Industry Wire

Geplaatst door TU/e

Nienke Bakx: succes AI in de zorg valt of staat bij geschikte data en draagvlak

Kunstmatige intelligentie heeft de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen in de zorg. Grote uitdagingen daarbij zijn het verkrijgen van geschikte data, in de praktijk nog vaak een kwestie van handwerk, en het creëren van draagvlak onder medische professionals. Nienke Bakx, die onlangs haar opleiding EngD Qualified Medical Engineer afrondde met een cum laude, nam beide uitdagingen met veel enthousiasme aan. Ze praat erover in deze nieuwe aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science.

Bakx (26) is werkzaam bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Ze deed daar de afgelopen twee jaar onderzoek naar het gebruik van AI bij het maken van bestralingsplannen voor borstkankerpatiënten, zodat je zeker weet dat de goede dosis wordt toegediend. Ook onderzocht de EngD-student Qualified Medical Engineering of het intekenen van organen van borstkankerpatiënten ook snel, accuraat en betrouwbaar kan met de computer.

Data en draagvlak

“Een belangrijk deel van mijn werk bestond uit het vinden van geschikte data om je algoritmes mee te trainen. En dat is echt handwerk. Het kost heel veel tijd en moeite om de gegevens op te schonen”, zegt Bakx.

Verder besteede de kersverse EngD veel tijd aan het creëren van draagvlak bij het medische personeel. “Het is echt belangrijk dat je de resultaten die je behaalt zo snel mogelijk deelt, zodat mensen zien dat het werkt. Het helpt daarbij enorm dat je een aantal pioniers hebt die hun collega’s enthousiast maken.”

Bakx blijft na afronding van haar traineeship bij het Catharina werken. Ze gaat daar deels werken als AI-onderzoeker op de afdeling Radiotherapie. Ook gaat ze een sleutelrol spelen bij de oprichting van een nieuw AI Expertisecentrum.

Beluister de podcast

In de nieuwste aflevering van onze wetenschapspodcast Sound of Science hoor je alles over het onderzoek van Nienke en haar ambities op het gebied van AI in de zorg.

Je kunt het gesprek hieronder beluisteren. Of ga naar je favoriete podcastplatform en zoek naar ‘Sound of Science’. Abonneer je op het kanaal om automatisch op de hoogte te blijven van nieuwe afleveringen!

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht