Nieuwe spin-off m-Path Software bevordert therapeutische behandeling in het dagelijkse leven

Met behulp van een wetenschappelijk onderbouwde smartphone-app kunnen psychotherapeuten en psychologen voortaan de behandeling van hun patiënten versterken met interventies en bevragingen in het dagelijkse leven. Door de brug te slaan tussen de behandelkamer en het echte leven van de patiënt wordt de therapie efficiënter én effectiever. Dat is de missie van m-Path Software, een nieuwe spin-off van KU Leuven.
Iets meer dan één op de vijf volwassen Vlamingen voldoet aan de criteria van een psychische stoornis. Dat bleek vorig jaar nog uit de Public Mental Health Monitor, een grootschalig interuniversitair onderzoek in Vlaanderen. Wie de stap zet naar hulp moet in de meeste gevallen zo’n drie maanden wachten voor een psycholoog of psychotherapeut een traject kan starten. “Daar komt bij dat zodra een therapie is opgestart, die nog steeds niet plaatsvindt waar ze volgens onderzoek het meeste effect kan hebben, namelijk in het dagelijkse leven”, zegt Merijn Mestdagh, voormalig KU Leuven-onderzoeker en vandaag medeoprichter van de spin-off m-Path Software, die precies dat laatste probleem wil oplossen.
Spreken én smartphone
m-Path Software is een spin-off van de onderzoeksgroep Kwantitatieve Psychologie en Individuele Verschillen van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen aan KU Leuven. Opgericht door onderzoekers Merijn Mestdagh, Stijn Verdonck en Egon Dejonckheere helpt het jonge bedrijf therapeuten om hun behandeling verder te zetten buiten hun kabinet, in het echte leven van de patiënt.
“Met ons platform voor blended care in de vorm van een app, genaamd m-Path, kunnen psychologen en psychotherapeuten hun traditionele behandeling aanvullen met digitale bevragingen en interventies die zijn afgestemd op de specifieke noden van iedere patiënt”, zegt Mestdagh. “Die laatste krijgt op bepaalde momenten tijdens de dag een melding om op de smartphone enkele vragen in te vullen of om een gepersonaliseerde oefening te doen. De resultaten worden onmiddellijk doorgestuurd naar de therapeut, die ze vervolgens kan analyseren via een intuïtief dashboard met visuele samenvattingen.”
“Deze gecombineerde aanpak van spreken én smartphone maakt de therapeutische sessies in het kabinet niet enkel efficiënter – je weet al hoe de patiënt zich voelde doorheen de week en kan korter op de bal spelen – maar ook effectiever. Want het laat de therapeut toe om rechtstreeks in te grijpen in het dagelijkse leven van de patiënt, waar de psychologische verandering uiteindelijk ook moet gebeuren.”
Longitudinaal onderzoek
De spin-off bouwt voort op de laatste inzichten in het domein van de ‘Experience Sampling Method’ (ESM): een innovatieve dataverzamelingstechniek om gedachten, gevoelens en ervaringen voor een langere periode op te volgen bij dezelfde mensen in hun echte leefomgeving. Samen met professoren Peter Kuppens en Francis Tuerlinckx hebben de oprichters van m-Path die techniek nog verder verfijnd, zodat ze die via een gebruiksvriendelijke app naar de klinische praktijk konden brengen.
“Daarnaast heeft m-Path nog een tweede toepassing”, vertelt Mestdagh. ”Aangezien ESM een goede methode is om gedurende een lange periode meerdere bevragingen uit te voeren bij eenzelfde groep mensen, en zo veranderingen in de tijd te kunnen opmeten, is de app ook geschikt als tool voor longitudinaal onderzoek door universiteiten en andere onderzoeksinstellingen.”
“In de onderzoekspraktijk wordt onze app dus ook gebruikt. Al meer dan honderd universiteiten zetten onze software vandaag in voor onderzoek in uiteenlopende domeinen, doorgaans grootschalige studies met duizend deelnemers of meer. Maar die toepassing staat los van het gebruik door therapeuten. De onderzoekers hebben geen toegang tot data uit de klinische praktijk, en vice versa. Bovendien worden alle gegevens opgeslagen op Europese servers en kunnen gebruikers met een pseudoniem werken, als ze dat wensen. Zo zijn de dataveiligheid en de privacy verzekerd.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.