Industry Wire

Geplaatst door Mio

Nederlandse automobilist gaat niet zorgeloos de weg op

Taipei, 8 februari 2021 – Recent onderzoek van Mio, onderdeel van MiTAC Digital Technology Corporation, wijst uit dat een groot deel van de Nederlandse automobilisten nog steeds niet helemaal zorgeloos de auto instapt*. Bijna een derde van de ondervraagden vindt dat de verkeerssituatie in Nederland er niet veiliger op wordt (30%). De aanleiding hiervoor is met name het weinige vertrouwen in de rijvaardigheden van anderen (64%). Voor een veiliger gevoel achter het stuur, wordt er door de automobilisten gebruik gemaakt van verschillende veiligheidsmaatregelen, waaronder een dashcam (40%).

Vertrouwen in andermans rijkunsten is niet groot
Er zijn enkele situaties waarin automobilisten het verkeer als onveiliger ervaren dan gebruikelijk. In de top vijf situaties worden respectievelijk de rijvaardigheden van anderen (64%), een laagstaande zon (57%), gladheid op de weg (55%), slecht weer (48%) en rijden in het donker (31%) genoemd. Opmerkelijk is dat vrouwen zich in meer van deze situaties onveilig voelen dan mannen. Over het algemeen voelen mannen zich dan ook significant veiliger in het verkeer en geven dit gevoel gemiddeld een 7,4. Bij de vrouwen ligt dit cijfer lager met een 7,1 als gemiddelde.

Technologieën en voorbereidingen voor een veilige reis
Opvallend genoeg is wel meer dan de helft van de ondervraagde mannen eens betrokken geweest bij een ongeval (52%). In het geval van de vrouwen gaat dit om slechts 41 procent. Daar staat wel tegenover dat mannen significant meer veiligheidsvoorzorgsmaatregelen treffen. Denk hierbij aan het gebruiken van parkeersensoren (mannen 43%, vrouwen 30%) en een achteruitrijcamera (mannen 32%, vrouwen 23%), het beschikken over sensoren die waarschuwen als iemand buiten de baan rijdt (mannen 23%, vrouwen 10%) of een auto winterklaar maken (mannen 38%, vrouwen 30%).

“Ons recente onderzoek toont aan dat we ons nog niet altijd helemaal op ons gemak voelen in het verkeer en vooral weinig vertrouwen hebben in de rijvaardigheden van anderen”, zegt Remco Obbing, woordvoerder bij MiTAC Europa. “Bij Mio is het ons doel om mobiliteit veiliger en leuker te maken. Gezien de uitkomsten van het onderzoek zou het gebruik van een dashcam, zoals onze recent uitgebrachte MiVue™ 812, 846 en 866 dashcams, voor veel mensen een uitkomst kunnen zijn om hun gevoel van veiligheid op de weg te kunnen vergroten. Dashcams zijn een handig middel om de situatie op de weg, met name het gedrag van anderen, te monitoren. Zowel de weg die we voor ons zien als de weg achter de auto. Bovendien kunnen de nieuwste dashcams door de sensationele Dynamic Speedcam Alerts-functie nu ook vroegtijdige waarschuwingen afgeven om de verkeersveiligheid te verbeteren.”

De opkomst van de dashcam
In steeds meer landen is een dashcam al een vast onderdeel van het interieur van de auto. Uit het onderzoek van Mio blijkt ook dat inmiddels bijna de helft van de ondervraagde Nederlandse automobilisten aangeeft een dashcam te bezitten of er geïnteresseerd in te zijn (40%). Een dashcam kan ongepast rijgedrag van anderen of een ongeval op de weg vastleggen, maar de technologie komt ook goed van pas op het moment dat de bestuurder zelf bij een ongeluk betrokken is. De dashcam kan dan helpen aan te tonen wie de fout inging. Ruim 80 procent van de ondervraagden zou een dashcam dan ook voornamelijk gebruiken voor een soepele afhandeling van het ongeluk door een verzekeringsmaatschappij. Andere redenen om een dashcam in te auto te laten plaatsen zijn om een roadtripfilm te maken (22%) of omdat het een leuke gadget is om te hebben (16%).

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht