Industry Wire

Geplaatst door MobPro

De nieuwe viewability standaard is gelanceerd met MRAID 3.0

Vrijdag publiceerde het IAB een nieuwe versie van de Mobile Rich Media Ad Interface Definitions (MRAID). De nieuwe versie bevat een scala aan nieuwe standaarden waarmee adverteerders meer inzicht hebben in de viewability, audibility en laadtijd van hun rich media advertenties in apps op smartphones.

MRAID is een verzameling aan specificaties die ervoor zorgt dat alle functionaliteiten van een mobiele advertentie in elke app op de juiste manier wordt getoond. Denk aan de functie om een video af te spelen na een click-to-play of het vergroten van een advertentie tot een full-screen interstitial. Voorheen hanteerde elke uitgever of app daarvoor zijn eigen specificaties, wat voor een ad designer betekende dat hij voor elke app een op maat gemaakte advertentie creëerde.

Waar de eerste MRAID versies zich voornamelijk focusten op het juist tonen van advertenties op grote schaal, voorziet de nieuwe standaard meer inzichten in de levensloop van een advertentie. Zie hier de features van MRAID Versie 3.0 op een rij:

Viewability – de mogelijkheid om de viewability van in-app advertenties te meten zónder bijkomstigheid van een specifieke viewability SDK van een derde partij. Daarnaast is het mogelijk om, naast het uitvragen óf de advertentie zichtbaar, ook te vragen in hoeverre (met welk percentage) de advertentie in beeld is.
Ad-readiness – de mogelijkheid om een advertentie helemaal in te laden, alvorens deze weer te geven. Zo voorkom je dat gebruikers (halve) witte of zwarte vlakken zien en heb je meer inzicht in de levensloop van je advertenties.
Audibility – de mogelijkheid om te meten of audio is ingeschakeld op het apparaat en of gebruikers het volume van de advertentie harder of zachter hebben gezet.
Locatie data – de mogelijkheid om de locatie data te gebruiken voor het personaliseren van advertentie content, mits de gebruiker en app uitgever daar toestemming voor geeft.
Video advertising – de standaarden voor video advertising, Video Player Ad Interface Definition (VPAID), zijn nu volledig geïntegreerd zodat de levensduur van en interactie met de video nu in elke app en bij elke uitgever op dezelfde manier wordt gemeten.

Nederlandse uitgevers tekenen voor MRAID Versie 3.0
Het is essentieel dat de industrie MRAID Versie 3.0 direct in gebruik neemt. Immers, consumenten spenderen ruim 50% van hun digitale media tijd in apps en dat aandeel groeit.

Om het implementatieproces te versnellen organiseerde MobPro vorige week de MRAID 3.0 Official Dutch Launch Party voor alle Nederlandse app uitgevers en SSP’s. Uitgevers spelen namelijk een belangrijke rol in het integreren van de nieuwe richtlijnen. Zij moeten hun app(s) updaten zodat het de nieuwe standaarden ondersteunt.

Vanuit verschillende perspectieven maakten uitgevers en SSP’s kennis met de voordelen van de nieuwe versie. Zo vloog Celtra, een creatieve managementplatform, in om de hen te vertellen over de nieuwe creatieve mogelijkheden. Afsluitend tekenden de aanwezigen een intentieverklaring waarmee zij beloven dat, zodra de betrokken adserver partner MRAID Versie 3.0 ondersteunt, zij zich inzetten voor de integratie van de nieuwe standaard.

Hoewel het implementatieproces grotendeels afhankelijk is van de betrokken adserver partijen, zoals Google, verwacht MobPro dat een groot deel van de Nederlandse uitgevers voor het einde van het jaar hun app(s) kunnen updaten. Het betekent dat vanaf 2018 adverteerders voordeel hebben van de nieuwe functionaliteiten.

Direct aan de slag met MRAID 3.0
Ondanks dat uitgevers en SSP’s nog wachten op de technische ondersteuning, kunnen ad designers en adverteerders wél direct aan de slag met de MRAID 3.0 specificaties. Apps met een oudere versie ondersteunen de nieuwe functionaliteit nog niet, het doet géén afbreuk op de werkzaamheid van de al bestaande functies. Met het direct in gebruik nemen van de nieuwe specificatie, zijn adverteerders en/of creatieve partijen al voorbereid op de toekomst en is MRAID 3.0 ready to go.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht