Industry Wire

Geplaatst door Fortinet

Onderzoek Fortinet: Cybercriminelen maken vaker gebruik van Ransomware-as-a-Service (RaaS)-oplossing

Utrecht, 18 november 2019 – Fortinet® (NASDAQ: FTNT), wereldwijd leider in uitgebreide, geïntegreerde en geautomatiseerde oplossingen voor cyberbeveiliging, publiceert het Global Threat Landscape Report voor het derde kwartaal van 2019. Hieruit blijkt onder meer dat Cybercriminelen het digitale aanvalsoppervlak blijven afspeuren naar nieuwe aanvalsmogelijkheden, zoals internetinfrastructuren en protocollen voor netwerkcommunicatie. De reden hiervoor is dat steeds meer organisaties hun personeel beveiligingstraining en -voorlichting aanbieden zodat populaire aanvalstechnieken zodat phishing minder succesvol zijn.

De samenvatting van de belangrijkste onderzoeksbevindingen zijn:

Lucratievere verdienmodellen: In navolging van de lucratieve GandCrab-ransomware, die via het dark web werd aangeboden als Ransomware-as-a-Service (RaaS)-oplossing, introduceren cybercriminele bendes nieuwe diensten om hun verdienpotentieel te vergroten. Door een netwerk van partners op te zetten kunnen zij hun ransomware op bredere schaal verspreiden en hun winsten flink opschroeven. FortiGuard Labs observeerde RaaS-varianten van twee belangrijke ransomwarefamilies, Sodinokibi en Nemty. Volgens het onderzoeksteam is er de mogelijkheid dat er een vloedgolf aan vergelijkbare diensten op komst is.

Kansen vergroten door misbruik van oudere kwetsbaarheden en bestaande botnets: Het bestoken van verouderde, slecht beveiligde systemen is en blijft een effectieve aanvalsstrategie. FortiGuard Labs ontdekte dat cybercriminelen vaker misbruik maken van kwetsbaarheden die minimaal twaalf jaar ouder zijn dan van recent ontdekte kwetsbaarheden.

De trend om kansen te maximaliseren is ook van toepassing op botnets. Meer dan bij elk ander type bedreiging vertoont is er wat de belangrijkste botnets betreft sprake van weinig verandering per regio en van kwartaal op kwartaal. Dit doet vermoeden dat de beheerinfrastructuur voor botnets een permanenter karakter heeft dan specifieke tools en functionaliteit. Dit lijkt erop te wijzen dat cybercriminelen niet alleen nieuwe kansen benutten, maar waar mogelijk ookbestaande infrastructuren om de efficiëntie te vergroten en overhead terug te dringen.

Van tactiek veranderen om organisaties te verrassen: Het merendeel van alle malware wordt verspreid via e-mail. Veel organisaties hebben het probleem van phishing-aanvallen agressief aangepakt door eindgebruikers training en voorlichting te bieden en hen van geavanceerde tools voor e-mailbeveiliging te voorzien. Hierdoor zoeken cybercriminelen hun heil bij andere kanalen voor het verspreiden van malware. Ze maken onder meer gebruik van openbaar toegankelijke diensten aan de netwerkrand, zoals internetinfrastructuren en protocollen voor netwerkcommunicatie. Daarnaast hacken ze ad blocker-tools om achterdeurtjes open te zetten voor cyberaanvallen die geen gebruikmaken van traditionele phishing-tactieken. Dit jaar observeerde FortiGuard Labs bijvoorbeeld dat cybercriminelen misbruik maakten van kwetsbaarheden voor het op afstand uitvoeren van kwaadaardige code die het op edge-diensten had voorzien. Dit type aanval kwam in alle regio’s het vaakst voor. Hoewel dit op zichzelf geen nieuwe tactiek is, kan het wijzigen van tactiek beveiligingsprofessionals verrassen, zodat de slagingskans groter wordt. Dit kan met name problemen opleveren in aanloop naar de feestdagen, wanneer online diensten druk worden bezocht.

