Industry Wire

Geplaatst door NordVPN

Onlinedating-scams kosten $201 miljoen per jaar: hoe herken je een catfish

Volgens de Federal Trade Commission (FTC) neemt onlinedatingoplichting toe. In 2019 verloren slachtoffers $201 miljoen aan liefdesgerelateerde oplichting, wat 40% meer is dan in 2018. Het is ook meer dan welke vorm van consumentenoplichting dan ook.

De meeste onlinedating-scams worden geïnitieerd via sociale media of e-mail. De oplichter beweert dat je elkaar kent: bijvoorbeeld dat je elkaar hebt ontmoet tijdens een conferentie, bruiloft, concert of andere bijeenkomst.

Statistieken tonen aan dat onlinedatingoplichting zeer effectief en winstgevend is voor cybercriminelen. Daarom doen ze veel moeite om hun ware bedoelingen te verhullen. Er zijn echter signalen dat je aanbidder een oplichter zou kunnen zijn:

Perfecte afbeeldingen. Als hij/zij er op elke foto uitziet als een supermodel of alleen professionele foto’s in zijn of haar profiel heeft, kan dit een teken zijn dat het profiel nep is. De meeste catfishes proberen hun slachtoffers te lokken met prachtige foto’s, dus als het te mooi lijkt om waar te zijn, doe dan een Google Image Search van de afbeelding.

Perfecte match. Als je aanbidder precies dezelfde interesses heeft als jij, kan het een perfecte match zijn, óf ze hebben je misschien opgezocht op social media en doen nu alsof ze dezelfde dingen leuk vinden als jij om ervoor te zorgen dat jij ze leuk vindt.

Vermijd een digitale voetafdruk. De meesten van ons laten een grote digitale voetafdruk achter, of het nu gaat om een ongebruikt account op een website, een schoolfoto of een waardeloze selfie. Als je achterdochtig bent over een persoon, zorg er dan voor dat je zijn of haar sociale media doorneemt en controleert of de profielen van zijn of haar vrienden echt lijken. Een gemiddeld persoon heeft ongeveer 130 Facebook-vrienden, dus je aanbidder is waarschijnlijk ook getagd in de foto’s van een van zijn vrienden.

Dramatisch levensverhaal. Oplichters hebben meestal een dramatisch levensverhaal over een familietragedie of ziekte. Ze beweren ook vaak dat ze in het leger zitten en creëren een zeer sterk nepprofiel door militair jargon, titels en locaties waar ze gelegerd zijn te gebruiken. Het is onnodig te zeggen dat alle oplichters ver weg wonen, want dit is het perfecte excuus om je niet persoonlijk te kunnen ontmoeten.

Webcams vermijden. Catfishes hebben de neiging videogesprekken te vermijden. Ze doen misschien alsof ze niet weten wat Skype is of hoe ze het moeten gebruiken. De reden is dezelfde als waarom ze je niet persoonlijk willen ontmoeten – ze zien er niet uit als op hun profielfoto.

Ze vragen om geld. Elke oplichter wil geld van zijn slachtoffers bemachtigen. Ze beweren bijvoorbeeld dat ze geld nodig hebben om je te ontmoeten en vragen je om hun visum, vluchten en andere reiskosten te betalen.

Beveiligingsexperts merken op dat iedereen die veilig wil blijven, enkele basisregels moet volgen:

Wees voorzichtig met wat je online plaatst. Deel niet te veel, want de oplichter kan de informatie die je online plaatst, gebruiken om je te targeten.

Deel nooit je persoonlijke gegevens. Geef je adres, ID-nummers, creditcardgegevens of wachtwoorden niet. Zorg er ook voor dat je je persoonlijke accounts beschermt met sterke wachtwoorden. “Onderzoek door NordPass toont aan dat de meeste mensen nog steeds gemakkelijk te raden wachtwoorden gebruiken, zoals namen, favoriete sportteams of zelfs “12345”. Zorg ervoor dat jij deze fout niet maakt. Als een oplichter je wachtwoord weet te bemachtigen, is het makkelijk om toegang te krijgen tot je persoonlijke accounts, zoals e-mail, sociale media of zelfs financiële accounts,” zegt Ruby Gonzalez, Hoofd Communicatie bij NordVPN.

Wees voorzichtig als de persoon om pikante foto’s vraagt. Dergelijke verzoeken kunnen in sextortion veranderen: de oplichter kan dreigen de foto openbaar te maken als je hem geen geld stuurt.

Stel je sociale media-accounts in op privé. Bij veel gevallen van oplichting probeert de aanvaller een relatie te beginnen door via sociale media contact met je op te nemen. Op de meeste platforms kunt je je profiel instellen op privé of de informatie die je wilt laten zien, beperken. Als je je account op privé zet, heb je meer controle over wie je kan volgen en je persoonlijke gegevens kan zien.

OVER NORDVPN

NordVPN is ’s werelds meest geavanceerde VPN-serviceprovider, die wereldwijd door meer dan 12 miljoen internetgebruikers wordt gebruikt. NordVPN biedt dubbele VPN-encryptie, blokkering van malware, en Onion Over VPN. Het product is zeer gebruiksvriendelijk, heeft een van de beste prijzen op de markt, heeft meer dan 5000 servers in 60 landen wereldwijd en is P2P-vriendelijk. Een van de belangrijkste kenmerken van NordVPN is het geen logs-beleid. Voor meer informatie: nordvpn.com.

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht