Industry Wire

Nieuwe app laat jongeren chatten met Hollanders van de Gouden Eeuw

Vanaf september 2015 start het educatieve programma #goudenEeuw van de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam. Het programma maakt gebruik van de iBeacon technologie van Apple, een systeem dat je positie kan bepalen door middel van een bluetooth zender. Op deze manier worden scholieren direct onderdeel van de burgerlijke netwerken uit de 17de eeuw. De inhoud richt zich op het historisch verhaal van regenten, schutters en burgemeesters en betrekt jongeren hierbij door hun eigen social media taal. Het doel van het programma is om jongeren te verbinden met 17de eeuwse kunst door het gebruik van nieuwe technologieën. Daarnaast sluit het onderwerp aan bij de leerstof en het examenonderwerp van het schooljaar 2015-2016. De app is ontwikkeld door het Amsterdam Museum in samenwerking met Lava Lab. 

#goudenEeuw – Chatten met Hollanders uit de 17de eeuw

Het onderwijsprogramma stelt leerlingen in staat om via sociale media vrienden te worden met prominente burgers uit de 17de eeuw. Hierbij kunnen zij onder andere inzien hoe er geld werd verdiend en op welke wijze men ‘slim’ trouwde. Ook de minder fraaie kanten van de high society worden belicht, zoals de enorme rijkdom die verworven werd met de trans-Atlantische slavenhandel. Via het programma komen leerlingen erachter wat de overeenkomsten zijn tussen netwerken van toen en nu. Zo zijn typisch Hollandse aspecten zoals het gedoogbeleid en de polderoverleg structuur nog altijd sterk aanwezig in onze hedendaagse samenleving. Daarnaast wordt duidelijk hoe wij anno 2015 verschillen van de burgers uit de 17de eeuw. Het examenonderwerp ‘De burgercultuur in de 17de eeuw’ van het schooljaar 2015-2016 sluit goed aan bij dit programma.

Innovatieve technologie
Leerlingen ontvangen op hun smartphone berichten van Hollanders uit de Gouden Eeuw die samen een verhaal vertellen. Wanneer een scholier langs een schilderij loopt verschijnen er automatisch berichten over de afgebeelde personen. Dit is mogelijk door iBeacons, een systeem ontwikkeld door  Apple en dat werkt met bluetooth signalen. De leerlingen maken een eigen route door de tentoonstellingsruimte, waardoor iedereen een eigen verhaal ‘creëert’. Deze manier van storytelling sluit aan bij de belevingswereld van jongeren en verbindt zo 17de eeuwse kunst met de hedendaagse cultuur. 

Samenwerking
Het Amsterdam Museum en Lava Lab vinden elkaar in het streven om moderne communicatietechnieken zinvol in te zetten bij het interesseren van jongeren in cultuur en geschiedenis. Beide partijen vullen elkaar hierbij naadloos aan; inhoudelijke expertise en technische innovatie vinden elkaar binnen dit project. De samenwerkingspartners delen de opgedane kennis en ontwikkelde producten met derden. Hiertoe wordt een zogeheten white label ontwikkeld, een algemene variant van de educatie app die ook door andere musea kan worden gebruikt. Diverse internationale musea als het MoMA en het Metropolitan in New York hebben interesse getoond in dit project. Het Amsterdam Museum en Lava Lab zullen de white label app gezamenlijk beheren. De totstandkoming van dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij Vergezicht op Amsterdam, Hutchison Port Holding en Fonds 21 (hoofdpartners), en het Stimuleringsfonds e-cultuur, Houthoff Buruma en Founders Carbon Network.

Hollanders van de Gouden Eeuw

Tot en met eind 2016 is in de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw te zien. In deze presentatie staan meer dan dertig groepsportretten uit de 17de eeuw centraal. De reusachtige doeken afkomstig uit het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn aangevuld met andere schilderijen en objecten. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Dankzij een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam worden deze meesterwerken de komende jaren zichtbaar voor een groot (internationaal) publiek.

Voor meer informatie: hollandersvandegoudeneeuw.nl

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht