Industry Wire

Geplaatst door Unmanned Valley

Meer ruimte, nieuwe makerspace en betere testfaciliteiten op Unmanned Valley

Startups, scale-ups en andere partijen die actief zijn op het gebied van onbemande technologie, autonome systemen en sensoren hebben behoefte aan huisvesting op maat en goede testfaciliteiten. Unmanned Valley – het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk – en het Rijksvastgoedbedrijf zijn daarom versneld gestart met de tweede fase van de ontwikkeling van ‘Gebouw 356’. Ook wordt een ‘makerspace’ gerealiseerd en worden de mogelijkheden om indoor te testen uitgebreid. De investeringen dragen bij aan de verdere vorming van een volwaardig ecosysteem voor drones en andere sensor-based innovaties in Nederland.

“De ontwikkeling van een sterk ecosysteem staat centraal zodat bedrijven succesvoller kunnen innoveren en daardoor meer impact kunnen maken, ook internationaal”, aldus Theo de Vries, programmamanager van Unmanned Valley. “We hebben afgelopen jaar grote stappen gezet; onder andere op het gebied van huisvesting en faciliteiten. Dit heeft zich vertaald in de groei van de community die zich op Unmanned Valley gevestigd heeft en de aantallen testoperaties. Het is belangrijk om de vaart erin te houden en alle cruciale elementen zo optimaal mogelijk te krijgen.”

Samenwerking tussen bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheid is de sleutel tot succes volgens De Vries: “Ik ben blij met de stappen die wij zetten met het Rijksvastgoedbedrijf, Do IoT Fieldlab, Leidse instrumentenmakers School, Hogeschool Leiden en Hogeschool Inholland. Door eerder dan oorspronkelijk gepland te starten met de verdere ontwikkeling van nieuwe huisvestingsmogelijkheden, de creatie van een ‘makerspace’ en betere R&D-mogelijkheden in ons indoor drone center, vergroten we de aantrekkelijkheid van Unmanned Valley, stimuleren we de samenwerking tussen bedrijfsleven en onderwijs- en kennisinstellingen, en bouwen we verder aan een belangrijk economisch cluster.”

Godelieve Bun, directeur-bestuurder van de Leidse instrumentenmakers School, voegt hier aan toe: “Als partner van Unmanned Valley bieden we de bedrijven toegang tot specialistische fijnmechanische maakfaciliteiten. Onze studenten en docenten staan al ruim 130 jaar klaar om samen met klanten de nieuwste technische oplossingen te ontwikkelen.”

Versnelde ontwikkeling van 1700 m2 huisvesting en ‘makerspace’
Afgelopen zomer heeft het Rijksvastgoedbedrijf in een eerste fase 3000m2 van de voormalige vliegtuigwerkplaats ‘Gebouw 356’ duurzaam gerenoveerd en getransformeerd naar een inspirerende werkomgeving. De eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren, zijn inmiddels naar Unmanned Valley verhuisd.

Vanwege de grote interesse is het Rijksvastgoedbedrijf versneld gestart met de tweede ontwikkelingsfase van Gebouw 356. In deze fase wordt 1700m2 aan ruimte gerealiseerd voor een mix van startups, scale-ups, volwassen bedrijven en kennisinstellingen – waaronder bijvoorbeeld MBO College Airport, die zijn drone-activiteiten naar Unmanned Valley verhuist. Naar verwachting verhuist de nieuwe lichting huurders vanaf het tweede kwartaal naar de nieuwe units.

Ook wordt in samenwerking met de Leidse instrumentenmakers School (LiS) een zogenoemde ‘makerspace’ gerealiseerd, een gezamenlijke werkruimte met in eerste instantie een basisinrichting voor het onderhoud en uitvoeren van kleine modificaties aan drones en andere sensorgerelateerde innovaties. Voor complexere projecten krijgen de bedrijven toegang tot het hoogwaardige machinepark en onderzoeksapparatuur – en de daarbij behorende kennis, kunde en ervaring – van de Leidse instrumentenmakers School, het IoT Forensic Lab van Hogeschool Leiden en het composietenlaboratorium van Hogeschool Inholland.

Uitgebreidere R&D-mogelijkheden door GPS-plaatsbepaling en state-of-the-art 5G communicatie-infrastructuur
De combinatie van bedrijfshuisvesting en uitgebreide testfaciliteiten – buiten in een outdoor flight box en op termijn de mogelijkheid voor BVLOS-vliegen in een corridor naar zee, en binnen in een 2000m2 grote voormalige vliegtuighangaar – maken Unmanned Valley onder andere uniek in Nederland.

Om Hangaar 1 te ontwikkelen tot multi-use indoor drone center worden een GPS repeater en – in samenwerking met Do IoT Fieldlab – een ultramoderne 5G communicatie-infrastructuur geïnstalleerd. Hierdoor worden de mogelijkheden uitgebreid om onafhankelijk van weersomstandigheden, en indien gewenst buiten het zicht van anderen, experimenteel testwerk te verrichten.

Unmanned Valley is een initiatief van de TU Delft en gemeente Katwijk, en wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Zuid-Holland, ministerie van Economische Zaken en Klimaat, en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Op termijn moet Unmanned Valley uitgroeien tot een broedplaats voor hightech bedrijvigheid.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht