PLUS lanceert nieuw composable eCommerce platform

Arvid Nieuwsma (PLUS): ‘Onze digitale strategie is onmogelijk zonder composable’
De vormgeving van e-commerce binnen Plus en de totstandkoming daarvan vond plaats in 2015. De jaren daarna betekende voor Plus een steile curve in traffic, omzet en conversie. Vijf jaren laten, ontstond voor Plus een momentum. De monolithische applicaties konden onvoldoende, zelfs na een migratie naar de cloud, omgaan met de stijging in traffic en de functionaliteiten die behoren bij de online klantervaring op dat moment. Reden voor Plus Retail, de organisatie achter PLUS, om over te stappen naar een composable architectuur. “Naast stabiliteit biedt dat ook de wendbaarheid die cruciaal is voor ons bedrijfsmodel”, stelt Arvid Nieuwsma, Head of Product. Hij vertelt over de lancering van het nieuwe commerce platform en deelt best practices voor de overstap naar composable.
Als uitdager in het supermarktlandschap moet Plus Retail het niet alleen hebben van een eenmalige redesign van het ecommerce platform, vertelt Arvid. “Je moet forever green blijven. Een klantreis die er negen maanden hetzelfde uitziet, voelt in onze markt al snel verouderd. Onze propositie als full service supermarkt is gericht op service en maatwerk, en daarbij hoort het continu doorvoeren van kleine verbeteringen.”
Plus Retail is een coöperatie met lokale ondernemers als hoofddoelgroep. Zij hebben de vrijheid om hun supermarkt af te stemmen op de lokale markt. Mist er bijvoorbeeld een bloemenwinkel of een slagerij in de buurt, dan kan de ondernemer besluiten om dat volledig op te nemen in het aanbod. “Geen winkel is hetzelfde. Deze strategie zorgt voor een sterke lokale binding en onderscheidend vermogen. Maar het komt ook met een veelvoud aan unieke processen en scenario’s die alleen bij ons bestaan. Om deze strategie vol te kunnen houden, is er een enterprise architectuur nodig die echte vrijheid biedt.”, aldus Arvid.
Van monoliet naar composable architectuur
Plus Retail deed in 2020 een grondige inventarisatie van de e-commerce architectuur. Er speelden op dat moment dertien zware e-commerce initiatieven. Er waren veel wensen van ondernemers die niet adequaat beantwoord konden worden omdat er veel resources naar structureel onderhoud gingen. Met twaalf onderling afhankelijke applicaties, hapert de hele keten zodra een van de applicaties niet de juiste performance garandeert. Onderhoud alleen al vergt dan bijzonder veel inspanningen met deze afhankelijkheden, laat staan dat je een piek aankunt zoals wij deze ervaarden in 2020 en 2021 ten tijde van Covid-19.”, benadrukte Arvid.
Ondanks dat wij op het moment van Covid-19 een van de food retailers waren die wel alle klantvraag aan kon vanwege ons decentrale storepick model, versnelden wij wel in de beslissing om over te stappen naar een platform met losgekoppelde applicaties, waar de bijbehorende business logica ingebakken zit. Alleen zo kan alles onafhankelijk van elkaar werken en blijven draaien.” Vanaf 13-02-2024 is dit nieuwe platform in productie een feit.
Transformatie van de organisatie
Arvid geeft aan dat de transformatie van het e-commerce platform en de architectuur directe impact heeft gehad op afdelingen en collega’s die dagdagelijks betrokken zijn, bijvoorbeeld online campagnes, content specialisten en e-commerce operatie specialisten. Als voorbeeld, de implementatie van een nieuw CMS systeem waarbij dit een structureel andere manier vraagt van de specialisten content te creëren en campagnes op te bouwen.
Daarnaast was het een goed momentum om het proces van product ontwikkeling onder de loep te nemen. Het moment waarop data driven development zijn intrede maakte binnen het product team. Enkel op data gebaseerde optimalisaties en functionaliteiten werden geprioriteerd en op de roadmap geplaatst. Dat voorkomt veel discussie met stakeholders binnen de organisatie, zeker vanaf het moment dat wij nu live zijn, aldus Arvid.
De basisstrategie is leidend
Binnen en buiten Plus Retail zijn er vele stakeholders met pijnpunten en wensen om te adresseren. Waar begin je? Daarvoor stelden ze intern een way of working op, gebaseerd op SAFE agile in combinatie met het RICE model. Arvid legt uit: “Met de agile scrum rituelen in combinatie met PI-events bepalen we de sprintdoelen voor de korte termijn. Deze sluiten aan op onze OKR (Objectives en Key Results) doelstellingen op jaar en kwartaalbasis. Om te zorgen dat de backlog en roadmap van onze digitale kanalen met de juiste prioriteiten gevuld zijn, gebruiken de Product Owners de RICE scoring methodologie; Reach, wie bereik je met de feature. Impact, in hoeverre draagt de feature bij aan de kwartaal of jaar doelstellingen. Confidence, hoe zeker ben je van succes, is dit bijvoorbeeld al gevalideerd in een experiment of A/B test. Effort, hoeveel tijd, budget is ermee gemoeid. ..”
Vervolgens werd er gekeken naar de invulling: een oplossing zelf maken of kant-en-klaar kopen. Leidend in deze keuze is volgens Arvid de value proposition van Plus Retail. “De kunst is om niet de hele wereld na te willen bouwen. Functionaliteit die geen onderdeel uitmaakt van je strategie, daarmee hoef je je niet te onderscheiden. Dat kun je gewoon inkopen.” Dat valt samen met de noodzaak om wendbaar en flexibel te zijn. Niet alles moet volledig composable zijn, stelt Arvid. “De voorkant moet helemaal flexibel zijn, want daarmee onderscheiden we ons. Maar de backend waar vooral generieke processen zitten? Daar kun je een generieke oplossing voor kiezen.” In de praktijk waren er bijzonder veel keuzes om te maken: “Al snel een stuk of twintig buy- or-build-vraagstukken. Dat hadden we echt niet kunnen doen zonder onze partner Product League.”
‘Create your own supplier’
Als organisatie beschikte Plus Retail niet over de interne multidisciplinaire ontwikkelteams die nodig waren om de strategie tot uitvoering te brengen. “Zo’n traject vraagt om een strategische partner die de praktische vertaling van strategie naar executie maakt.” Als je niet beschikt over de benodigde developers zoals wij, is het essentieel om je eigen supplier te creëren, meent Arvid. “Dat noem ik create your own supplier. Daarvoor moet er een match zijn op intrinsiek niveau, de scope en de manier van werken.. Je werkt aan gezamenlijke doelen, je wint en je verliest samen.”
Het commerce platform van Plus Retail
Voor de front-end koos Plus Retail voor OutSystems, het #1 Low-Code platform, waarmee webapplicaties en mobiele apps snel kunnen worden gebouwd. Een bijzondere keuze: OutSystems wordt zelden op deze manier ingezet. “Er zijn nu allerlei front-end oplossingen op de markt met configuratieschermen waarmee je snel iets moois neerzet. Daar zitten wel beperkingen aan: zo’n applicatie is niet bedoeld voor bepaalde volumes of zware wijzigingen”, stelt Arvid. “OutSystems bestaat sinds 2001 en heeft zich in handen van Product League aan ons bewezen als betrouwbaar en robuust platform. Dat geeft enige garantie dat je er over tien à vijftien jaar nog steeds mee kunt werken.”
Achter OutSystems zit commercetools als headless commerce platform, aangevuld met Contentful voor de content. “Contentful is voor ons een stukje bewezen tech wat essentiële functionaliteit biedt wat zelf moeilijk te maken is. Afbeeldingen worden bijvoorbeeld automatisch realtime in de juiste afmetingen getoond voor jouw device. Dat moet je ook niet willen maken.” Tot slot hebben wij voor de customer identity & access management oplossing van One Welcome gekozen, waarin wij de klantgegevens bewaren volgens de juiste wet en regelgeving mbt data privacy en protection.
Robuust in een grillige markt
De composable commerce architectuur zal Plus Retail anders in de wedstrijd zetten, verwacht Arvid. “Waar we vroeger een applicatie inkochten en gingen ‘verplussen’ – oneigenlijke changes maken met alle tech debt gevolgen van dien – kunnen we nu zonder problemen doorlopend verbeteringen doorvoeren. Onze ondernemers worden niet meer bekneld in hun aanpassingsvermogen. We kunnen hen nog beter in hun kracht zetten en het verschil maken in hun lokale community”, zegt Arvid.
Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.