Optimalisatie van malware: Cybercriminelen verfijnen daarnaast hun malware om detectie te omzeilen en steeds geavanceerdere en verwoestender aanvallen uit te voeren. De ontwikkelingen rond de malware-variant Emotet zijn daar een goed voorbeeld van. Cybercriminelen maken steeds vaker gebruik van banking trojans om andere payloads (kwaadaardige code) via geïnfecteerde systemen te verspeiden. Dit vergroot hun kansen om geld buit te maken. Recentelijk zijn aanvallers begonnen met het gebruik van Emotet als mechanisme voor de verspreiding van ransomware, information stealers en andere banking trojans, zoals TrickBot, IcedID en Zeus Panda. Ze kapen daarnaast ‘email threads’ van betrouwbare bronnen om er malware aan toe te voegen. Dit vergroot de kans dat de kwaadaardige bijlagen worden geopend.

Vincent Zeebregts, country manager Fortinet Nederland: “Cybercriminelen proberen voortdurend om beveiligingsprofessionals een stap voor te zijn. Ze ontwikkelen niet alleen nieuwe malware en zero day-aanvallen, maar hergebruiken ook tactieken die in het verleden succesvol zijn gebleken. Daarmee kunnen ze zoveel mogelijk kansen binnen het aanvalsoppervlak benutten. Naast essentiële maatregelen zoals patching, netwerksegmentering en het aanbieden van beveiligingstraining aan het personeel moeten organisaties ook automatisering en artificial intelligence omarmen. Dit vergroot hun vermogen om gegevens over bedreigingen met elkaar in verband te brengen en in real time op cyberbedreigingen te reageren. Deze aanpak heeft echter alleen een kans van slagen als organisaties al hun beveiligingsoplossingen integreren met een security fabric die overzicht biedt op het zich snel uitdijende netwerk en zich daaraan kan aanpassen.”

Een gedetailleerde bespreking van de Threat Landscape Index en subindexen voor exploits, malware en botnets is te vinden in het blog van Fortinet, samen met belangrijke aanbevelingen voor beveiligingsprofessionals.

Over het rapport en de Threat Landscape Index

Het Fortinet Threat Landscape Report is een kwartaalpublicatie die wereldwijde en regionale perspectieven biedt op het actuele bedreigingslandschap. Het vormt de neerslag van de informatie die FortiGuard Labs in het derde kwartaal van 2019 verzamelde via het wereldwijde sensornetwerk van Fortinet. De Fortinet Threat Landscape Index (TLI) maakt deel uit van het rapport en brengt de aantallen, regelmaat en ontwikkelingen in kaart voor drie belangrijke en elkaar aanvullende aspecten van het bedreigingslandschap: exploits, malware en botnets.

Deze subindexen bieden een overzicht van de meest voorkomende typen bedreigingen en aantallen voor het desbetreffende kwartaal.

Aanvullende informatie

Ga voor meer informatie over dit onderzoek naar het  blog van Fortinet.

Bekijk de Fortinet Threat Landscape Index en subindexen voor botnets, malware, en exploits voor het derde kwartaal van 2019 of lees het volledige rapport.

Volg Fortinet op TwitterLinkedInFacebook,YouTube en Instagram.

Over Fortinet

Fortinet (NASDAQ: FTNT) beschermt ’s werelds grootste ondernemingen, internetproviders en overheidsorganisaties. Het biedt organisaties intelligente, naadloze bescherming van hun groeiende aanvalsoppervlak en stelt hen in staat om tegemoet te komen aan de steeds hogere eisen die aan hun grenzeloze netwerk worden gesteld, nu en in de toekomst. Alleen de Fortinet Security Fabric-architectuur is in staat om compromisloze beveiliging te bieden als oplossing voor de meest prangende uitdagingen op beveiligingsgebied, of het nu gaat om mobiele, netwerk-, applicatie- of cloudomgevingen. Fortinet heeft wereldwijd de meeste beveiligingsappliances verkocht. Meer dan 425,000  klanten vertrouwen op Fortinet voor effectieve bescherming van hun organisatie. Kom meer te weten op http://www.fortinet.com, het blog van Fortinet en FortiGuard Labs.

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht