Industry Wire

Geplaatst door Ruigrok NetPanel

Nationale Ontvrienddag: zo voorkom je dat jouw online ‘vrienden’ jou uit hun vriendenlijst knikkeren

Het is vandaag ‘Nationale Ontvrienddag’, de dag om je te ontdoen van nep vriendschappen op je sociale media. Uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel blijkt dat Nederlanders helemaal niet zo angstig zijn om eens flink de bezem door hun online vriendenlijst te halen: we verwijderen gemiddeld zo’n zes online vrienden per jaar.

Voor wie heb je te vrezen?

Uit het onderzoek onder ruim 1.500 Nederlanders blijkt dat zeven op de tien Nederlanders wel eens iemand hebben ontvriend op social media. Met name Nederlanders van 18 t/m 34 jaar kunnen er wat van: 90% van hen heeft wel eens een online vriend verwijderd. Vrouwen zijn hierin rigoureuzer dan mannen. Driekwart van de vrouwen heeft wel eens iemand ontvriend tegenover twee derde van de mannen. Met name op Facebook (95%) drukken we graag op de delete knop, maar ook op Instagram (25%) en Twitter (22%) verbannen wij regelmatig onze online vrienden.

Gebrek aan ‘echt’ contact belangrijke reden voor beëindiging online vriendschap

Gemiddeld nemen Nederlanders afscheid van zes online vrienden per jaar. De belangrijkste reden? Te weinig contact in het echte leven. Het lijkt er dus op dat het online netwerk minder ver verwijderd is van het echte leven dan soms wordt gedacht. Andere redenen om online vrienden te verwijderen sluiten ook aan bij het gebrek aan ‘echt’ contact: iemand (bijna) niet kennen (43%), een verbroken contact in het dagelijks leven (31%) of iemand lang niet hebben gezien of gesproken (30%).

Ook het soort berichten dat iemand publiceert is regelmatig een reden om iemand te verwijderen (40%). Daarnaast zijn de zogenaamde ‘social gluurders’ ook niet geliefd: ‘Ik hoef geen vrienden die wél alles over mij willen weten en lezen, maar zelf nooit iets posten. Zelfs op mijn verjaardag zeggen ze niets.’

Pas op

Nederlanders die hun online vrienden tot nu toe hebben gekoesterd, geven wel aan grenzen te hebben. Ongepast gedrag (72%), zoals het doorgeven van gepubliceerde berichten aan een leidinggevende of iemand in een verkeerd daglicht zetten, maar ook het soort berichten dat online vrienden publiceren kunnen redenen zijn om toch een keer op de delete knop te drukken.

En tot slot: Nederlanders staan niet te popelen om speciaal vandaag een grote schoonmaak te houden, maar dat wil niet zeggen dat ze je helemaal niet deleten. Een op de tien Nederlanders tot 34 jaar is op deze dag namelijk wel van plan jou vandaag uit hun lijst te knikkeren.

Wil je meer weten over het online gedrag van Nederlanders? Je leest het in ons jaarlijkse ‘What’s Happening Online 2017’-onderzoek.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht