gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg.

“De logistieke sector kreeg een prominente plaats in SALK – ingegeven door de sterke logistieke troeven van onze provincie.” Met de herbestemming van de voormalige Ford-site in Genk zal logistiek nóg belangrijker worden voor het economisch weefsel in Limburg, klinkt het. “Een sterk innovatief vermogen via samenwerking tussen bedrijven, kenniscentra en overheid is onontbeerlijk voor een verdere groei van de sector in Limburg.”

ERP-software
Uit contacten met 600 bedrijven bleek vooral dat kmo’s over veel informatie en ondersteunende softwaresystemen beschikken, maar vaak niet weten hoe ze die optimaal kunnen inzetten om hun logistieke processen te verbeteren of optimaliseren.

“De Enterprise Resource Planning-software (ERP) brengt alle logistieke, financiële en administratieve gegevens onder in één geïntegreerd systeem – en dat door de goederenbeweging, administratieve registratie en afwikkeling heen”, zegt Bart Carlens (PXL Log-IC). “Bedrijven die we bijgestaan hebben met de implementatie van het systeem op hun werkvloer, zagen op korte tijd de efficiëntie van hun bedrijfsprocessen aanzienlijk verbeteren.”

“De overstap naar een gestructureerd en goed opgezet ERP-softwaresysteem kan je nog het best vergelijken met de overstap naar een hypermoderne bolide nadat je jarenlang met een deux chevaux gereden hebt”, zegt Sven Castro (algemeen directeur van Boflex, een van de deelnemende bedrijven). “Het is sneller, comfortabeler en efficiënter. Dankzij dit project hebben we de stap gezet om de software te implementeren.” De ERP-software werd dit jaar in het bedrijf uitgerold, met de ondersteuning van PXL Log-IC.

Digitalisering
Gezien het toenemende belang van digitalisering in zowat elke sector blijven de projectpartners bedrijven de volgende jaren ook op dit vlak met raad en daad bijstaan. Een voorbeeld is het Transport met PIT-project (UHasselt, PXL Log-IC en Febetra).

“Binnen dat project zullen we een methodologie en digitalisatiebarometer ontwikkelen om bedrijfsprocessen en onderliggende systemen te analyseren die betrekking hebben op de digitale vrachtbrief en de vraag van klanten naar real-time informatie”, zegt prof. dr. An Caris (onderzoeksgroep Logistiek, UHasselt).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht