Mendix en SAP ontwikkelen met low-code in slechts acht dagen Covid-19 Contact Tracing App

Mendix, onderdeel van Siemens en wereldwijd leider in enterprise low-code, kondigt aan dat Van Marcke, groothandel in sanitair en loodgietersbenodigdheden en marktleider in België, samen met BPM Company in recordtempo een ‘contact tracing’-app heeft ontwikkeld. De app, gebaseerd op het Mendix-platform, helpt om de gezondheid en veiligheid te waarborgen van de 1.600 werknemers die ondanks de pandemie weer op locatie aan het werk gaan.
De app, Stay Safe, traceert contacten tussen werknemers die op verschillende plekken in België, Frankrijk, Zwitserland en Luxemburg aan het werk zijn. Daarnaast kunnen werknemers vrijwillig contactmomenten in hun persoonlijke netwerk vastleggen en deze informatie via een single sign-on protocol uploaden naar het SAP cloud-platform van het bedrijf. De geanonimiseerde, vertrouwelijke gegevens worden veilig doorgesluisd naar het nieuwe federale callcenter van België, waardoor volksgezondheidsfunctionarissen burgers snel kunnen informeren over hun mogelijke blootstelling aan het virus en advies kunnen geven over het nemen van ondersteunende maatregelen om verdere verspreiding tegen te gaan.
Carolien van Marcke, de CEO van Van Marcke, was de drijvende kracht achter het ontwikkelen van de Stay Safe-applicatie. Ze voorzag problemen met het centrale registratieprogramma van de overheid, waarin burgers na een positieve diagnose zelf op basis van hun geheugen of persoonlijke agenda de sociale contacten tijdens de incubatietijd van twee weken tot in detail moesten beschrijven. “Dat kunnen wij beter”, stelde van Van Marcke, en ze daagde haar IT-team uit om een digitale oplossing te creëren.
Mobiele telefoons en tablets helpen het virus te bestrijden
Omdat er nog geen remedie of vaccin voor het coronavirus beschikbaar is, moeten burgers samenwerken om de overdracht van het virus te vertragen. ‘Contact tracing’ is lange tijd de centrale pijler geweest van het beleid om de verspreiding tegen te gaan. De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van de Europese Unie stelt echter strikte privacyvereisten voor het verzamelen en verwerken van digitale gegevens.
“Het virus is razendsnel, dus tijd was voor ons een belangrijke factor”, zegt Stijn Hoegaerts, Van Marcke’s IT-directeur. “Onze CEO vroeg het IT-team op een vrijdagmiddag iets te ontwikkelen dat de contacten tussen medewerkers zou bijhouden. Haar verzoek was om het ‘smart’ te maken: een intuïtieve app die vrijwillig gebruik aanmoedigt en tegelijkertijd voldoet aan de privacyregels van de Europese Unie.” Hoewel het gebruik van bluetooth- en GPS-monitoring snel werd uitgesloten, bood de ruime aanwezigheid van smartphones en draagbare persoonlijke apparaten de mogelijkheid voor contact tracing op grote schaal via een applicatie”, aldus Hoegaerts.
Op zaterdag nam Hoegaerts contact op met de directeur van BPM, Jan Ickroth. De heren hadden elkaar voor het eerst gesproken tijdens Mendix World in Rotterdam in 2019. “Deze conferentie leverde het overtuigende bewijs dat Mendix’ gestroomlijnde benadering van low-code applicatieontwikkeling past bij onze plannen op het gebied van digitale transformatie”, aldus Hoegaerts. “Het werd nog interessanter toen wij meer te weten kwamen over de samenwerking met SAP. Ons bedrijf was namelijk gemigreerd naar SAP S/4 HANA en het cloud-platform van SAP.”
“Van Marcke’s gebruik van het SAP Rapid Application Development cloud-platform door Mendix is een goed voorbeeld van hoe SAP en ons partner ecosysteem bedrijven helpt om flexibel en innovatief te blijven in uitdagende tijden”, aldus Darryl Gray, global vice president, software solution partner success voor SAP.
Een achtdaagse marathon
Het ontwikkelteam werkte op afstand en gebruikte de iteratieve feedback management tools van Mendix voor de review en validatie van de app door niet-technische stakeholders, zoals de HR-, communicatie- en juridische afdelingen van Van Marcke. Nadat in drie dagen een werkend prototype was gebouwd, integreerde het team de app met de active directory van Van Marcke’s SAP S/4 HANA, die ze gebruiken als hun system of record, en verplaatsen ze de app naar het SAP cloud-platform.
“Normaal gesproken kan het een maand duren om een subcloud in de SAP-omgeving op te zetten en daar een Mendix-app te hosten en de beveiligingsmaatregelen in te stellen”, aldus Ickroth. “We hebben het nu in minder dan vijf dagen voor elkaar gekregen.”
Om te voldoen aan de AVG-regels worden data die zijn geüpload vanuit de Stay Safe-app na drie weken automatisch uit de cloud verwijderd. Ook kunnen de IT-medewerkers van Van Marcke geen namen of andere informatie van gebruikers van app bekijken. Ze kunnen alleen het dagelijkse of totale aantal registraties bekijken.
Gebruikers eigenaar van informatie
“Het onderliggende principe van de applicatie is dat gebruikers eigenaar zijn van hun informatie. Ze moeten toestemming geven om deze data met andere instellingen te delen”, aldus Ickroth van BPM. “We hebben vertrouwen in Mendix’ benadering van cloud-beveiliging en durven daarom contact tracing onder een breed publiek aan te moedigen, omdat zowel de veiligheid als vertrouwelijkheid van de informatie van werknemers topprioriteit zijn.”
Low-code is een visuele ontwikkelingsbenadering van applicatieontwikkeling waarmee developers met verschillende ervaringsniveaus applicaties voor web en mobiel kunnen maken, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgedreven logica via een grafische gebruikersinterface. Van Marcke wil komend jaar low-code softwareontwikkeling inzetten voor een aantal digitale initiatieven.
“Ons vermogen om de Stay Safe-app te integreren met ons core system van SAP heeft de waarde van het Mendix-platform voor ons bewezen”, aldus Hoegaerts. “We hebben de roadmap ‘start, structure, scale’ van Mendix met veel succes gevolgd. We zijn van plan deze roadmap in de toekomst te hergebruiken voor de digitalisering van andere bedrijfsprocessen.”
Johan den Haan, chief technology officer bij Mendix: “We zijn er trots op dat bedrijven de low-code tools voor snelle software-ontwikkeling gebruiken om hun fysieke werkplekken veilig te heropenen. Hoewel we niet kunnen voorspellen wat de rest van 2020 in petto heeft, kunnen we er zeker van zijn dat low-code organisaties in staat stelt om op een flexibele manier te reageren op veranderende marktomstandigheden, snel nieuwe bedrijfsmodellen uit te rollen en bedrijfsprocessen te optimaliseren.”
Lees meer over het Mendix Platform.
————— |
Achtergrond
In een door een pandemie ontwrichte wereld is software de nieuwe levensader van ons dagelijks leven en de lijm die de wereldeconomie bijeenhoudt. Traditionele software-ontwikkeling duurt echter veel te lang en levert vaak niet de gewenste business resultaten op en sluiten niet aan bij de behoeften van gebruikers. Zelfs vóór Covid-19 waren er wereldwijd niet genoeg professionele software-ontwikkelaars om alle software te bouwen die momenteel nodig is. De wereldwijde pandemie heeft de al heersende software- en bedrijfscrisis versneld. Low-code software-ontwikkeling biedt hiervoor een oplossing. Low-code van Mendix is een krachtige, visuele benadering voor software-ontwikkeling die citizen en professionele ontwikkelaars in staat stelt om meer dan 10x sneller cloud-native applicaties te maken, zowel voor web als mobiel, met behulp van drag-and-drop-componenten en modelgestuurde logica; allemaal via een intuïtieve grafische gebruikersinterface.
Voor meer informatie over hoe Mendix helpt bedrijven te transformeren kijk op: www.mendix.com.
Over Mendix
Mendix, onderdeel van Siemens en wereldleider in low-code en no-code applicatie-ontwikkeling, transformeert de manier waarop applicaties in digitale organisaties worden gebouwd. Met het Mendix-platform kunnen bedrijven met meer professionals applicaties ontwikkelen en daarmee de bottleneck van software-ontwikkeling wegnemen (Make with More), slimme apps bouwen met een rijke, slimme. contextuele en proactieve gebruikservaring (Make it Smart) en systemen moderniseren en meer applicaties bouwen die groei faciliteren (Make it Scale). Het Mendix-platform is gebouwd om intensieve samenwerking tussen IT en business teams mogelijk te maken en applicatie-ontwikkeling te versnellen waarbij tegelijkertijd de veiligheid, kwaliteit en governance wordt gegarandeerd. Kortom om organisaties te helpen de stap te maken naar de digitale toekomst. Het ‘Go Make It’ platform van Mendix wordt wereldwijd gebruikt door meer dan 4.000 organisaties.
Over Van Marcke
Van Marcke is een gespecialiseerde groothandel voor badkamers, keukens, verwarmingsinstallaties, sanitair en installatiemateriaal, en ook duurzame oplossingen levert voor water en verwarming. Het bedrijf is marktleider in België en Luxemburg. De groep telt ongeveer 1.600 medewerkers (waarvan ongeveer 1.200 in België), heeft 19 showrooms in België, Luxemburg en Frankrijk en 125 winkels wereldwijd voor bedrijfsklanten. Het bedrijf investeerde 75 miljoen euro in een revolutionair nieuw distributiecentrum van ongeveer 90.000 m² in Kortrijk. Zie voor meer informatie de website op https://www.vanmarcke.com/
Over BPM Company
BPM Company is een expert in het digitaliseren van bedrijfsprocessen door middel van innovatieve low-code softwareplatforms. BPM Company, opgericht in 2011, telt vandaag meer dan 60 gepassioneerde medewerkers die actief zijn in de Benelux. Als implementatiepartner van Mendix helpen wij organisaties om digitaliseringsprojecten snel, efficiënt en foutloos te realiseren. Met low-code technologie lossen we een aantal klassieke IT-leveringsproblemen op en versnellen we softwareontwikkeling. Tegenwoordig maakt low-code-technologie een sterke groei door – sneller dan veel andere technologietrends. BPM Company is de eerste lokale partner in België van SAP Mendix, en nu ook Siemens partner sinds de overname van Mendix door Siemens. Zie voor meer informatie de website op www.bpmcompany.eu
SAP en andere SAP-producten en -diensten die hierin worden genoemd, evenals hun respectieve logo’s, zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van SEP SE in Duitsland en andere landen. Zie https://www.sap.com/copyright voor aanvullende handelsmerkinformatie en kennisgevingen. Alle andere genoemde product- en servicenamen zijn de handelsmerken van hun respectievelijke bedrijven.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.