Industry Wire

Geplaatst door Sensing Clues

Olifanten en neushoorns beschermen kan niet zonder slimme technologie

Amsterdam, 22 september 2020 – Stel: Je hebt ruime ervaring in natuurbeheer in verschillende delen van de wereld én in de politiewereld. Op één van je verre reizen schrik je ’s nachts wakker van een geweerschot en niet lang daarna hoor je een boot wegvaren. Je beseft dat hier stropers aan het werk zijn.

Het maakte dat Jan-Kees Schakel die nacht nog lang wakker lag en zich afvroeg wat hij kon doen om een bijdrage te leveren om dit te stoppen. Uit ervaring weet hij dat natuurorganisaties met weinig middelen grote gebieden moeten beheren. Het aantal rangers dat in een park patrouilleert, oftewel in vaktaal het aantal ‘boots on the ground’ is eigenlijk altijd te laag om een echt goed overzicht te krijgen van alle illegale activiteiten. Stroperij, maar ook andere activiteiten zoals illegaal kamperen, jagen voor het verkopen van ‘bushmeat’, houtskoolbranderijen; elk natuurgebied krijgt te maken met uiteenlopende illegale activiteiten.

Wil je de verantwoordelijken betrappen, arresteren en berechten, dan zijn informatie en inzicht essentieel. Het verzamelen en analyseren van informatie om bewijs te vergaren, patronen te ontdekken en voorspellingen te kunnen doen, is een tijdrovende klus. Maar wanneer je dit zou ondersteunen met innovatieve ICT-oplossingen, dan kan je veel meer bereiken.

Sensing Clues
Met deze gedachte ging Jan-Kees Schakel aan de slag en zo ontstond Sensing Clues. De basis is simpel: Rangers in het veld kunnen al hun bevindingen real-time vastleggen met een eenvoudige app op hun mobiele telefoon. Hiervoor ontwikkelde Sensing Clues de app Cluey. Data-analisten worden vervolgens ondersteund met een analysetool, waarin alle informatie samenkomt en analyses en voorspellingen gemaakt kunnen worden. Er kan bijvoorbeeld een patrouille route worden voorgesteld door deze tool, zodat rangers sneller op het juiste moment op de juiste plek zijn en zo stropers voor kunnen zijn.

Sensing Clues is een stichting waar een grote groep vrijwilligers zich wekelijks inzet om al deze technologie te beheren, parken te ondersteunen in het gebruik ervan en met steeds nieuwe ontwikkelingen het werk voor de parken nog makkelijker en beter te maken.

Cameratrap
Veel natuurparken hebben op verschillende plekken in het park cameratraps staan. Deze maken automatisch een foto wanneer er beweging wordt gedetecteerd. De informatie van de foto’s is een belangrijke aanvulling op het werk van de rangers, want zo kunnen ook plekken die minder goed bereikbaar zijn toch dagelijks in de gaten gehouden worden.
Maar het analyseren van deze duizenden foto’s is een tijdrovende klus. Wat is erop te zien? Betreft het een te beschermen dier of betreft het een illegale activiteit of is het alleen een takje wat beweegt door de wind? Sensing Clues werkt aan een tool die deze analyse van de foto’s automatisch kan doen. Dat gebeurt op basis van artificial intelligence en machine learning.

Het ontwikkelen van deze tool kost veel geld. Sensing Clues, als stichting geheel afhankelijk van donaties, is daarom een Geef actie gestart: Help rangers met slimme technologie! Met behulp van donaties willen wij deze technologie ontwikkelen en beschikbaar maken voor de parken. https://www.geef.nl/nl/actie/help-rangers-met-slimme-technologie/donateurs

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht