Onderzoek Adobe: Slechts 10% van de merken behaalt meetbaar succes met Generatieve AI

Amsterdam, 27 mei 2025 – Generatieve AI (GenAI) is inmiddels een onmisbare zakelijke tool, toch beschikt slechts 10% van de merken werkende GenAI-oplossingen met meetbare ROI. Hoewel AI en voorspellende analyses voor bijna twee derde van de senior executives (65%) topprioriteit zijn, bevindt het merendeel van de bedrijven zich nog in de experimentele fase. Zo heeft 30% AI-projecten in de pilotfase, terwijl 27% AI informeel gebruikt op individueel of teamniveau, zonder centrale strategie of schaalbare implementatie. De kloof tussen ambitie en daadwerkelijke impact is groot, zo blijkt uit Adobe’s AI & Digital Trends Report 2025.
De organisatorische uitdaging
AI wordt gezien als een essentiële technologie om klanten beter te begrijpen en ervaringen te personaliseren. Toch lopen bedrijven tegen praktische obstakels aan, zoals:
Zorgen over privacy en beveiliging (38%)
Onvoldoende budget voor technologie, tools en dataspecialisten (28%)
Problemen met databeheer zoals standaardisatie of datakwaliteit (26%)
Ongeorganiseerde of ongestructureerde data (25%)
Geen duidelijke datastrategie (24%)
Deze uitdagingen versterken elkaar vaak in de praktijk. Zo kan een gebrekkig databeleid leiden tot meer ongeorganiseerde data, waardoor het nog complexer wordt om AI succesvol te implementeren.
AI zet teams onder druk: cultuur en structuur zijn bepalend
AI belooft meer efficiëntie en betere klantbeleving, maar zorgt in de praktijk voor extra druk op teams. Meer dan de helft van de professionals in marketing- en CX-teams (56%) geeft aan dat de inzet van GenAI hun werk complexer heeft gemaakt. Zelfs organisaties die AI succesvol toepassen, worstelen met culturele en operationele uitdagingen. Zo ondervindt 52% moeite met het beheren en opschalen van een AI-cultuur. Daarnaast ziet 36% van de CMO’s het gebrek aan duidelijke richtlijnen voor AI-gegenereerde data als grootste belemmering. Ook gebrekkige teamafstemming vormt een struikelblok: het belemmert het leveren van een consistente klantbeleving. Binnen veel organisaties is bovendien onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de klantreis, wat leidt tot trage besluitvorming en blootgelegde inefficiënties in de uitvoering.
Consumenten zijn klaar voor AI, maar bedrijven nog niet
Consumenten staan open voor AI-gedreven interacties. Zo verwacht 71% dat merken hun behoeften kunnen voorspellen, en 67% hecht waarde aan gepersonaliseerde aanbevelingen. Toch zegt 34% van de merken nog niet in staat te zijn om dit soort ervaringen te bieden. De kloof tussen klantverwachtingen en de uitvoering door merken blijft in 2025 een grote uitdaging. Om deze kloof te dichten en AI op schaal effectief in te zetten, moeten organisaties investeren in:
Real-time, gepersonaliseerde klantinteracties via AI en machine learning
Een geïntegreerde technologische infrastructuur die data over alle contactpunten verbindt
Experience-driven AI: 48% van de consumenten onder de 45 staat open voor het gebruik van virtuele shoppingassistenten
“AI helpt merken om klantbeleving op grote schaal te personaliseren – en dat is dé zakelijke kans van dit moment”, legt Carl Maas, Managing Director Benelux bij Adobe, uit. “De tijd van experimenteren is voorbij. Nu is het moment om de hele organisatie klaar te stomen voor een AI-gedreven mindset. Merken die AI slim inzetten, kunnen de klantervaring radicaal verbeteren, op schaal én in real-time. Leiders binnen organisaties spelen hierin een belangrijke rol door technologie, visie en werkprocessen optimaal op elkaar af te stemmen, met de klantbeleving centraal.”
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.