Industry Wire

Geplaatst door SAS

RoboValley en SAS werken samen aan ‘symbiotic robotics’

Huizen, 8 september 2020 – Het is één van de belangrijkste actuele vraagstukken op het gebied van robotica: “Hoe maak je de interactie tussen mens en machine zo intuïtief en effectief mogelijk?” Bij RoboValley, op de TU Delft campus, gaan onderzoekers en bedrijven zich samen inzetten voor het verbeteren van mens-robot interacties. Hierbij hebben ze een partner gevonden in SAS, wereldwijd de toonaangevende speler op het gebied van advanced analytics.

Momenteel zijn veel robotica initiatieven – ook binnen RoboValley – vooral gericht op de optimalisatie van een specifieke taak. De natuurlijke samenwerking tussen mensen en robots is vaak een ondergeschoven kindje, terwijl dat aspect aanzienlijk kan bijdragen aan een betere werk- en leefomgeving. SAS en RoboValley gaan gezamenlijk bepalen hoe data-analyse kan helpen bij de realisatie van symbiotische robotica.

D[N]A Lab
Dat doet SAS vanuit het D[N]A Lab, het open innovatieplatform en ecosysteem voor bedrijven, startups en scale-ups die maatschappelijk relevante projecten ondersteunen. Dit kunnen projecten zijn op het gebied van gezondheid, educatie, milieu of, zoals in dit geval, robotica. De kracht van D[N]A Lab ligt vooral in het intelligent en ‘scalable-ready’ maken van innovaties.

Zo werkt SAS bijvoorbeeld samen met Project MARCH, dat onderdeel is van RoboValley. Hier is het doel om data-analyse in te zetten om een feedback loop te creëren van de robot, een exoskelet in dit geval, naar de drager ervan, de piloot. Deze kan zo intuïtiever en natuurlijker bewegen in het exoskelet.

Samenwerking RoboValley en SAS
In het kader van de samenwerking gaat SAS actief de roboticaprojecten van deelnemers en TU-studenten in RoboValley ondersteunen door het SAS Viya-platform beschikbaar te stellen. Daarnaast helpen data scientists van SAS de diverse teams binnen RoboValley bij hun vraagstukken rondom data-analyse. Ook zijn er wekelijks specialisten van SAS in het RoboHouse fieldlab aanwezig om ter plaatse support te leveren en zich te verdiepen in alle nieuwe initiatieven.

Vanuit SAS D[N]A Lab is Arthur de Crook – die in het verleden aan de basis stond van RoboValley – zeer te spreken over de samenwerking. “Dit is een bijzondere en spannende reis, waar we aan beginnen. Samen met RoboValley willen we onderzoeken hoe en waar data en analytics kunnen bijdragen om robots op een veilige en relevante manier onderdeel te maken van ons dagelijks leven. We voelen ons vereerd, dat we dit mogen doen in een bijzonder inspirerende omgeving met autoriteiten op het vlak van robotica.”

Volgens Jaimy Siebel, Managing Director van RoboValley, biedt SAS als partner een extra dimensie: “Tot nu toe is veel energie gestoken in de kern-applicatie: het zorgen dat de robot een probleem kan oplossen. Daarbij wordt veel data verzameld, onder meer afkomstig van de sensoren in de robots. Nu krijgen teams in RoboValley de mogelijkheid om die data te analyseren en te zorgen dat de robot gebruiksvriendelijker wordt. Dat is de eerste stap. Daarna zullen er nog heel wat stappen vereist zijn om de ambitie van symbiotische robotica te realiseren.”

Over RoboValley
RoboValley stimuleert de ontwikkeling van robotica en AI, door het creëren van een open omgeving voor samenwerking tussen mens en machine op de TU Delft Campus. Samenwerking neemt vele vormen aan binnen RoboValley en omvat co-creatie met het TU Delft Robotics Instituut en met talenten en leiders in zowel de publieke als private sector. Het hart van deze bruisende robotica community is het RoboHouse fieldlab, waar bedrijven, onderzoekers, studenten en start-ups de mogelijkheden van cognitieve robotica kunnen ontdekken, hun eigen toepassingen ontwikkelen en kunnen testen in een industriële omgeving.

Over SAS
SAS is marktleider in analytics. Door middel van innovatieve software en dienstverlening, helpt en inspireert SAS klanten over de hele wereld om data om te zetten in inzichten.

 

 

Dit artikel is een ingezonden bericht en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Deel dit bericht